En Sıcak Konular

Hata yapan sürücü böyle yakalanacak

27 Mayıs 2009 19:48 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bağlı şirketlerinden İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSBAK) Genel Müdürü Kasım Kutlu, İstanbul'da trafikte “Hız koridoru” uygulaması ile “şerit uygulaması

İstanbul Fuar Merkezi'nde açılan 5. Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı'na (INTERTRAFFIC) katılan İSBAK, yeni uygulamalarının tanıtımını yaptı.

AA muhabirine şirketin trafikle ilgili uygulamaları hakkında bilgi veren İSBAK Genel Müdürü Kutlu, “Bütün ana arterlerde araçların hem hızlarını denetim altına almak hem de ihlalleri denetim altına almak için 'hız koridoru' oluşturacağız” dedi.

Florya sahil arterinde pilot uygulamanın başladığını bildiren Kutlu, uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Araç koridora girdiği anda bütün seyri hem kameralarla, hem de sensörlerle tespit edilecek. Kural ihlali yapması, hız artırması halinde fotoğrafı çekilerek ceza uygulaması yapılacak. Uygulamayı daha sonra bütün ana arterlerde yaygınlaştıracağız.”

Kutlu, plaka tanıma sistemiyle kente gelen araçların seyrini takip edeceklerini, bunun da kendilerine kentin ulaşım planını yapma ve güvenlik açısından katkı sağlayacağını söyledi.

Ana arterleri sürekli kullanan sürücülerin bu arterlerden çıktıktan sonra hangi güzergahları, haftanın hangi günlerinde kullandıklarına ilişkin bir network ağı oluşturacaklarını anlatan Kutlu, gelecekte alternatif çözümler üretirken bunları dikkate alacaklarını kaydetti.

Kutlu, “Böylece 365 gün İstanbul'daki araçların seyrini denetim altına alacağız. Yine bir sonraki aşamadaki buna bağlı olarak bir başka projemiz, özellikle metro ve tramvay sisteminin bütün ana arterlerde kullanılması halinde belirli merkezlere giriş kontörlü ve ücretli olacak. Örneğin Taksim ve tarihi yarımada gibi... Tüm bunlar bu teknoloji sayesinde olacak” dedi.

“ŞERİT UYGULAMASI”


Akıllı araçlara karşı akıllı yollar yapmaları gerektiğini, İstanbul'un altyapısını bunlara hazırlamaya çalıştıklarını, bunun sürücülere daha güvenli ve kaliteli seyir imkanı sunacağını dile getiren Kutlu, bu çerçevede araçların düzenli akışını sağlamak için “şerit uygulaması” adını verdikleri yeni bir akıllı sistemi daha uygulamaya koyduklarını bildirdi. Kutlu, ilk uygulamanın D-100 Karayolu üzerinde Zincirlikuyu-Avcılar ana arterinde başlayacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Şerit uygulamasıyla merkezde kameralarla takip edilen yoldaki herhangi bir kaza veya sıkışıklık anında uyarı levhalarıyla sürücüleri yönlendireceğiz. Böylece bir kaza anında araç o sıkışıklığa girmeden önceden uyarılarak alternatif güzergahlara girmesi sağlanacak veya güzergahta bir şeritte sıkışıklık varsa yönlendirme oklarıyla sürücünün şerit değiştirmesi sağlanacak. Böylece araçların trafikte uzun süre beklemelerinin önüne geçilecek. Bu da hem zaman kaybını, hem de iş gücü ve ekonomik kayıpları önleyecek. İstanbul'un bütün ana arterlerinde bu çalışmayı yapacağız. Ekonomik imkanlar elverdiği ölçüde bu uygulama yaygınlaşacak.”

420 KAMERA TRAFİĞİ İZLİYOR”


Kutlu, Elektronik Denetim Sistemi (EDS) uygulanan noktalarda trafik akış hızında yüzde 5'e varan iyileşme olduğunu, bunun da o noktada saatte geçen araçların sayısında yüzde 5'lik artış anlamına geldiğini söyledi. Geçmişte her kavşakta bir trafik polisinin bulunduğunu, bugünkü teknolojide trafik polisinin orada durmasının hiçbir anlamının olmadığını ifade eden Kutlu, “Kameralar aracılığıyla merkezden her türlü uygulamayı yapabilirsiniz. Işıkların sürelerini azaltabilirsiniz. Merkezden müdahale edebilirsiniz. Hatta bütün arterleri bir anda kırmızıya, yeşile çevirebilirsiniz” diye konuştu.

Kutlu, İstanbul'da trafikle ilgili turistik kameralar da dahil 420 kamera bulunduğunu, önümüzdeki yıl bunu iki katına çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

MOBİL EDS UYGULAMASI


Öte yandan, fuarda yazılım ve donanımı İSBAK tarafından yapılan 2 adet mobil elektronik denetim sistemi aracının da tanıtımı yapıldı. Araçlara ilişkin bilgi veren İSBAK Arge ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Yusuf Kotil de şu anda 155 noktada uygulanan EDS sisteminin konulamayacağı yerlere mobil araçları göndererek hız ihlali ve yanlış parklanmaların tespitini yaptıklarını söyledi.

Uygulamada, araçla birlikte bir görevlinin şapkasındaki kamera aracılığıyla aldığı görüntüyü araca aktardığını, aracın da bu görüntüdeki plakaları merkeze aktararak buradan gerekli cezai müeyyidenin uygulandığını anlatan Kotil, ayrıca aracın uygun yerlere park ederek hız ihlalini de tespit ettiğini kaydetti.

Kotil, ayrıca araçların üzerinde 4 metreye kadar yükselen kamera bulunduğunu ve bunlar aracılığıyla da etraftaki olayları kaydedebildiğini, böylece toplumsal olayları da bu araçlarla izleme imkanının olduğunu söyledi. Araçlardaki yazılım ve donanımın İSBAK'ta yapılması nedeniyle yurt dışına göre çok daha ucuza geldiğini ancak araç sayısını daha sonra artırmayı planladıklarını kaydetti.

aa

 



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,881 µs