En Sıcak Konular

Enerji bakanı: Mayınlı bölgede petrol çıkartıyoruz

28 Mayıs 2009 08:14 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir kuyudan çıkan miktarı günlük 2 bin varil olarak açıkladı.

Buraya servis yolu denildiğini belirten Yıldız, halen mayınlı bölgede ve yakınında TPAO'nun ruhsatlı yerleri bulunduğunu vurguladı. Bakan, mayınlı alandaki servis noktalarında dahi petrol aramaya devam edildiğini anlattı.

Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'yi kapsayan 'Bölgesel Enerji Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Bağdat'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bağdat'taki toplantılarda 4 ülkeyi ilgilendiren konuların ele alınacağını ifade eden Yıldız, Irak ile elektrik alım satımı, Irak'a verilen su, petrol ve doğalgaz konuları, TPAO ve BOTAŞ ile ilgili konuların da gündemlerinde olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık boru hattının tam kapasite ile çalıştırılması ile ilgili görüşmelerimiz olacak." dedi.

Bakan Yıldız, "Nabucco Projesi'ne Irak'ın da dahil edilmesi konusu ele alınacak mı?" sorusu üzerine, "Mutlaka o da konulardan biri olacak. Geçen hafta içinde Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada 8 milyar metreküp civarında bir bağlantı yapıldığından bahsedilmişti. Bununla alakalı da görüşmemiz olacak." cevabını verdi.Yıldız, ziyarette Kuzey Irak'ta petrol arayan özel şirketlerle ilgili konuların ele alınacağı bilgisini verdi.

Bir gazetecinin, "Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerin temizlenmesi gündeme geldi. Bölgede zengin petrol kaynakları olduğu ileri sürülüyor. Bakanlık olarak sizin bu bölgeye müdahaleniz olacak mı, bu bölge sadece tarıma mı açılacak?" sorusuna karşılık Bakan Yıldız, halen mayınlı bölgenin içinde ve yakınında TPAO'nun ruhsatlı yerleri bulunduğunu ve petrol çıkarıldığını söyledi. Üç noktada ve mayınlı bölgenin içinde de bir noktada petrol çıkarıldığına dikkat çeken Yıldız, "Servis yolu dediğimiz bölgede şu anda 2 bin varil/gün civarında petrol çıkan bölgelerimiz var." diye konuştu.

Türkiye sınırları içinde ruhsatı alınmamış herhangi bir noktada bütün malların ve toprağın bir metre altının da devletin olduğunu ifade eden Yıldız, "Kendinize ait özel arazinizde bor madeni çıksa bile devletindir. O yüzden kaldı ki, kamuya ait arazilerin üzerinde spekülasyon yapmak doğru değil. TPAO'nun, halihazırda 510 kilometrelik sınır içinde değişik bölgelerde petrol arama faaliyetleri devam ediyor." şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, bu arazide petrol arama çalışmalarının devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine, çalışmaların mayınlı alan da dahil olmak üzere devam ettiğini söyledi. "Mayınlı arazi yekpare mayınlı arazi değil." diyen Yıldız, mayınlı alandaki servis noktalarında dahi petrol aramaya devam edildiğini kaydetti.

ajanslar



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,478 µs