En Sıcak Konular

Ortaylı'dan askerlik için sert açıklama

27 Mayıs 2009 21:16 tsi
Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, “Zorunlu askerliği kaldıralım diyenler var. Bunlar boş laflardır ve bunları söyleyenler ya saf ve ahmaktır ya da vatan hainidir” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen “Osmanlı Yönetim Sisteminde Topkapı Sarayı” konulu konferansta Prof. Dr. İlber Ortaylı birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Bazı toplumlar ressamdır, müzisyendir; ama Türk Toplumu savaşçıdır” diyen Ortaylı, Osmanlı’dan günümüz Türkiye’sine kadar önemli konulara değindi.

Tanınmış akademisyen, bilim adamı ve siyasetçilerle eğitim programlarını sürdüren Marmara Belediyeler Birliği, ünlü tarihçilerden İlber Ortaylı’yı, birlik üyesi belediyelerin yöneticileri ve personeliyle buluşturdu. Büyük katılımın yaşandığı ve davetlilerin yer bulmakta zorlandığı konferans Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirilirken Prof. Dr. Ortaylı, özenli çalışmalarından ötürü Marmara Belediyeler Birliği’ne teşekkürlerini sundu.                                         

HAREM SİSTEMİNİ AÇIKLADI

Osmanlı’da Harem Sistemi’ni açıklayarak sözlerine başlayan İlber Ortaylı, “Haremde çok iyi eğitim sistemi vardı. Hareme alınanlara Kuran, tefsir, edebiyat ve müzik dersleri verilirdi. Saygı ve terbiye çok yüksekti. Geçmişimize ne iftiralar atılıyor. Bazı padişahlarımızın içtiği olabilir; ama vur patlasın, çal oynasın; eğlenelim, kafaları çekelim’ gibi bir şey yoktu. Haremdeki kızlar da ya saray içinden evlenirdi ya da 5-6 sene sonra namusuyla haremden çıkar, yuva kurarlardı. Bazılarının memur olarak haremde kaldığı da olmuştur” dedi.


“MİLLİ ARAZİLERİMİZ İŞGAL ALTINDADIR”

Anlatımını tarihi eserlere ve kültürel mirasa önem verilmesi gerektiğini ifade ederek sürdüren Prof. Dr. Ortaylı, “Topkapı Sarayı’nın içinde nereyi kazsanız bir tarihi eser çıkar. Sadece Topkapı Sarayı’nın değil, İstanbul’un içinde ne tarihi eserler var. Türkiye’nin, özellikle İstanbul ilçelerinin cesur belediye reislerine ihtiyacı var. Kaçak yapılaşmaya izin verilmemeli. Geçmiş dönemlerde mafyanın arazi işlerine girmesiyle İstanbul’da çarpık yapılaşma başlamıştır. Milli arazilerimiz işgal altındadır. Gecekondular için gariban evi diyorlar. Bunlar nasıl gariban evleri; hepsi ortalama 3 kat çıkmış. Cesur belediye başkanlarına ihtiyacımız var diye bu yüzden diyorum. Tarihin korunması için belediye başkanlarına büyük görev düşüyor. Şu anda kültürel mirasa önem veren ve bizleri dinleyen bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Oy korkusuyla ve çeşitli baskılarla, olduk-olmadık yerlere yapılaşma izni verilmemeli” diye konuştu.

“CUMA GÜNLERİ TATİL DEĞİLDİ”

Osmanlı zamanında Cuma günleri tatil yapılmadığını da söyleyen İlber Ortaylı, “Cuma günleri tatildi diye bir şey yoktur. Böyle bir olgu Osmanlı’da da yoktu, İslam geçmişinde de yoktu. Kuran-ı Kerim Müslümanların referans kitabıdır; onda da böyle bir emare yok. Cuma Namazı’nı cemaat olarak hep birlikte camide kılmak, Müslümanların gövde gösterisi olduğu için farzdır. Tarihte Cuma günleri en ağır işlerin yapıldığı da olmuştur. Cuma saati ibadetini camide yapacaksın, işinin başına geri döneceksin” dedi.


“TÜRK TOPLUMU SAVAŞÇIDIR”

Osmanlı’da uygulanan Devşirme Sistemi hakkında da bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ortaylı, “Devşirmeler 3 senede bir değiştirilirdi. Sadece gariban köylülerden değil, soylu ailelerden de Devşirme Sistemi için 15-16 yaşlarında gençler alınırdı. Mahmut Paşa ve Sokullu Mehmet, en bilinen devşirmelerdendir” derken, Türk Toplumu’nun her zaman savaşçı bir toplum olduğunu da belirterek, “Bazı toplumlar ressamdır, müzisyendir; ama Türk Toplumu her zaman savaşçı bir toplum olmuştur. Bir fıkra anlatılır; İtalyan bir kumandan askerine ateş emri verir. Kimse ateş etmeye çıkmayınca, komutan, ‘Ateş, ateş’ diye ısrar eder. Daha sonra ‘Bu ne güzel ses’ diye kafasını kaldıran bir İtalyan asker, kafasına yediği kurşunla ölür” diyerek, salonda bulunanları kahkahaya boğdu.


“ASKERLİK KALKSIN DİYENLER AHMAK VEYA VATAN HAİNİDİR”

Açıklamalarında 1960 ve sonrasına da değinen Ortaylı, “1960’lardan sonra eğitim sistemimiz başta olmak üzere memleketimiz çöküntü içerisine girmiştir. Siyasilerin kendi partilerine düşkünlükleri, devlet bürokrasisini de zayıflatmıştır. Çok partili demokratik sistemde, herkes kendi partisinin adamını tutmaktadır” derken, askeri konularda da açıklamalar yaparak, “Zorunlu askerliği kaldıralım diyenler var. Bunlar boş laflardır ve bunları söyleyenler ya saf ve ahmaktır ya da vatan hainidir” dedi.

Osmanlı’da hukuk sistemi, mali sistem, askeri düzen, devlet iradesi ve sanat konularının anlatımıyla açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. İlber Ortaylı, davetlilerin yoğun alkışıyla konferansı tamamlarken, Marmara Belediyeler Birliği tarafından kendisine çini işlemeli porselen tabak ve çiçek verildi.

cafesiyaset



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs