En Sıcak Konular

Hatırladınız mı: 'Basmanıza gerek yok'

29 Mayıs 2009 12:21 tsi
Hatırladınız mı: 'Basmanıza gerek yok' Hatırladınız tabii. O zaman bunun siyasi faturasını çıkarın! iyibilgi Ankara

İyibilgi sınırdaki mayınların temizlenmesi ve şartlarını belirleyen kanun tasarısı tartışmalarının en başında son sözü söyledi ve başlığı attı.

Sonuç?.. Tasarı geri çekildi ve içinde en ağır eleştirilere uğrayan, yabancı firmaya 44 yıllığına kullanım devri öngören madde değiştirildikten sonra ancak TBMM’ye gelecek.

Peki bu süreçte ne oldu?.. Ortaya bir “siyasi fatura” çıktı? Peki bu faturayı kim ödeyecek?

Ancak bundan önce, faturanın meblağını söylemek gerekiyor! Yani AKP’nin günahı ne?

Faturanın masraf kalemlerini de, tıpkı ilk yazımızda yaptığımız gibi maddelendirelim...

1) Türkiye’deki istisnasız (!) tüm kesimlerden, muhalefet partileri (istisnasız), basın (istisnasız), kamuoyu (istisnasız), sivil toplum kuruluşları (istisnasız) ve AKP içinden (istisnalı) ağır, çok ağır eleştirilere uğranıldı.
2) “Bir İsrail firmasına verilecek” söylemi, (doğrulu hala bilinmiyor) AKP’nin üstüne yapıştı ve Türk kamuoyunun geniş kesiminin eleştirel bakışlarına sahip İsrail’le Davos yüzünden ödeşiliyor havası yayıldı.
3) Burası önemli: İlk defa, evet ilk defa AKP içinde Genel Merkez’e ve Genel Başkan’a karşı bir muhalefeti ortaya çıkardı, gözle görülür hale getirdi. Başbakan Erdoğan’ın açık ikazlarına ve Genel Merkez’de yaptığı toplantıya rağmen, AKP Meclis Grubu ancak 180-200 arasında vekilini bu tasarının görüşmelerine dahil edebildi. Her görüşmede ortalama 130-150 milletvekili fire verildi. Bugüne kadar “Başbakan ne derse o olur” kabulü ilk kez yara aldı.
4) Zamanlaması da pek iyi olmadı. Cumhurbaşkanı’nın “fırsat” söylemlerinin tartışıldığı günlerde, “mayın tasarısı”, terör örgütünün provokatif mayınlı saldırılarına denk gelince, “fırsat” (vardı yoktu, iyiydi kötüydü ayrı konu) konusu da yara aldı.

İşte siyasi faturanın ana kalemleri bunlar. Peki şimdi bu faturayı kim ödeyecek? AKP’nin bu işten kârlı çıkmadığı açık. Ancak tasarının bu şekilde olmasını kim istedi?

Belki işin bu noktaya geleceği düşünülmemiş olabilir. Ama bu da yine siyaseten stratejik bir hata değil mi?

Sonuç olarak şu söylenebilir: AKP Genel Başkanı ve Başbakan olarak siyasi sorumlu zaten Tayyip Erdoğan. Bununla beraber, tasarının geri çekilmesinin düşünüldüğü anlarda tasarıyı savunan açıklamalarda bulunması, TBMM’de AKP’li Grup Başkanvekillerinin (basını yansıdığı kadarıyla) “geri çekiyoruz” mealinde son sözü Başbakan’ı arayarak sormaları da Erdoğan’ı işaret ediyor.

Peki fatura ne zaman ve nasıl ödenir? Ortada veya yakında bir seçim olmadığına göre “sıcağı sıcağına” bir "ödemenin" ortaya çıkması zor. Ya unutulup gidecek veya AKP içindeki kimi tartışmalara mihenk olacak. Bunu da yine zaman gösterecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,853 µs