En Sıcak Konular

Kürt sorunu çözümü için yeni girişim

29 Mayıs 2009 16:08 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dışişleri sözcüsü Suat Kınıklıoğlu Türkiye’nin Kürt sorunu konusunda bir atılımın eşiğine geldiği görüşünde:

PKK liderlerinden Murat Karayılan geçenlerde, artık bağımsız devlet kurma isteğinden vazgeçtiklerini, Kürt kimliği ve haklarının tanınması için çalıştıklarını söyledi. Bu konuşma, tahminen 40 bin kişinin ölümüne yol açan, 25 yıllık bir çatışmaya son verme girişimlerine destek olarak görüldü
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dışişleri sözcüsü Suat Kınıklıoğlu Türkiye’nin Kürt sorunu konusunda bir atılımın eşiğine geldiği görüşünde:

Kınıkoğlu, "Kürt sorununda çok önemli ve cesaretli adımların atılabileceği bir ortamdayız. Türkiye’de karar alacak yüksek makamlar arasında da şimdi çok daha büyük bir anlayış birliği ver. Hükümet, silahlı kuvvetler, cumhurbaşkanı ve sanıyorum Türk toplumunun çoğunluğu, cumhurbaşkanının da belirttiği gibi, Kürt sorununun ülkenin en büyük sorunu olduğu konusunda birleşiyor." şeklinde konuştu.

Bununla birlikte son haftalarda Demokratik Toplum Partisi’nden bir grup milletvekili savcılık ve güvenlik makamlarının baskısıyla karşı karşıya geldi. Savcılık partinin beş üyesini sorguya çekmek istiyor. Fakat bu kişiler milletvekili dokunulmazlığını gerekçe göstererek, ifade vermiyor. Bu konudaki anlaşmazlığın siyasi bir krize dönüşmesinden korkuluyor.

Polis PKK ile ilişkili olduğu gerekçesiyle partinin büroları ile sendika şubelerine baskınlar düzenledi. Suat Kınıklıoğlu bu baskınların zamanının ters olduğu görüşünde:

Kınıkoğlu, "Keşke bu, şimdi olmasaydı. Fakat unutmayınız ki, Kürt sorunu konusundaki her şey, tek bir kol tarafından yönetilmiyor. Türkiye’de bu konunun ne şekilde çözüleceği,ya da çözülmesi veya çözümsüz bırakılması konularında çok farklı görüşler var. Fakat biz hükümet olarak, şu anda, bu sorunu tarihi bir çözümle sonuçlanabilecek çok büyük bir fırsatın bulunduğuna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Hükümetin PKK ile savaşı sona erdirebilecek Kürt reform programını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor. Fakat bazıları da, Demokratik Toplum Partisi ile görüşmediği için, hükümetin samimiyetine inanmıyor. Gözler şimdi, bu sorunu çözmeyi bir numaralı hedef haline getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çevrilmiş bulunuyor.

VOA (Amerika'nın Sesi)



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs