iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

210 gün var...211'inci kötü!

28 Mayıs 2009 11:38 tsi
210 gün var...211'inci kötü! Kum saatinin son tanesine 3 basamak var. Gerisini Allah korusun. iyibilgi Ankara

İran sorunun çözülmesi gerekiyor. ABD cephesinde Tahran konusu şu an ikinci sırada.

Ancak 7 ay içinde ilk sıraya terfi edebilir! Bunun olmaması için kısa vadeli 2 uzun vadeli 1 basamak, toplam 3 adım var.

Birinci adım, 4 Haziran günü Başkan Barack Obama’nın Mısır’ın başkenti Kahire’de yapacağı “Müslüman ülkelere sesleniş” konuşması.

İkinci adım ise 12 Haziran’da İran’da yapılacak seçimler. Son adım ise bu gelişmelere paralel ama direkt bağı olmayan bir süreç. ABD ile İran arasında olası “doğrudan görüşmeler”.

4 Haziran önemli çünkü; içeriği tam bilinmese bile, ABD Başkanı’nın burada İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin elle tutulur bir yol açıklayacağı iddia ediliyor.

Doğal olarak bu yolun içinde İran da var ve Başkan’ın Tahran’dan beklentilerini zikretmesi de mümkün. 12 Haziran önemli çünkü; o gün İran’ın yeni Devlet Başkanı seçilecek.

Daha ılımlı bir ismin gelmesi elbette bir sonraki süreci etkileyebilir. Ama herşey demek değil. Zaten biliniyor ki İran’da söz sahibi olmak için Devlet Başkanlığı yetmeyebiliyor.

Öte yandan ılımlı ismin seçilmesi, İran halkındaki eğilimi gösterecek ve belki de yönetimin arkasında bulunan “dini erk”in de ılımlılaştığı izlenimini verecek.

Yine de tekrarlayalım Ahmedinejad’ın veya aynı politik çizgideki bir başkasının göreve gelmesi 3’üncü adımın atılmasını etkilemeyecek.

Peki bu adım ne? O da, Obama planı sayılabilir ve İran ile doğrudan görüşmeler anlamına geliyor. İşte bu noktadan itibaren de bir kum saati işlemeye başlayacak.

Çünkü Washington biliyor ki İran, bu türden görüşmeler konusunda dünya çapında bir “sürüncemede bırakma” ustası ve yıllarca bile devam edebilir.

Fakat ne bölgenin ne de ABD’nin böyle bir zamanı var. Çünkü aynı bölgede hem İran’a bağlı olarak hem de müstakil bir çok mesele sırada bekliyor.

Bu yüzden, ABD tam olarak bir final tarihi belirlemiş durumda. O da 2009 yılını 2010’a bağlayan yılbaşı. Bir başka hesap bugünden itibaren 7 ay, yani 210 gün.

Peki o zaman ne olacak? Beklenti bu süre içinde İran’ın Batı’ya dönük ve küresel sinirleri geren örneğin nükleer silahlanma, AFPAK, İsrail-Filistin meselelerinde uzlaşır bir noktaya gelmesi.

Doğrusu bunun bazı işaretleri de mevcut. Son zamanlarda Tahran yönetiminden daha ılımlı mesajlar geliyor ABD’ye. Ama ya 210 gün sonunda ümit edilen olmazsa.

İşte 211. gün ABD masanın üzerine koyduklarını çekmeye başlayacak ve bir anlamda kum saatinin son tanesi düşmüş olacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs