En Sıcak Konular

Sağlık Bakanı, il müdürünü azarladı

29 Mayıs 2009 14:50 tsi
ERZURUM’da Travma-Resüsitasyon (yaralanma sonrası yeniden canlandırma) kursunun sertifika törenine katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, pahalı diyerek elektronik suni solunum ve kalp masajı eğitim maketi almayan Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik’

Kürsüdeki konuşması sırasında sinirlenen Bakan Akdağ, “Beni şimdi mahcup ettiniz. Biz bu işlerde hiç paraya baktık mı? Deyin ki, ‘Biraz elimizi yavaş tuttuk. Sayın Bakanım kusura bakmayın. Yakın zamanda bunu da alıyoruz.’ Arkadaşlarımızı bu kursu almış olmalarına rağmen o maketler üzerinde çalıştırmamız lazım” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, incelemelerde bulunmak üzere bugün saat 10.30’da Ankara’dan THY uçağıyla Erzurum’a geldi. Havalimanında Vali Sami Bulut, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tayyip Güngör, AKP İl Başkanı Hüseyin Tanfer, daire müdürleri ve çok sayıda partili tarafından karşılanan Bakan Akdağ, kendisini karşılamaya gelerek uzun bir kuyruk oluşturanlarla tek tek tokalaştı.

Palandöken ilçesindeki Yıldızkent Eğitim Tipi Sağlık Ocağı’na geçen Bakan Akdağ, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Travma-Resüsitasyon (yaralanma sonrası yeniden canlandırma) kursunun sertifika törenine katıldı. Tören öncesinde kürsüde bir konuşma yapan Bakan Akdağ, hemşire, teknisyen ve teknikerlerden oluşan kursiyerlerin elektronik suni solunum ve kalp masajı eğitim maketleri üzerinde eğitim alıp almadığını sordu. Bu sırada Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, masa üzerindeki suni solunum ve kalp masajı eğitim maketini göstererek kursiyerlerin bu maketle çalıştığını, elektronik olanı pahalı olduğu için almadıklarını söyledi. Bu duruma tepki gösteren Bakan Akdağ, “Beni şimdi mahcup ettiniz. Biz bu işlerde hiç paraya baktık mı? Diyin ki, ‘Biraz elimizi yavaş tuttuk. Sayın Bakanım kusura bakmayın. Yakın zamanda bunu da alıyoruz.’ Bu arkadaşlarımızı bu kursu almış olmalarına rağmen o maketler üzerinde çalıştırmamız lazım” dedi.

KENEYE KARŞI DİKKATLİ OLUN

Bakan konuşması sırasında geçtiğimiz hafta sonu Erzurum’da kene ısırığı nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne yakalanan bir vatandaşın yaşamını yitirdiğini anımsatarak, halkın keneye karşı dikkatli olmasını istedi. Şehirlerde yaşayanlar için çok önemli bir risk olmadığını söyleyen Bakan Akdağ, özellikle kırsalda yaşayan, hayvancılık yapan ve tarlada çalışan kişilerin risk grubunda olduğunu anımsattı. Bakan Akdağ, “Şehirlerdeki risk teorik olarak sıfır diyemeyiz ama şimdiye kadar hastalanan 3 binin üzerindeki vatandaşımız içinde şehirde bu hastalığı kapan hiç kimse yok. Bakan olarak yaptığımız çalışmalarda 1200 yerleşim biriminde 600 bin vatandaşımızla 96 bin hanede yüzyüze görüşerek bilgilendirme çalışması yaptık. Hepsine koruyucu ilaçlar dağıtıldı. Geçen yıl vaka sayısı Mayıs ayında 300’ün üzerindeydi, bu yıl 100 civarında. Keneyi tamamen yok etmek, tabiattan uzaklaştırmak hemen hemen mümkün değil. Bu nedenle risk grubundaki vatandaşlarımız her gün kendilerini kontrol etmeliler” dedi.

DÜNYANIN TAKDİRİNİ KAZANDIK

Sigara yasağı konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, 19 Temmuz’dan itibaren tüm kapalı mekanlarda sigara içilmeyeceğini anımsattı. Bazı kesimlerin yasağın ertelenmesi konusunda ısrarcı davrandığını ifade eden Bakan Akdağ, “Bu konuda yaptığımız bir toplantıda bunun ertelenmesini istediler ancak bunu yapmamalıyız. Bütün toplumun buna sahip çıkmaya devam etmesi gerekiyor. Hem kendimizin hem çocuklarımızın geleceğini korumak çok önemli. Türkiye bu hususta yaptığı çalışmalardan bütün dünyanın taktidiri kazandı. Dünya Sağlık Örgütü benim şahsıma da özel bir ödül verdi. Dünyada bu işi en iyi yapan ülkeler arasında en başlardayız. Bunu devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

DOKTORLARIN YÜZDE 75’İ TAM GÜNDEN YANA

Tam gün yasa tasarısının TBMM’ye getirildiğini belirten Bakan Akdağ, kanunun çıkmasından sonra Sağlık Bakanlığı’nda çalışan doktorların muayene açmalarının mümkün olmayacağını hatırlattı. Kanunla birlikte üniversitelerde de özel muayene, özel işlem, özel ameliyat adı altında vatandaşın para ödenmesine yol açan sistemin kalkacağını anlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:
“Zaten doktorların yüzde 80’i muayenehanelerini kapatmış durumdalar. Bu kanunla diğerleri de kapatacak. Böylece vatandaşlarımız rahat edecek. Hekimlerle vatandaş arasındaki bire bir para ilişkisi kalkacağı için hekimlerde daha rahat edecek. Biz onların emeklerinin karşılığını ek ödemelerle ödemeye devam edeceğiz. Nöbet ücretleri şu anda sadece yataklı kurumlarda veriliyor o da 25 yatağın üzerinde. Şimdi nöbet ücretleri 112 servisinde çalışan, acillerde çalışan personele ödenecek. Bu kanun bütün sağlık çalışanlarına ilave avantajlar getirecek. Vatandaşın yüzde 90’ı, doktorlarında yüzde 75’i bu kanunun yanında duruyor. Biraz daha bu kanunu anlatacağız.”

ACİL SERVİS’TEN ÇOK MEMNUNUM

Konuşması sırasında 112 Acil Servis personelinin çalışmalarından da söz eden Bakan Akdağ, Türkiye’de çok başarılı kurtarma çalışmalarının yapıldığını öne sürdü. Oğlu Muhammet Akdağ’ın geçirdiği bir trafik kazası sonrasında Acil Servis elemanlarının nasıl çalıştığına şahit olduğunu anımsatan Bakan Akdağ, “Medyada genelikle ‘ambulans geç kaldı’ gibi bir haber yapma eğilimi oluyor. Bunu tenkit etmiyoruz ama böyle bir eğilim var. Türkiye’de artık bunları neredeyse hiç yaşamıyoruz. Ekiplerimizin zamanında müdahale ettiği, çok başarılı olduğu çalışmalar var. Gerçekten çok başarılı görmüştüm. Ancak bir insan işini bu kadar maharetle yapabilir” dedi.

Konuşmasının sonunda kursiyerlere sertifikalarını veren Bakan Akdağ daha sonra Cuma namazını kılmak için Hacı Ahmet Baba camisine geçti

Hürriyet



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs