En Sıcak Konular

Rusya kendi NATO'sunu kuruyor

29 Mayıs 2009 20:34 tsi
Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Varşova Paktı'nın sonlandırılmasının ardından geçen sürede Rusya, NATO karşısında yeniden askeri bir güç oluşturmaya doğru ilerliyor.

NATO'nun arka bahçesindeki çalışmalarından rahatsızlık duyan Moskova, eski Sovyet ülkeleri ile oluşturduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) tam bir askeri birliğe dönüştürecek.

Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesi, Rusya'nın NATO ile karşılaştırılabilecek seviyede Orta Asya ve diğer KGAÖ ülkeleri ile birlikte güçlü bir askeri yapı oluşturmaya çalıştığını yazdı. Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Rusya'nın dahil olduğu KGAÖ 'hızlı müdahale gücü' oluşturulması konusunda çalışmalara başlandı. 14 Haziran'da Moskova'da bir araya gelecek KGAÖ liderleri, ortak deklarasyon imzalayacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir kaynaktan edindiği bilgileri aktaran gazete, "Çalışma tüm alanlarda hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Bu konuda birçok anlaşma da hazırlanmış durumda. Orta Asya ve KGAÖ'ye üye ülkelerin bulunduğu alanda ortak güvenlik sağlanacak." dedi.

Ermenistan ve Belarus'la anlaşmaları imzalayan Rusya, diğer dört Orta Asya ülkesi ile de ortak savunma anlaşması ve askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşma imzalayacak.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev geçen hafta imzaladığı 'Stratejik Güvenlik 2020' belgesinde NATO'nun genişlemesini tehdit olarak gördüklerini kaydederek, en az NATO kadar güçlü ortak bir askeri yapının kurulması için çalışmaların hızlandırılmasını istemişti.

KGAÖ liderleri 14 Haziran'da ortak bir askeri yapının oluşturulması ile ilgili Moskova'da bir araya gelecek. Örgüt ilk aşamada hızlı taarruz birliğinin kurulmasını öngörecek, orta vadede hedef dev askeri yapının kurulması. NATO'nun Gürcistan'da gerçekleştirdiği askeri tatbikat ve ajan krizi nedeni ile yeniden bozulan Rusya-NATO ilişkilerinde gerginlik devam ediyor.

timeturk




Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs