petrol krizi | " /> petrol krizi | "/>

En Sıcak Konular

Ada'da petrol krizi

28 Mayıs 2009 08:28 tsi
Ada'da petrol krizi ABD’nin petrol yatakları olduğu tahmin edilen Kıbrıs’ın güneybatısında Rumların izniyle petrol aramaya hazırlanmasına KKTC sert tepki gösterdi

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak petrol ve doğalgaz arama çalışması başlatmasının ardından, ABD de Kıbrıs’ın güneybatı kıyılarında petrol arayacağını açıkladı. ABD’nin “Güney Kıbrıs’ta petrol arayacağız” açıklaması KKTC’de şok etkisi yarattı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD’nin Rum Kesimi Büyükelçisi Frank Urbancic, adını belirtmediği bir Amerikan şirketinin, en kısa zamanda Kıbrıs’ın güneybatı kıyılarında doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapmaya başlayacağını söyledi. Urbancic, düzenlediği basın toplantısında, petrol ve doğalgaz aramaya başlayacak olan enerji şirketinin gelmesiyle, Güney Kıbrıs’ta Amerikan yatırımlarının artacağını belirtti.

Görüşmelere dinamit

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, ABD Büyükelçisi’nin açıklamasını kınayarak, “Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edilerek Amerikan şirketlerine peşkeş çekilmesini kabul etmeyeceklerini” söyledi. Özgürgün, “Hiçbir ülkenin ve kuruluşun, sadece Rum halkını temsil eden Rum Yönetimi’yle tüm Kıbrıs adına anlaşma yapma yetkisi bulunmadığını bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz” uyarısında bulundu.

“ABD’nin tutumu görüşmelere dinamit koymak anlamına gelir” diyen KKTC Dışişleri Bakanı, “ABD’nin, Rum Yönetimi’nin sorumsuz politikalarına destek olduğuna” işaret ederken, Milliyet’e konuşan üst düzey bir yetkili ise, “ABD’den biz destek beklerken, tam tersi bir hareketle karşılaştık. ABD’nin, ‘petrol arayacağız’ demesi çok kötü bir olay” dedi. Türkiye ve KKTC’nin, petrol arama konusunda Rum Yönetimi’ne gösterdiği tepkiyi de hatırlatan yetkili, “Böyle bir durum ortadayken, ABD’nin bu adımı atmasına anlam veremiyorum” diye konuştu.

Savaş gemileri devrede
Güney Kıbrıs, geçen yıllarda Mısır ve Lübnan’la deniz bölgesinde petrol ve doğalgaz yataklarından istifade edilecek “münhasır ekonomik bölgeleri” belirleyecek anlaşmalar imzalamış ve denizi parsellere ayırmıştı. Rum Yönetimi’nin bu hareketi başta Ankara olmak üzere, KKTC’nin de sert tepkisini çekmişti.
 
Daha önce de kriz çıkmıştı

Rum Yönetimi, Kasım 2008’de Panama bandıralı araştırma gemisiyle Akdeniz’de petrol arama çalışmasını başlatmıştı. 13 Kasım’da Türk savaş gemileri de Rum gemisini bölgeden uzaklaştırmıştı. Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da Türkiye’yi BM’ye şikâyet etmişti.



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs