Mayınları NATO temizlemeli! | " /> Mayınları NATO temizlemeli! | "/>

En Sıcak Konular

Mahalli: Mayınları NATO temizlemeli!

28 Mayıs 2009 15:05 tsi
Mahalli: Mayınları NATO temizlemeli! Son günlerin en önemli gündemi olan Suriye sınırımızdaki mayın konusu hakkında Suriyeli Gazeteci, Ortadoğu Uzmanı Hüsnü Mahalli açıklama yaptı.

Analitik Bakış: Hocam Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi şu an gündemde malumunuz. Suriye tarafının bunu gerçekleştirdiği söyleniyor. Suriye bunu nasıl ve hangi firmaya temizletti?


SURİYE-TÜRKİYE SINIRINDA MAYIN HİÇ OLMADI


Hüsnü Mahalli: Şimdi bakın herkes bunu söylüyor ama burada bir yanlışlık var. Suriye tarafında, Suriye’nin Türkiye ile olan sınırında mayın yok. Suriye sınırına hiçbir zaman mayın döşemedi. Yani Türkiye sınırında 1955–1958 yılları arasında döşenen bu bir milyon civarındaki mayın karşılığında Suriye mayın döşemedi.
 
Suriye’nin zaten mayın döşeyecek kapasitesi de yok, imkânı da. Suriye zaten 1946’da bağımsız olmuştu. Yani nereden bulacak o kadar mayını? Nereden getirecek, kim döşeyecek? Üstelik o sıralarda Suriye, Sovyetler Birliği ile daha henüz tanışmamıştı bile.
 
Suriye bir - iki yerde çok sınırlı bir mayın döşemesi yaptı. 1–10 kilometreyi geçmeyecek bir şekilde şehir çevresinde. Mesela Nusaybin’in karşısında Kamışlı bölgesinde ya da ona benzer bazı yerlerde kaçakçılıkla ilgili olarak mayın döşedi o kadar. Yani bin kilometre, beş yüz kilometre… Öyle bir olay yok. Bu bilgi doğru bir bilgi değil. Yani öyle Suriye mayın döşedi, mayın çıkardı gibi. Suriye’nin Türkiye sınırında askeri bile yok, askeri birliği bile yok. Çok sınırlı birkaç kilometre ötede mayın döşedi onları da kendi temizledi.

Analitik Bakış: Hocam o zaman süreç neden böyle gelişti?


 DÖŞENMİŞ MAYINLARIN HARİTALARI NATO’DA


Hüsnü Mahalli: Türkiye tarafındaki bu mayınları NATO döşedi. 1955–58 yılları arasında. NATO’nun şu anda sözü edilen NAMSA (İkmal ve Bakım Teşkilatı) kurumu kendisi döşedi zaten. Türk ordusu döşemedi bu mayınları. Dolayısıyla Genelkurmay’ın açıklamasında NAMSA konusunda eksik bilgi veriliyor kamuoyuna.
 
Yani ‘NAMSA temizlesin’ diyor ama ‘bu mayınları da oraya NAMSA yerleştirdi’ demiyor. Bakın bu mayın haritaları NATO’da. Bunları niye söylemiyorlar anlamıyorum. Tarihe baksınlar. Açsınlar belgelere, o dönemin gazetelerine baksınlar, oralarda da var bu bilgi. Neden kimse biraz geriye dönmüyor ki?
 
O mayınlar 1955–1958 döneminde, Türkiye’nin Bağdat Paktı Amerika-NATO-İsrail ilişkileri çerçevesinde döşendi. Amerika’nın II. Dünya savaşı sonrasında elinde kalan artık mayınları getirdiler, Suriye sınırına yerleştirdiler. Bu çok gereksiz bir karardı. Neden Yunanistan, Bulgaristan veya Rusya, Irak, İran sınırında yok? Bir tek Suriye sınırına yerleştirildi. Kimse bunu tartışmıyor, mayın kim tarafından neden koyuldu onu bir sorun bakalım?

Analitik Bakış: Türkiye’nin bu işi İsrailli bir firmaya vermek istediği söyleniyor.
 
MAYINLARI NATO’NUN KENDİSİ TEMİZLEMELİ


Hüsnü Mahalli: Bu olay, Genelkurmay’ın da dediği gibi NATO ile birlikte Türk Genelkurmayının, Türk subayının ve askerinin denetiminde –bakın bu şart- temizlenecektir. Özel şirketlere asla verilemez. Hele de bu İsrailli bir firma olursa. İsveç bu konuda gelişmiş teknolojilere sahip ama İsveçli bu şirket İsrail kökenli. Keza İtalya’daki şirkette yine İsrail kökenli. Yani İsrail ile Yahudilerle iş birliği yapan şirketler bunlar. Dolayısıyla özel şirketlere temizlettirip de orayı kullandırma gibi bir girişim çok tehlikelidir. Çünkü bu Türkiye’nin Suriye, Irak ve İran ile olan ilişkileri açısından çok tehlikeli bir durumdur.
 
YANLIŞ BİR KARAR, BÖLGE BARIŞINA ZARAR VEREBİLİR
 
Unutulmamalıdır ki aynı zamanda Kürdistan denilen bölgeye de yakındır burası. Bakın İsrail’in Afrika’daki çabalarına benzer çabalarına… İsrail oralara da tarım, mayın gibi bir sürü gerekçe ile girdi. Afrika devletlerinde bugün yaşanan tüm iç savaşlar İsrail- Mossad etkisiyledir. Son 20–25 yılda Afrika’da bir sürü iç savaş oldu. Hepsi Mossad kışkırtması ile olmuştur. Mossad buralara da mayın temizleme, tarım, eğitimde uzmanlık gibi gerekçelerle girmişti.


Dolayısıyla gelecekte İsraillilerin bölgeyi temizleme sonra da orada tarım yapma gibi bahaneleri Türkiye’yi mahveder.


Analitik Bakış

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs