En Sıcak Konular

Obama ve Abbas ilk kez buluştu

29 Mayıs 2009 09:44 tsi
ABD Başkanı Barack H. Obama, Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

İlk kez buluşan iki lider, Oval Ofis'te yapılan görüşmenin ardından çıkışta kendilerini bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu. Obama, İsrailliler ile Filistinliler arasında barış yolunda ilerlemeler kaydedilebileceğine inandığını söyledi. Bu tür ilerlemelerin aciliyetine dikkati çeken Abbas ise, ''Süreçte zaman ana faktör" dedi. İsrail'den verdiği taahhütleri yerine getirmesini ve Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesini durdurmasını bir kez daha isteyen ABD Başkanı, Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu belirtti.

İki devletli çözüme inandığının altını çizen Barack Obama, "Tarafların, yol haritasında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri var, buna yerleşim birimi inşasının durdurulması da dahil'' ifadelerini kullandı. Obama, daha önce bir araya geldiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile, "yerleşim birimlerinin durdurulması konusunda çok açık konuştuğunu" anlattı.

Mahmud Abbas, Obama'ya barış sürecine işlerlik kazandırılmasına ilişkin bir belge sunduğuna değindi. Abbas, "Bu belge yol haritası ya da Arap barış inisiyatifinden çıkma bir belge değil. Bu, iki planın uygulanması için mekanizmaların oluşturulmasına yönelik fikirleri içeriyor. Obama, bu belgeyi inceleyeceğine söz verdi'' diye konuştu. Barack Obama'nın başkanlığı döneminde bir Filistin devleti kurulması konusunda iyimser olup olmadığının sorulması üzerine Abbas, ''Verilen sözlerin gerçek olmasını umuyorum. İsrail engel koymazsa bunu hiçbir şey engellemez'' cevabını verdi.

cihan



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs