En Sıcak Konular

Babamı sadece Menderes için ağlarken gördüm

28 Mayıs 2009 10:17 tsi
27 Mayıs darbesi yediden yetmişe her vatandaşın hayatını olumsuz etkiledi. Ancak en büyük acıları Menderes ve yakınları çekti.

1950–57 yılları arasında Demokrat Parti'den Adana milletvekilliği yapan Menderes'in doktoru Sedat Barı da cuntacıların mağdur ettiği isimlerden biri. Sedat Barı'nın kızı Savrun Barı, cunta döneminin zorluklar içinde geçtiğini belirtiyor.  
 
Babasının 1957'de milletvekili seçilemeyince Adnan Menderes tarafından Sümerbank'ı kurması için Almanya'ya gönderildiğini belirten Barı, müdahaleye kadar huzurlu bir hayat sürdüklerini belirtiyor. Ancak darbenin ardından ayaklarının altındaki halının çekildiğini söylüyor. 27 Mayıs'ı ve Menderes'in idamını unutmalarının mümkün olmadığını söyleyen Barı, "O gün evde derin bir sessizlik vardı. Hiç kimsenin konuşmadığı donuk bir gün. Babam hassas ve kırılgan bir insandı. Hislerini dışa vurmazdı. Babamı ağlarken hiç görmedim. Ancak Menderes'in idamı karşısında saatlerce ağladı." diyor.

Sedat Barı, cuntacıların yönetime el koymasının ardından Sümerbank'taki görevinden ayrılmak zorunda kalmış. DP'li arkadaşlarının 'sakın gelme' uyarısı üzerine Türkiye'ye de dönmemiş. Kızı Savrun Barı, bu sürecin zorluklar içinde geçtiğini ifade ederken, babasından 3 yıl ayrı kaldığını vurguluyor: "Biz darbenin ardından bir şilebe binerek Türkiye'ye geldik. Ancak babam orada kaldı. Sümerbank'taki görevinden ayrıldı. Asistan doktor olarak Almanya'da bir hastanede göreve başladı. Annem ise hayatında hiç çalışmamasına rağmen çalışmak zorunda kaldı. 1963 yılına kadar babamla bir araya gelemedik."

Savrun Barı, o dönemde yaşadıklarının hem kendisi hem babası üzerinde derin etkiler bıraktığını söylüyor. Babasının, yakın arkadaşlarına yapılanlara çok içerlediğini kaydeden Barı, "İlaç kullanmaya başladı. Uzun süre dalgın gezdi. En fazla yaptığı, odasına gidip bir şeyler yazmaktı. Kimlere yazardı bilmiyorum." şeklinde konuşuyor. Barı, kendisinin de uzun süre askeri, "güzellikleri parçalayan şey" olarak gördüğünü kaydediyor. Alman televizyonunda çalışmaya başladığında bu görüşünün değiştiğini anlatan Barı, bu tarihten sonra orduyu 'demokrasinin bekçisi' olarak görmeye başladığını dile getiriyor.

zaman



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,362 µs