En Sıcak Konular

Çevremizde örümcek ağı örüyorlar!

29 Mayıs 2009 08:20 tsi
Çevremizde örümcek ağı örüyorlar! Türkiye'yi tuzağa düşürmek istiyorlar. Bakın nasıl...

Zeynep Gürcanlı / Hürriyet

Rum Yönetimi ile gizli görüşmeler yapan bir Amerikan petrol şirketi, Türkiye’nin ültimatomuna rağmen Kıbrıs’ın güneyindeki uluslararası sularda petrol arayacak. İsmi açıklanmayan şirketin bir petrol devi olma ihtimali yüksek. Türk yetkililer, "Donanmamız orada. Amerikan şirketi de olsa izin vermemiz mümkün değil" diyor. Tartışmalı bölgedeki petrolün tahmini değeri 400 milyar dolar.

Türkiye’nin tepkisi üzerine iki yıl boyunca sessiz kalan Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de petrol aramak üzere bir Amerikan şirketiyle gizli görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı.

RUMLARIN DERDİ, AB BASKISINDAN KURTULMAK

Kıbrıs Rum Kesimi, tıpkı avına yaklaşan bir örümcek gibi, Türkiye etrafında ağlarını örüyor. Rumların, Amerikalı bir petrol şirketine Akdeniz’de petrol arama izni vermesinin ardında, aslında Avrupa Birliği içinde düştükleri sıkıntılı durumdan kurtulma isteği yatıyor.

ENERJİ BAŞLIĞINA VETO, RUMLARI SIKINTIYA SOKTU
Avrupa Birliği’nin bugünlerde en önemli stratejik önceliği enerji. Rusya’ya enerji alanında bağımlı olmak istemeyen Avrupalılar, bu amaçla Orta Asya ve Kafkas doğalgazını Türkiye üzerinden ulaştıracak, Rusya’yı by-pass geçecek Nabucco projesine sarılmış durumdalar. Bunu hayata geçirmek için ise, Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğini geliştirmeleri gerekiyor. Bunun yolu ise, Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki enerji başlığının açılmasından geçiyor. Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere, tüm önemli AB ülkeleri enerji başlığının bir an önce açılması için bastırıyor. Başlığın açılması önündeki tek engel ise, Rumların vetosu.

ABD’Yİ KULLANARAK, TÜRKİYE’Yİ KIŞKIRTMA ÇABASI
AB ülkeleri vetoyu kaldırması için Rumlar’ı sıkıştırıyor. Ancak Rumlar kararlı; Türkiye limanlarını ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmadan, vetoyu kaldırmayacaklar. İşte, Rum Kesimi’nin son petrol arama açılımının altında da bu yatıyor; Amaç, ABD’li şirkete Kıbrıs adasının güneyinde petrol arama izni vererek, Türkiye’yi sinirlendirmek; Türkiye’nin sert tepki göstermesini, hatta savaş gemilerini bölgeye göndermesini sağlamak. Böylece de, Türkiye’yi “zavallı Rumları sürekli taciz eden, Rum Kesimi’nin en doğal hakkını kullanmasına bile izin vermeyen zorba devlet” durumuna düşürmek. Hem AB’nin “enerji başlığına vetoyu kaldır” baskısından kurtulmak, hem de Türkiye ile Washington’un arasını açmak. Kısacası, amaç tam anlamıyla “bir taşla iki kuş vurmak..”

DIŞİŞLERİ: TAHRİKLERE KAPILMAMAK GEREKİYOR
Türk Dışişleri Bakanlığı dün acil bir toplantı ile konuyu masaya yatırdı. Çıkan ilk görüş, “tahriklere kapılmayalım” oldu. Türk diplomatlardaki eğilim, Rumlar’a kesinlikle yanıt verilmesi yolunda. Ancak bunun için “uygun zamanı ve uygun tepkiyi belirlemek” gerekiyor. Alınan ilk karar, ABD’ye sert çıkmak yerine, konuyu Birleşmiş Milletler’e götürmek. Sonrasında ise, olaylar netleştiğinde,asıl tepkiyi göstermek.

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Frank Urbancic, önceki gün bir Amerikan şirketinin Rum yönetiminin açtığı bir ihaleyi kazandığını ve kısa sürede petrol arama faaliyetlerine başlayacağını açıkladı.

ABD elçisinin ısrarlara rağmen ismini vermediği şirket, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle uluslararası şirketlere ültimatom verdiği deniz alanında petrol arayacak. Rumlar bu sayede Güney Kıbrıs’taki Amerikan yatırımlarının da artmasını umuyor.

Türk savaş gemileri bölgede

Denizde 2000 metreden daha derin yerlerden petrol ve doğalgaz çıkarmanın büyük maliyet ve üstün teknoloji gerektirdiğini vurgulayan uzmanlara göre, ihaleyi alan Amerikan şirketi, küçük bir kurum olamaz.

Rumların ihale açtığı yerlerde, Akdeniz’in derinliği 2 bin 500 metre. Bu teknoloji çok az uluslararası şirkette var. Bunlar, Shell, ExxonMobil, Petrobrass ve Rus Lucoil gibi dev şirketler. Petrol krizini yakından takip eden üst düzey Türk yetkililer, "Türk donanması, petrol arayan gemileri bile bölgeden anında uzaklaştırıyor. Savaş gemilerimiz devriye geziyor. Amerikalılar bile olsa, orada bir petrol kuyusuna izin vermemiz mümkün değil" dediler.

Tartışmalı bölgede bulunduğu tahmin edilen petrol ve doğalgaz miktarı 8 milyar metreküp. Tahmini değeri ise 400 milyar dolar.

Noble Energy girmişti

Rum yönetimi, Doğu Akdeniz’deki petrol krizinin ilk adımını 2003 yılında adanın kıyılarından 200 km mesafedeki deniz alanını "ekonomik münhasır alan" ilan etmesiyle atmıştı. 2006’da Mısır ile deniz sınırları anlaşması imzalandı. 2007’de ise Doğu Akdeniz’i 12 parsele ayırıp uluslararası ihale açtılar. Türkiye, Rumlarla anlaşma imzalayan Mısır ve Lübnan ile ihaleye girmeye hazırlanan petrol şirketlerine ültimatom verdi. Lübnan Rumlarla anlaşmayı askıya aldı, büyük şirketler de ihaleden uzak durdu. Sadece küçük bir ABD petrol şirketi olan Noble Energy başvuru yapmıştı.

Türkiye’nin eli hukuken kuvvetli

Rumların dayanak olarak kullandığı ve halen BM’de imzaya açık tutulan BM deniz hukuku sözleşmesine göre, kıyılardan 200 kilometre uzaklığa kadar "ekonomik münhasır alan" ilan etmek mümkün. Ancak bunun için denizlere komşu ülkelerin de onayı gerekli.

Türkiye’nin taraf olduğu, Kıbrıs Cumhuriyeti ’nin kuruluşunu öngören 1960 tarihli Londra anlaşmasına göre, Rumlar tek başlarına ekonomik ve siyasi uluslararası anlaşma imzalayamıyorlar. Kıbrıslı Türklerin, ardından garantör Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yazılı onayları gerekli.



Bu haber 1,352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,839 µs