Dehşet senaryoları: Bu savaşın kazananı yok | " /> iyibilgi özel" /> Dehşet senaryoları: Bu savaşın kazananı yok | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Dehşet senaryoları: Bu savaşın kazananı yok

28 Mayıs 2009 14:05 tsi
Dehşet senaryoları: Bu savaşın kazananı yok Masaya konan senaryolar hiç de iç açıcı değil. Yüzbinlerin hayatı basılacak bir tuşun üzerindeki parmağa bağlı. iyibilgi korkunç senaryoları günyüzüne çıkartıyor. iyibilgi özel

25 Mayıs sabahı dünya, Kuzey Kore'nin yer altında yapmış olduğu nükleer deneme haberi ile sıcak bir gündeme kavuşmuş oldu. Yeratlındaki denemede kullanılan bomba Hiroşima'ya atılan bombayla kıyaslanacak derecede güçlü. Rusya bu sayıyı 10 ile 20 kilotonluk bir güç olarak açıkladı. Zaten denemenin hemen akabinde, 4.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi bölgede.Türkiye'deki haber siteleri konuyu manşete taşıyarak, yeni bir dünya savaşı ihtimali üzerinde durmaya başladı.

Amerika menşeili, teknoloji dergisi Wired'ın haberine göre, 2009'un Mart ayında, A.B.D ve Güney Kore birlikleri, adı "Anahtar Çözüm" olan ortak bir tatbikata imza attı. Yıllardır iki ülkenin birlikleri arasında yapılan bu tatbikatın amacı Güney Kore'nin olası bir saldırıda nasıl savunulacağı üzerine kurulu. Planlara göre, Amerikalı ve Koreli özel birlikler, yerleri önceden belirlenmiş, muhtemel kimyasal laboratuarlara baskınlar düzenliyor, Amerikan denizcileri körfezde mayın temizliyor, Deniz Kuvvetleri pilotları düşman uçaklarına (Kuzey Kore'nin dışında Çin?) müdahale ediyor...Bu çok katmanlı "savaş oyununun" ortaya çıkardığı tablo ise siviller için hiç hoş değil. Yapılan hesaplara göre, savaşın ilk günlerinde, ABD bölgeye 500 bin ile 1 milyon arasında askeri gönderebilse bile, en az 100 bin sivil hayatını kaybediyor. Ki sahip olduğu olanaklara rağmen ABD'nin bunu başarbilmesi, uzmanlara göre mümkün değil.

İşte bu yüzden, iki sene önce Pentagon'un kurguladığı yeni bir plan, tekrar masaya konuyor. Buna göre konvansiyonel savaş yerine ABD güçleri, akıllı füzeler, bombalar ve "elektronik" (EMP?) silahları kullanarak "Küresel bir darbe" vuracak. Unutmadan, bazı durumlarda nükleer başlık taşıyan füzeler de kullanılabilir!

2005'de bundan daha cürretli bir plan ortaya kondu. Eski savunma bakanları William Perry ve Ashton Carter'ın önerisine göre, ABD Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze rampalarına havadan yapacağı saldırılarla, Kim Jong-Il'ın elini kolunu bağlayacaktı. Şu anda bu plan da masanın üzerinde duruyor. Kimin masası diye sormamıza gerek yok.

Bütün bu bilgilerin ışığında, 2003 yılında bölgeyi çok iyi bilen emekli bir Amerikan subayı tarafından yapılan bir değerlendirme, işin içinden nasıl çıkılmaz hale geldiğini önceden haber veriyor. Albay John Collins'e göre ABD'nin tek başına müdahalesi savaşın siviller için baştan bir katliama dönüşmesine yol açacak. Öte taraftan ne kadar uzun süre beklenirse, Kuzey Kore'nin sahip olacağı nükleer başlıklı silah sayısı da o kadar artacak. Bunların dışında unutulan bir soru var: ABD ve müteffikleri ister konvansiyonel bir savaşa hazırlansın, ister yerin kilometrelerce üstünden füzelerle vursun, Çin'in bunlara cevabı ne olur? Dünyanın en büyük güçlerinden biri, bu senaryolardan biri gerçekleşse, ne kadar ileri gider? 

Görüldüğü üzere artık iyi bir senaryodan söz etmek mümkün değil. Bir zamanlar Irak savaşı öncesi tezkere konusunda söylenmiş bir sözü hatırlatıyor bu durum: Seçim iyi ile kötü arasında değil. Kötü ile daha kötü arasında.

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,759 µs