En Sıcak Konular

Skandal nihayet sona eriyor

29 Mayıs 2009 10:21 tsi
18 yıldır rating ölçümü yapan AGB’nin yanı sıra iki firma daha ihaleye girecek. Böylece sistem tamamen değişecek.

TELEVİZYON İzleme Araştırma Komitesi (TİAK) Başkanı Ömer Kayalıoğlu, star’a yaptığı açıklamada 18 yıldır Türkiye’de rating ölçümünü sürdüren AGB şirketinin sözleşmesinin yılsonuna kadar dolacağını belirterek yapılacak yeni ihaleye AGB ile birlikte iki şirketin daha katılacağını söyledi. Rating ölçümünün 34 ilden 81 ile çıkarılacağını da belirten Kayalıoğlu, rating ölçümü yapılan hane sayısının ise 2 bin 500’den 4 bine çıkacağını, tüm sistemin ise digitale dönüştürüleceğini söyledi. Kayalıoğlu, rating ölçümlerindeki tarihi değişiklikleri, şu şekilde sıraladı:

KÖKTEN DEĞİŞİM GELİYOR

18 yıldır AGB bu ölçümü yapıyor. Bu kadar spekülasyondan sonra yenileme kararı aldık. 2010 sonu itibariyle bitiyor kontratları bu yıl yeni ihale yapacağız. GFK, TNS, AGB katılacaklar. Ve de bu yaz boyu süreç sürecek Aralık ayında ihale bitmiş olmalı. Çünkü 2010’da saha araştırması yapılacak.

Bütün ölçüm malzemesi dijital olacak. Şu anda öyle değil, analog ve dijital var.

Veri tabanı araştırması 34 ilde yapılıyordu 81 ilde yapılacak. Bunun sonucu olarak da 2500 olan hane sayısı 4 bin olacak.

Küçük kanallarının da katılımını sağlamak için farklı format gelecek.

Denetim yine olacak. TİAK yine olacak. TİAK’ın da 16 üyesi var. Yeni ihalenin maddi boyutu belli değil. Yüzde 75’i TV kanalları yüzde 25 reklamveren verecek.

Bir yenilik daha gelecek. Şimdi bazı kanallar ölçülüyor. Üye olmayanların durumu diğer diyordu. Şimdi yeni dönemde tüm kanalların dataları açıklanacak. Bunu sağlamak için adil olmak lazım.

‘Çılgın Kanal’ dava açacak

TRT’nİn yapım şirketi Joy PR, ‘Çılgın Kanal’ dizisinin seyredilmesini teşvik için reyting cihazı bulunan evlere rüşvet dağıttığı iddialarını yalanladı. Şirketin genel müdürü Yasemin Nak, ‘Firmamızın önce 200 deneği kontrol ettiği şeklinde iddialar ortaya atılmış, ardından 20 deneğe düşürülmüş, son olarak da 2 denekte karar kılınmıştır. Bu bir iftira kampanyasıdır. Ayrıca reytingi düşen bir diziyi ‘reyting hırsızlığı’ ile suçlamanın nasıl bir düşüncenin ürünü olduğunu anlamak mümkün değildir’ dedi. Nak, iftira kampanyasına yönelik hukuksal mücadele başlatacaklarını söyledi. HABER MERKEZİ

star gündeme getirdi hatalar düzeliyor

Denekler satın alınılıyor. Satın alınan denekler, parayı veren program veya diziyi izleyince, o dizinin ratingi ve dolayısıyla reklam geliri patlıyor. Deneklerin listesi elden ele dolaşıyor, kontroller yetersiz.

(ANKARA ve İZMİR’DE, 20 DENEĞİ MAAŞA BAĞLAYIP RATING ARTIRIMIYAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ. SORUŞTURMA AÇILDI)

Denekler sadece 36 ilde. Türkiye genelinde yayın yapan TRT gibi kuruluşların gerçek ratingi sonuçlara yansımıyor.

(ARTIK 81 İLDE DE DENEK BULUNACAK, ÖLÇÜM TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK)

Rating ölçümü yapılan denek sayısı yetersiz. Denek satın alınarak rating artırma işlemlerinin önüne geçilmesi için, denek sayısı artırılmalı. Denek sayısı 5 bine çıkarılrsa, rating sonuçları daha az oynanabilir olur.

(DENEK SAYISI 2500’DEN 4 BİNE ÇIKIYOR, NEREDEYSE İKİYE KATLANIYOR)

Rating ölçümünde, tekel uygulanıyor. TİAK tarafından AGB’ye yaptırılan rating ölçümü için, ihaleye çıkmadan sözleşme uzatımına dahi gidildi. Bir firmanın tarif edilmediği yeni bir ihaleye gidilsin.

(18 YILDIR RATING ÖLÇÜMÜ YAPILAN AGB’NİN YANI SIRA BAŞKA FİRMALARINDA YER ALACAĞI İHALEYE ÇIKILIYOR)

Rating ihalesini yaptıran TİAK’ta, televizyonlar yerine reklam verenler ağırlıkta, televizyonların değil reklam verenlerin sözü geçiyor. Yani rating ölçümünü yaptıran ve bu ölçüme göre reklem veren kişiler aynı kişiler olunca, reklam pastası adil dağılmıyor.

(TİAK’TAKİ TV TEMSİLİ YÜZDE 75’e ÇIKARKEN, REKLAMCI TEMSİLİ 25’E DÜŞÜYOR)

215 yerel televizyon, kendi şehirlerinde en çok izlenen kanal olabildikleri halde AGB raporlarında yer almadıkları için reklam gelirlerinden mahrum kalıyordu.

(YEREL TV’LER DE RATINGE KATILABİLECEK)

STAR



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,056 µs