En Sıcak Konular

Gül: İstanbul bir hoşgörü merkezi

29 Mayıs 2009 13:37 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'un, fetihten sonra Fatih yönetiminde farklı inanç ve kültürlerin uyum içinde bir arada yaşamasını mümkün kılan bir hoşgörü merkezi durumuna geldiğini ve tüm insanlığa örnek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, İstanbul'un fethedilmesinin, Türk ve dünya tarihi açısından büyük bir askeri zafer olmanın çok ötesinde anlamlar içerdiğini belirtti.

İstanbul'un, fetihten sonra Fatih Sultan Mehmet yönetiminde, farklı inanç ve kültürlerin uyum içinde bir arada yaşamasını mümkün kılan bir hoşgörü merkezi durumuna geldiğini ve tüm insanlığa örnek olduğunu ifade eden Gül, şunları kaydetti:

''İstanbul, görkemli tarihi ve coğrafi konumuyla, farklı medeniyetleri, kültürleri, dinleri barındıran çok kültürlü yapısıyla, hayranlık uyandıran doğal güzellikleriyle, eşsiz bir şehrimizdir.

Yüzyıllar boyu Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan İstanbul bugün, modern, dinamik, güçlü Türkiye'nin vitrini, dünyaya açılan penceresidir. Geçmişte olduğu gibi bugün de bir cazibe merkezi olan İstanbul, üstlendiği öncü rolüyle, ülkemizin ekonomik, toplumsal, kültürel ve sanatsal hayatına yön vermektedir.

İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi, şehrin uygarlık tarihindeki yerini gösteren, bir dünya metropolü olma konumuyla örtüşen bir gelişmedir. Bu, aynı zamanda kültürümüzün evrensel kültürle bütünleşme başarısını da ortaya koymaktadır.

Atalarımızın emaneti İstanbul'un, layık olduğu şekilde korunarak geliştirilmesi, tarihi-kültürel dokusu ve doğal güzellikleriyle geleceğe taşınması önemli bir sorumluluğumuzdur.

Hiç şüphem yoktur ki İstanbul, barışın, sevginin, kardeşliğin ve hoşgörünün hakim olduğu, insanların bir arada yaşayabileceği bir dünyanın sembolü olarak, bütün ihtişamıyla yarınları kucaklayacaktır.

Bu düşüncelerle, İstanbul'un fethinin mimarı, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet'i ve fethin tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle yadediyorum.''

aa



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs