Ölümcül yumruğun sırrı | " /> Ölümcül yumruğun sırrı | "/>

En Sıcak Konular

Ölümcül yumruğun sırrı

30 Mayıs 2009 09:10 tsi
Ölümcül yumruğun sırrı Sri Lanka ordusunun kendisine 26 yıldan beri kan kusturan Tamil Kaplanları adlı ayrılıkçı terör örgütünü tek bir operasyonla yenilgiye uğratması dünyada şaşkınlık yarattı. Ancak bu büyük başarının korkunç bir sivil katliam pahasına elde edildiği ileri sür

Sri Lanka ordusunun 19 Mayıs’ta ayrılıkçı terör örgütü Tamil Kaplanları’nın sonunu getiren son operasyonunda toplu sivil katliamı yaptığı öne sürüldü. Örgütün lideri Velupillai Prabhakaran’ın öldürüldüğü ve iç savaşı sona erdiren askeri harekâtın perde arkasını araştıran İngiliz “The Times” gazetesi, hükümet güçlerinin düzenlediği bombalı saldırılarda 20 bin sivil Tamil’in öldürüldüğünü iddia etti. “The Times”, hükümet yetkililerinin açıkladığı resmi ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını ve gerçek rakamın 3 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

Kuma gömüldüler
Hava fotoğrafları, resmi belgeler, görgü şahitlerinin anlattıkları ve uzmanların ifadelerinin birbirinden oldukça farklı olduğunu kaydeden gazete, dünya medyası ve yardım organizasyonlarının da savaştan uzak tutulduğuna dikkat çekti. Hükümet güçlerinin, nisan sonunda başlattığı şiddetli topçu ateşinin 3 hafta sürdüğünü bildiren gazete, hava fotoğraflarında öldürülen sivillerin gömüldüğü kum tepeciklerinin net olarak görüldüğünü işaret etti.
Gazetenin elde ettiği Birleşmiş Milletler’e (BM) ait gizli belgelerde, ateşten arındırılmış  bölgede nisan sonuna kadar 7 bin sivilin öldürüldüğü bilgisine yer veriliyor. BM kaynakları da, Tamil Kaplanları’nın lideri Velupillai Prabhakaran’ın öldürüldüğü 19 Mayıs’a kadar, her gün 1000 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı. Bu rakamlara göre, birkaç hafta içinde öldürülen sivillerin sayısı 20 bini geçiyor.

26 yılda 100 bin ölü
Geçen çarşamba toplanan BM İnsan Hakları Konseyi, Çin, Mısır, Hindistan ve Küba’nın desteğini kazanan Sri Lanka’yı akladı. Bir Sri Lanka yetkilisi iddiaların asılsız olduğunu ileri sürerek, “Hükümet güçlerinin hava saldırılarında hiç sivil ölmedi. Ölen siviller varsa, bunlar kaçarken isyancılar tarafından vurularak öldürülen sivillerdir” dedi.
BM kaynakları, Sri Lanka’daki 26 yıllık iç savaşta 80-100 bin kişinin öldüğünü belirtiyor. Uluslararası Kızılhaç Örgütü de, çatışmalardan kaçan 250 bin kişinin halen çadır kentlerde hayatta kalma mücadelesi verdiğini bildirdi.

Milliyet



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,105 µs