En Sıcak Konular

Gül'den Kırgızlara: Aynı takımın oyuncularıyız

28 Mayıs 2009 10:27 tsi
Kırgız Meclisi'ne hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Orta Asya'da rakip değil aynı takımın oyuncuları olduğumuzun bilinciyle hareket etmeli ve her alanda işbirliğimizi artırmalıyız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'a gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Kırgız Meclisi Jogorku Keneş'e geldi. Meclis Başkanı Aytibek Tagaen ile görüşen Gül, Meclis Genel Kurulu'nda Kırgız milletvekillerine hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına, ''Mümtaz Kardeşim Cumhurbaşkanı Bakiyev'in nazik davetine icabetle güzel ülkenizde bulunmaktan ve bu vesileyle Kırgız halkının yüksek meclisinde sizlere hitap etmekten mutluluk duyuyorum'' sözleriyle başladı.

''Aksakalların, kağanların ruhuyla şekillenen üç bin yıllık kurultay geleneğiyle batı demokrasilerinden çok daha önce, eşitliğin, adaletin ve temsilin yapı taşlarının bu topraklarda oluştuğunu'' belirten Gül, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Kırgız modern parlamenter hareketinin bugün ulaştığı evrensel noktadan gurur duyduğunu ifade etti.

Demokratikleşmenin durmaksızın yenilenme ve çağa ayak uydurmayı zorunlu kıldığını kaydeden Gül, ''Kalıcı müreffeh bir gelecek ancak özgürce düşünen, konuşan, seçen bireylerin oluşturduğu bir toplumda mümkündür'' diye konuştu.

Meclisin Kırgız halkının egemenliğinin bir göstergesi olduğunu belirten Gül, Jogorku Keneş'in tüm Orta Asya'nın demokratik gelişimine öncülük edecek bir yapıda olduğunu dile getirdi.

Kırgızistan'ın, vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini temin etmek amacıyla uyguladığı politikaları Türkiye'nin desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede ülkede 23 Temmuz'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkati çekti. Gül, seçimlerin demokratik adil ve şeffaf bir ortamda gerçekleştirileceğine olan inancını vurguladı.

Gül, ''Halklarımızın geleceğe vakur adımlarla yürümesinde üzerimize hayati bir sorumluluk düşmektedir. Tarih, bizleri ülkelerimiz ve milletlerimiz adına değerlendirirken, insanlarımız adına yaptığımız güzelliklerin, vatandaşlarımızın tüm hürriyetlerinden eksiksiz yararlanarak mutlu ve umutlu bireyler olarak ülkelerine hizmet ettiklerinin söylenip yazılmasından daha huzur verici bir netice düşünemiyorum'' dedi.

Kurmanbek Bakiyev liderliğindeki Kırgızistan'ın bu sorumluluklarını yerine getirmek için akılcı politikaları, Türkiye gibi dost ve kardeş ülkelerle dayanışma halinde uygulayabilecek beşeri kaynağa sahip olduğuna işaret eden Gül, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarında çok boyutlu bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekti.

İlişkilerin en önemli paydasının iki ülke arasındaki ortak geçmiş, dil ve kültür birliği olduğunu ifade eden Gül, ''Öz anlamıyla 'kardeşlik bağları' ilişkilerimizi sarsılmaz ve edebi kılan en önemli vasfımızdır'' diye konuştu.

Orta Asya coğrafyasında, Türkiye ile Kırgızistan'ın ve diğer ülkelerin işbirliğine giderek ortak projeler geliştirmesinin bir rüya olduğu dönemlerin yaşandığını hatırlatan Gül, bugün ise Kırgızistan'ın siyasi literatürde ''Dünya adasının kalpgahı'' olarak tanımlanan dinamik bir bölgede, tarihi İpek Yolu'nun modern yüzünü dünyaya açtığını, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olduğunu ve böylece Türkiye ile geniş bir yelpazede çok sayıda işbirliği faaliyeti yürüttüğünü anlattı.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası kuruluşlarda karşılıklı verilen destekle bu dostluğun güçlendiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 240 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Gül, Türk eğitim kurumlarının Kırgızistan'daki eğitim kurumlarıyla önemli işbirliği geliştirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemlerde karşılıklı olarak üst düzeyde gerçekleştirilen ziyaretlerle kardeşlik köprüsünün geliştiğini, rüyanın gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

-KKTC'YE DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR-

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız milletvekillerine KKTC'ye gösterdikleri ilgi ve önem için de teşekkür etti. Kırgız meclisinde, 1996 yılından bu yana Kırgız-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu olduğunu anımsatan Gül, 1996 yılından bugüne kadar var olan bu dostluk grubu sayesinde güçlü bağlar kurulduğunu kaydetti.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ve ortak projelerin güçlenen işbirliğinin kanıtı olduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:

''21. yüzyıl, Avrasya jeopolitiğinin küresel dengeleri belirleyeceği bir çağ olacaktır. Bu jeopolitiğin batı ucunda Türkiye varsa, doğu ucunda Kırgızistan bulunmaktadır. Türkiye, AB ile katılım müzakereleri sürdüren, NATO üyesi bir ülke. Kırgızistan ise, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şangay İşbirliği Örgütü üyesidir. Biz bu tür bağları, işbirliği alanlarımızı sınırlayan değil, genişleten, derinleştiren özellikler olarak görüyoruz. Sizler bizim vasıtamızla Avrupa'da temsil ediliyorsunuz, bizler de sizin vasıtanızla Bağımsız Devletler Topluluğu'nda temsil ediliyoruz. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum.

Bizler hep birlikte Avrupa ile Asya'nın bütünleşmesinde öncü rol oynama imkanına sahibiz. Bu vizyonu Orta Asya'daki ortak kültür ve dil düzleminde hayata geçirebiliriz. Ayrıca, hızla küreselleşen dünyamızda bölgesel entegrasyon çalışmalarının dışında kalarak, istikrarlı, güvenli ve kalkınmış bir devlet yapısı kurmak zordur.''

Kırgız Meclisi'nin Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi'nin İstanbul'daki ilk konferansına katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne verdiği desteğin de sürmesini umut ettiğini kaydetti.

Bu çalışmaların sadece ikili ilişkilerde değil, çok taraflı ve bölgesel zeminde de ülkelerin çıkarına olacağını vurgulayan Gül, ''Birlikten kuvvet doğar'' sözünü hatırlatarak, ''Orta Asya'da rakip değil aynı takımın oyuncuları olduğumuzun bilinciyle hareket etmeli ve her alanda işbirliğimizi artırmalıyız'' diye konuştu.

-''BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ELZEMDİR''-

Kırgızistan'ın yakın coğrafyasının yayılma riski olan ihtilaflarla çevrili olduğunu dile getiren Gül, ''Özellikle Afganistan'ın içinde bulunduğu güvenlik zafiyetinin çevre ülkelere, terör ve organize suçlar ihraç etmemesi için bölgesel işbirliği elzemdir. Türkiye, yakından tanıdığı Afganistan'da uluslararası toplumun istikrar, barış ve güvenliğin temin edilmesine yönelik çalışmalara aktif destek vermektedir. Kırgızistan'ın bu amaçla benzer katkılarda bulunması temennimizdir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji arzının ve naklinin güvenliğinin hayati önem taşıdığı bir dönemin yaşandığını söyleyerek, komşuları gibi zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olmasa da Kırgızistan'ın su rezervleri konusunda dünyanın en büyük 20 ülkesinden biri olduğunu hatırlattı.

Küresel ısınma ile orta vadede dünyanın en önemli sorununun su haline geleceği tespitinde bulunulduğunu anımsatan Gül, bu sebeple Türkiye'de enerji verimliliği konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti.

Gül, ''Güvenlik, ekonomik ve sosyal veçheleri bulunan su konusunda komşu ülkelerle mevcut bazı sorunlarınızın, geliştirmekte olduğunuz diyalog ve müzakere süreci kapsamında ele alınmasını önemli görüyoruz'' diyerek, Türkiye'nin Kırgızistan'la ''etkin su yönetimi'' konusundaki deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Eski ve yeni medeniyetlerin birçoğuna beşiklik yapan ve dünya jeopolitiğinin temelini oluşturan, ata topraklarında yaşayan kardeş Kırgız halkının güçlenmesinden duyduğu mutluluğu ifade eden Gül, iki ülke ilişkilerinin bölgenin geleceğine olumlu etki yapacağını kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcının 17. yılına rastlayan bu ziyareti çerçevesinde, ilişkilerin kurulması için alınteri dökenlerin emeklerinin boşa gitmediğini memnuniyetle gördüğünü ifade eden Gül, konuşmasını ''Yaşasın Türkiye Kırgızistan Dostluğu, Yaşasın Halklarımızın El Ele Yürüyeceği Parlak Gelecekleri'' sözleriyle bitirdi. Kırgız milletvekilleri Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasını ayakta alkışladılar.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül'ün Kırgızistan Meclis Başkanı Aytibek Tagaen ile gerçekleştirdiği görüşmede Tagaen'in, Cumhurbaşkanı Gül'e, kendisini Meclis'te ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği öğrenildi.

Basın mensuplarının görüntü aldığı sırada Tagaen, Cumhurbaşkanı Gül'e, özellikle iki ülke ilişkilerinde parlamentolararası diyaloğun yüksek seviyede olduğunu ve milletvekili heyetlerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kırgız Meclisine yaptığı ziyarete, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Türkiye-Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri de eşlik etti.

aa

 



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs