En Sıcak Konular

Kredi vermeyen banka cezalandırılacak

28 Mayıs 2009 11:43 tsi
Bankalar ile reel sektör arasında kredi krizini çözecek formül bulundu. Havuç-sopa metodu ile kredi veren banka ödüllendirilecek, vermeyene yaptırım var.

AK Parti Hükümeti, Türk ekonomisinin canlanmasının önündeki en büyük engel olarak görülen, bankalar ile reel sektör arasındaki kredi krizinin çözümü için düğmeye bastı.

Kredi sıkıntısını gidermek için birkaç aşamalı plan uygulanacak. Ekonomi yönetimi, bir süredir üzerinde çalışılan Kredi Garanti Fonu’na Hazine’den destek sağlanmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, kredi musluklarını açan bankalara ‘sermaye yeterlilik rasyosu’ ve ‘stres testi puanlamasında’ özel kriterler uygulamayı planlıyor.

Ekonomi yönetiminde ‘havuç-sopa yöntemi’ olarak nitelendirilen yöntemle, reel sektöre kredi kullandırılan bankalar ödüllendirilirken, kullandırmayan bankalara ise dolaylı yaptırımlar uygulanacak.

BDDK ÇALIŞIYOR

KREDİ Garanti Fonu’na Hazine’den destek sağlanmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, kredilerin kullanımı ile ilgili teknik bir çalışma yapılacak.

Çalışma çerçevesinde, bankaların reel sektöre vermelerini özendirmek için bazı özendirici tedbirlerde alınacak. Tedbirler henüz netleşmemekle birlikte, bankalarda aranan sermaye yeterlilik rasyolarının hesaplanmasında bazı kolaylıklar sağlanması planlanıyor.

BDDK’nın düşündüğü düzenlemeye göre, kredi musluklarını açan bankaların, sermaye yeterlilik rasyoları hesaplanmasında farklı yöntemler kullanılacak. BDDK’nın üzerinde çalıştığı bir başka düzenlemede de, stres testi olarak nitelendirilen, bankaların yurt dışı ve yurt içi şoklara karşı dayanıklıklarını ölçen bir sistem bulunuyor.

Bu sistemde, faiz ve döviz kurlarında yükselmeye karşı bankaların duyarlılıkları ölçülüyor. Testten düşük puan alan bankalara ise yaptırımlar uygulanıyor. BDDK, Bankalar Yasası’nda yapılacak değişiklik ile krediler nedeniyle testten düşük puan alan bankalara, yaptırım uygulanması konusunda daha esnek davranacak. Böylece bankaların, kredi kullandırmaları konusunda daha cesur davranmalarının önü açılacak.

Garanti sorunu Fon’la çözülecek

BANKALARIN reel sektöre kredi kullandırmasında en büyük sıkıntı olarak gösterilen teminat sorunu da, Kredi Garanti Fonu ile çözülecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından önceki gün kabul edilen tasarıya göre, Kredi Garanti Fonu’na Hazine’den 1 milyar liralık kaynak aktarılacak. Bu kaynak sayesinde, KOBİ’ler 10 milyar dolarlık bir kredi imkanı elde edecekler. Söz konusu düzenlemeler ile kredi muslukların tekrar açılması ve ekonominin yeniden canlanması hedefleniyor.

aa



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs