'derin' cevaplar | " /> 'derin' cevaplar | "/>

En Sıcak Konular

Karanlıklar Prensi'nden 'derin' cevaplar

29 Mayıs 2009 08:04 tsi
Karanlıklar Prensi'nden 'derin' cevaplar
"Karanlıklar Prensi" olarak bilinen Richard Perle, ABD'nin olaylara ve ülkelere bakışını anlattı.

Haber kanalı 24, bir dönemin "Karanlıklar Prensi" olarak bilinen Richard Perle'ü canlı yayında konuk etti.

Richard Perle, Ahu Tanrıkulu'nun sorularını cevaplandırdı.

ABD Savunma Bakanlığı Danışma Kurulu eski Başkanı Perle  programda şunları anlattı: Türkiye-ABD arasında müttekif ülke olarak bilinir ancak son zamanlarda ilişkilerin durma noktasına geldiği ilişkin soruya Türkiye yine stratejik bir ülke ancak sorunlar ve konular farklı. Türkiye çok zorlu bir mahallede yaşıyor. ABD'nin iki  tarafında okyanus var. Türkiye'nin etrafı kanlı tarihi olan ülkeler tarafından çevrilmiş.

PKK'NIN AMACI BARIŞ DEĞİL

Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde ABD'nin yardım etmediği konusunda PKK gibi bir örgütü durdurmak çok zor bir olaydır. Terörizmle savaş hiç kolay değildir. ABD oraya gittiğinde gül bahçesi ile karşılaşacağını sanıyordu ama öyle oldu. Benim gördüğüm kadarı ile PKK'nın yakalaması zor olan bir organizasyon. Türkiye'nin bazı müttefikleri de PKK'nın yayın yapmasına müsade ediyorlar.  Batı demokrasileri teröririzme karşı Türkiye ile birlikte çalışmalıdır.  Bence PKK problemi daha büyük bir soru olan Güneydoğu'nun gelişen ve refah için de olmasını istemek daha önemlidir. Türkiye bunun için daha çok çaba sarfetmeli. PKK daha başka bir şey. PKK'nın derdi Kürt kültürü veya kalkınması değil. Onlar daha başka şeylerin peşindeler.  PKK'nın sosyo ekonomik ve politik düzenlemelerle memnun olacağını düşünmek hayal olur. Onların istedikleri daha başka birşey. PKK'nın barışçıl bir sonuç istediğini sanmıyorum.

IRAK'TA ABD'NİN EN BÜYÜK TECRÜBESİ

Irak'ta 2 yıl öncesine göre Irak'ta çok daha iyi bir durum var.  ABD'nin veya Irak'ın ordaki intihar saldırılarını önleyecek bir imkana henüz sahip değil. Koordine saldırılar yok. Bugün bir yıl öncesine göre daha iyi bir durum var. Iraklılar liderlerine kendileri karar veriyor ve bunun için de oy veriyorlar. Iraklılar verdikleri oylarla da bizleri şaşırtıyorlar. İran yanlısı kişileri seçebiliyorlar. Irak'ta ABD'nin hataları da oldu. Biz daha iyi bir ülke yapmaya çalıştık ancak biz bunu başaramadık. Irak'ı ıraklılar daha iyi noktaya getirebilir. Bizim niyetimiz iyiydi yüzlerce Amerikalı Irak'a heyecanla gittiler. Irak'a yardım edebileceklerini düşündüler. Ancak politik gelişimi dışardan getiremeyeceğimiz gördük. Saddam Hüseyin 400 bin Iraklıyı öldürdü. Onun başlattığı savaşta İran bir milyon Iraklıyı öldürdü. bölgede çok kan aktı.

Irak savaşının başlıca nedeni 11 Eylül saldırılarından sonra Irak'a saldırı kararı verildi. 3 bin dolayında insanımız öldü, Danışmanlar ve ilgili birimler tek bir hedef gösterdi.  Irak'ı petrol için aldığı iddialar var. Ancak 5 yıldır Irak'tayız bizim oradan petrol aldığımız söylenemez. Petrolü satanlar var ve biz ihtiyacımızı satın alarak karşılıyoruz.

ABD DE HATA YAPAR BİZ ÖZÜR DİLEDİK

Türk askerinin başına çuval geçirme büyük bir hata idi. O zamanki hükümetin düşüncesi de bu değildi.  ABD de hata yapar biz de hatamızdan dolayı özür diledik. Türkiye'nin 1 Mart tezkeresinde hükümet yeterince oyu alamadı. Bu yüzden istenilen sonuç alınamadı. ABD yine operasyonunu yaptı. Türkiye'nin bu kararı belki Saddamı rahatlattı ve ABD bundan faydalandı Irak'ı iki noktadan kuşattı ve çok az kayıpla istediği neticeyi kısa sürede alabildi. Biz ekonomik veya çıkar için Irak'a girmedik Orada insanlar zor durumda idi onlara yardım için Irak'a girdik.

Türkiye'de ABD'ye yönelik negatif baktığını gördük. Belki bizim Irak'a petrol için gittiğimizi düşünüyorlar. Ama petrol Irak'ın elinde ve onların olmaya devam edecek. Biz dünyanın her yerini kontrol edebilecek yetenekte olduğumuzu söyleyemem. Biz Hitler'i yok etmek için herşeyimizi seferber etmiştik. Biz Kore savaşında Türkiye birlikte hareket ettik. İkinci dünya savaşı sonrasında Avrupa'yı nazilerden kurtardıktan sonra Avrupa'dan çıktık geri döndük. İsteseydik Sovyetler gibi işgali sürdürürdük.

Türkiye'deki Ergenekon davası ile ilgili pek bilgim yok.  Belki sonunda daha fazla şey öğreneceğimizi düşünüyorum. Kesinlikle ABD'nin ilgisi olmadığını düşünüyorum.

Türkiye'nin 1980 yılındaki darbe döneminde ben görevli değildim. Ancak o dönemde büyük bir kuralsızlık vardı, insanlar ölüyordu, onlar göreve geldiler çatışmalar durdu sonra istemedikleri birine hükümeti devrederek yerlerine döndüler. Ancak 80 öncesi durum çok sağlıklı değildi.

ABD- İSRAİL İLİŞKİSİNİN SIRRI

İsrail ABD'de çok yüksek bir yerdedir. Her ankette ABD halkının İsrail' karşı büyük ilgileri olduğu görülmektedir. Demokrasiye hayranlıkları ve çölün ortasında  demokrasiyi kurmuş olmaları ve refah içinde yaşamaları  Amerikalılar için önemlidir. Uzun vadede bunun değişeceğini de sanmıyorum. ABD ile İsrail arasında farklı görüşler olabilir ancak karşılıklı görüşmeler sonrasında bu farklılıklar giderilebilir.

ABD İRAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER

İran, dünyada olumlu birşey yapmıyor. Nükleer silahlar ve terörist örgütlere yardımlarda bulunuyor. Humeyni'den beri İran laikliğin karşısında. İnanıyorum ki İran mutlu bir yer değil. İran halkı şuanki yönetimini mutlaka değiştirecektir. Bugün İran ile ABD arasında görüşmelerden pek umutlu değilim.

Türkiye kendisinin sözünün dinlenmesi ve etkinliğinin fazla olmasını istiyorsa Hamas'ı görüşme masasına çağırmaması gerekiyor.  Erdoğan etkin bir konuşmacıdır zeki bir insandır. Ancak aynı zamanda duygusal bir insandır.  Erdoğan ile Şimon Peres arasındaki görüşmede bu duygusallık hakim olmuştur. Bana göre Şimon Peres' kadar barışa hizmet etmiş kimse yoktur.

İsrail yaşamak istiyorsa politikasında değişikliğe gitmesi gerekir ancak İsrail'e karşı Gazze'de yoketmeyi hedefleyen bir yapı var bu yapı içinde barışın olması mümkün değildir.

RİCHARD PERLE KİM?

Richard Perle, Yahudi asıllı bir CIA ajanı. Başkan Ronald Reagan döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde etkin bir rol oynadı.

Savunma Politikaları Kurulu Tavsiye Komitesi (Defense Policy Board Advisory Committee) bünyesinde (2001-2004 arasında Komite Başkanı sıfatıyla) görev yaptı.

Neocon felsefenin uluslararası alanda en önemli isimlerinden biri olarak tanındı.

 

Haber7



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs