En Sıcak Konular

Türkiye, AİHM’den şikáyetçi oldu

30 Mayıs 2009 09:03 tsi
Her yıl çok sayıda davadan binlerce dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ’giderek büyüyen bir endüstriye’ dönüştüğünü belirterek ’kendisini yenilemesini’ istedi.

TÜRKİYE, Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) "kendini yenilemesini" talep etti. Büyükelçi Batıbay, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yaptığı sunumda, AİHM’in yüksek tazminatlar belirlemesi nedeniyle bir "kazanç kapısı" gibi görülmeye başlandığını belirterek, "AİHM bu ekonomik kriz döneminde giderek daha da büyüyen bir endüstri yarattı" dedi.

Uzun bir süreden beri AİHM’in yarattığı içtihatlar ve uygulamalardan "şikayetçi" olan Ankara, bu kurumun giderek saygınlığını yitirdiğini düşünüyor. Bu nedenle hafta başı Strasbourg’da yapılan Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde, AİHM’in "yeniden yapılanmasını" talep eden Ankara, böylelikle kurumda reform isteyen ilk üye ülke oldu. Batıbay, AİHM’in tazminat miktarı hükümlerinde herhangi bir standart olmadığını, herhangi bir tazmin mekanizması bulunmadığını belirterek, AİHM’in yeni bir geçim kapısı olduğunu savundu. AİHM’in uygulamaları, Avrupa Konseyi’nin 47 ülkesinin çoğunda "rahatsızlık" yaratıyor ve bu nedenle davaların hızlandırılmasını sağlayacak olan 14 nolu protokol, birçok ülke tarafından onaylanmıyordu.

Mahkeme kurallara uymuyor

Sözleşmeye göre iç hukuk yolları tükendikten sonra AİHM’e başvurulabiliyor. Bazen bu prensip hiçe sayılıyor. AİHM, birinci derece mahkeme konumuna geliyor.

AİHM çoğu zaman, bir davanın iç hukuk yollarını tükenmesinden en geç altı ay içinde başvuru yapılması ilkesini de deliyor.

Her dilde başvuru yapılabilmesi ve başvuru masrafının istenmemesi, davaların yığılmasına neden oluyor. Bu da yapıyı hantallaştırıyor.

Bilgi notu

Şikayet sayısında Rusya birinci, Türkiye ise ikinci sırada. Ancak Türkiye, "mahkum olan ülkeler" sıralamasında birinci.



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs