NAMSA'nın önü açılıyor | " /> NAMSA'nın önü açılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Mayın temizlemede NAMSA'nın önü açılıyor

29 Mayıs 2009 08:28 tsi
Mayın temizlemede NAMSA'nın önü açılıyor Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili yasa tasarısında sürpriz bir gelişme yaşandı.

Genelkurmay'ın istediği oluyor
 
 
Hükümet, CHP ve MHP'nin engellemelerine karşı "tekrir-i müzakere" için tasarıyı dün Genel Kurul'dan geri çekti. Bunun üzerine iktidar ve muhalefet temsilcileri konuyu görüşmek için bir araya geldi. Ancak tasarıda yapılması planlanan değişiklikler konusunda görüş birliğine varılmadı.  
 
 
Muhalefet, mayınların hizmet alımı yöntemiyle temizlenmesini isterken, 44 yıllığına tahsisi içeren yap-işlet-devret modeline karşı çıktı. İktidar kanadı ise bu teklife net bir şekilde "evet" demedi. Hükümet buna karşın Genelkurmay'ın adres gösterdiği NATO'ya bağlı NAMSA'nın mayın temizliği ihalesine girişini kolaylaştıracak düzenleme yapmayı kararlaştırdı. Muhalefetin önerilerini Başbakan Tayyip Erdoğan'a ileten AK Parti yönetimi, bugün CHP ve MHP'lilerle son kez bir araya gelecek. Meclis, bugün de çalışarak tasarının akıbetini belirleyecek. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, "Bazı kafa karışıklıkları var. Bunu gidermeye, minareyi düzeltmeye çalışıyoruz." dedi.

Mayın temizleme yasasında dün hareketli saatler yaşandı. İktidar ile tasarıya şiddetle karşı çıkan muhalefetin görüşmeleri uzlaşma umudu doğurdu. Muhalefetin engelleme taktiği aşılamayınca Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçe ile tasarının "tekrir-i müzakere"sini istedi. Böylece, tasarının yeniden görüşülmesi imkanı doğdu. Bu gelişmenin ardından iktidar ve muhalefet temsilcileri ortak toplantı yaptı. Muhalefet temsilcileri tekliflerini iktidar partisine sundu. Muhalefetin talepleri, tasarının 2. maddesinin büyük oranda değiştirilmesine, mayın temizleyen şirkete 44 yıllığına arazinin verilmesinin engellenmesine odaklandı. Muhalefet, mayınların hizmet alımı yöntemiyle temizlenmesini istiyor. Yap-işlet-devret modeline karşı çıkıyor. Muhalefet önerilerinde ısrar edince görüşmeden anlaşma çıkmadı. Bunun üzerine AK Parti yönetimi, konuyu Başbakan Erdoğan'a götüreceğini söyledi. Erdoğan'ın vereceği karar bugün yapılacak yeniden görüşme toplantısında belirleyici olacak. Bu arada Bakan Gönül dün Genel Kurul'da Suriye sınırındaki mayınları temizlemenin maliyetiyle ilgili bilgi verdi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından gelen istek doğrultusunda mayın temizleme şirketleriyle görüştüklerini açıklayan Gönül, "Davet üzerine 14 şirket 'biz yaparız' diye müracaat etti. 700 milyon dolar ile 3,5 milyar dolar arasında bir tablo çıktı. Bütçeden böyle bir ödenek koymamız mümkün değil." dedi. 1992'de Bakanlar Kurulu'nun mayınları Genelkurmay'ın temizlemesine yönelik karar aldığını söyleyen Gönül, 2001 yılına kadar hiçbir girişimde bulunulmadığını belirtti. 2001'de Genelkurmay'ın bir proje ofisi kurduğunu, hükümetten ödenek istediğini, ancak ödeneğin bütçeye konulmadığını anlattı. 2003'te Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın işi ciddiye aldığını ifade eden Gönül, "Kara Kuvvetleri'nin bir mayın temizleme birliği var. Bu birlik, insan gücü kullanarak elle temizliyor. Ancak dünyada makinelerle temizleme yapılıyor. Üçlü bir kombinasyon şeklinde çalışan makinelerin fiyatları soruldu. Bunların fiyatı, 5 milyon dolar civarındaydı. Bunlardan onlarca alınacak." diye konuştu.

zaman



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs