En Sıcak Konular

Mayınlı arazide mutabakat krizi

28 Mayıs 2009 22:38 tsi
Meclis Genel Kurulu'nda Türk vatandaşlığı ile ilgili tasarının görüşülmesi sırasında mayınlı arazi konusu yeniden gündeme geldi mutabakat krizi doğdu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören yasa tasarısı üzerinde mutabakat oluşturulamadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarının görüşmelerinde usul tartışması yaşandı. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, temel yasa olarak ele alınan tasarının bölümlerine geçilmesi sırasında CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, karar yeter sayısı istedi.

Yapılan iki oylamada da karar yeter sayısı bulunamaması üzerine, üçüncü oylamanın açık oylamayla yapılması talebi geldi. Oylamanın işari yapılmasına CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır itiraz etti. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, usul tartışması açtı.

MHP Grup Başkanvekili Şandır, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi hakkındaki yasa tasarısı konusunda uzlaşma talebiyle Danışma Kurulu önerisinin oylandığını belirterek, daha sonra siyasi parti temsilcilerinden oluşan ortak komisyon oluşturulduğunu hatırlattı. Şandır, ''Bir mutabakat oluşturulmadığı noktasındayız. Bu nedenle muhalefet partileri olarak bu konuda varılan mutabakat geçerli değil'' dedi.

İçtüzüğe bağlı kalarak muhalefet haklarını kullanacaklarını ifade eden Şandır, Başkanvekili Pakdil'in, ''zaman kazanmak için şartları zorlamayın'' dediğini ileri sürdü. Şandır, ''Size güvenimiz kalmazsa bu Genel Kurulda çalışamayız'' diye konuştu.

-''İPLE DÜZELTİLEN MİNARE...''-

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Pakdil'in tutumunun İçtüzüğe uygun olduğunu savundu. Genel Kurulda, 3 haftadan beri mayınların temizlenmesiyle ilgili tasarının görüşüldüğünü, grup başkanvekilleri olarak tekriri müzakere yapılmasına karar verdiklerini anlatan Elitaş, düzenlemeyle ilgili muhalefet ve diğer kesimlerde kafalarda oluşan soru işaretlerini kaldırmanın görevleri olduğunu kaydetti.

''Düzenlemeyle ne sınır başkalarına peşkeş çekiliyor, ne İsrail firmalarına ihale ediliyor, ne de ihalenin önceden belirlenmiş birilerine verilmesini içeriyor'' diyen Elitaş'ın, ''Mimar Sinan'ın, Selimiye Camisi'nin minaresini düzeltme işini yapıyoruz'' demesi, tartışmaya yol açtı.

CHP ve MHP milletvekillerinin laf atması üzerine Elitaş, düzenlemenin doğru olduğuna inancını dile getirerek, oluşturulan komisyonun tereddütleri giderecek bir çözüm için toplandığını bildirdi. Elitaş, ''muhalefet ve Ak Parti karşılıklı olarak önerilerini sundu. Yarın bunlar değerlendirilecek. Ortak noktada buluşmaya gayret ediyoruz'' dedi.

-''MUHALEFET KANDIRILIRSA...''-

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, mayın tasarısı hakkında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün bir gazeteye verdiği demeç ve bugün Adalet Komisyonundaki sözlerini hatırlatarak, ''Sayın Bakan'ın görüşleri doğrultusunda yapılacak değişikliğe imza atacağımı söyledim. Çünkü Sayın Bakan, bu yöntemle şeffaflığın sağlanamayacağını, sınır güvenliğinin ortadan kalkacağını ve yer altı kaynaklarından yabancıların yararlanacağını söylüyor. Yasa bu haliyle kabul edilebilir değildir'' ifadesini kullandı.

CHP, MHP ve DTP temsilcileri ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yaptığı toplantıda, tasarı üzerinde ortak bir noktaya varılmadığını bildiren Okay, varılma ihtimalinin de olmadığını kaydetti. Elitaş'ın ''Mimar Sinan diyor, ip diyor. Boşa konuşuyoruz. Bu, Parlamentoya güvenle bağdaşmıyor. çünkü, 'gelin birlikte düzeltelim' derken, '3 kişiyle ipi çektiğimiz görüntüsü verelim ama biz bildiğimizi yapalım' deniyor. Bu siyasi partilere büyük haksızlıktır'' diye konuştu.

Gelişmelerin ardından medyanın konuyu ''tasarı geri çekildi'' şeklinde haberleştirdiğine işaret eden Okay, ''Tasarıyı AKP oylarıyla geçirebilirsiniz. Ama önemli olan Parlamentoda ve toplumda uzlaşmanın sağlanmasıdır. Eğer muhalefet kandırılırsa, o zaman gereğini yapmakla yükümlüdür'' görüşünü belirtti.

-''ANLAŞMAZLIK VAR DİYE AYRILMADIK''-

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''tasarıyı geri çekeceğiz'' demediklerini, AK Parti olarak verdikleri sözde durduklarını söyledi. Siyasi parti grup temsilcileriyle yaptıkları toplantıda, herkesin kendi kanaatini dile getirdiğini anlatan Bozdağ, ''Herkes kendi gruplarında bunları değerlendirecek, yarın grup başkanvekilleri bir kez daha bir araya gelerek konuşacak. 'Anlaşamazlık var' diye ayrılmadık'' dedi.

Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Gönül'ün açıklamalarının, ''Okay'ın söylediği gibi olmadığını'' kaydetti.

Usul tartışmasının ardından tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi.

-''ALAY İÇEREN SORU''-

Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısının görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, belediyelere merkezi bütçeden gönderilen ödeneklerin kesintileri bulunduğunu anımsattı. Atalay, Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelerin haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki ödeneklerinde, yaz dönemi yatırımlarını daha verimli yürütmeleri, borçlarını ödemeleri için hiçbir kesinti olmayacağını belirtti.

Atalay, nüfusu düşen yerlere, yeni nüfusa göre ödenek gönderildiği için bazı sıkıntıların bulunduğuna işaret etti.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz'ın, Isparta Belediyesinde yolsuzluk iddialarını gündeme getirerek, belediyenin gelirleriyle mayın temizleme işinin yapılıp yapılmayacağını sordu.

Atalay, belediyelere yönelik rutin, şikayet ve valiliğin talebi üzerine teftişlerin yürütüldüğünü söyledi. Atalay, ancak mülki idareden gelen bir kişinin, alay eder bir tavırda soru sormasını uygun bulmadığını ifade ederek, ''Şahsıma sorulacak bir soru olarak görmüyorum. Kendimi alay içeren bir soru sorulacak insan olarak görmüyorum, arkadaşımızı kınıyorum'' dedi.

Söz isteyen Korkmaz'a, AK Partililer, sesini yükseltiği gerekçesiyle tepki gösterdi, daha sonra TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşime ara verdi. Verilen arada, AK Partililer ile muhalefet milletvekilleri arasında tartışma devam etti.

aa



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs