En Sıcak Konular

Dünya, yeni bir savaşa mı sürükleniyor?

27 Mayıs 2009 19:22 tsi
Dünya, yeni bir savaşa mı sürükleniyor?
Kuzey Kore, Güney Kore'ye karşı savaş tehdidi gibi bir bildiri yayımladı. Pyongyang hükümetinini Yongbyon'daki nükleer tesisini yeniden işlek hale getirmeye başladığı bildirildi.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, ismini açıklamadığı bir kaynağın ''Nükleer tesis Nisan ortalarında plütonyum yakıt çubuklarını açtı ve buna ek olarak ay sonunda buhar tesisinde duman yükselmeye başladı'' açıklamasına yer verdi.

Haberde, Yongbyon nükleer tesisi yakınına araçların nükleer yakıt nakil ettiği belirtildi. Haberde ayrıca, Kuzey Kore'nin söz konusu süreci harekete geçirdiği ve bunlardan birinin de geçen gün gerçekleştirdiği yer altı nükleer denemesi olduğu ifade edildi.

Kuzey Kore, 2007'de Pekin'deki altılı görüşmelerde yardım karşılığı 'Yongbyon nükleer tesisini kapatma' anlaşması imzalamıştı. Bu çerçevede Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) denetçilerini ülkeye davet etmişti. Ancak sonrasında ABD'nin tutumunu 'düşmanca' olarak nitelemiş ve UAEA denetçilerini sınır dışı etmişti.
Pyongyang yönetimi, fırlattığı uzun menzilli roketin ardından geçen ay Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı başkanlık bildirisini protesto etmek amacıyla nükleer tesislerini yeniden harekete geçireceğini açıklamıştı.

GÜNEY KORE'YE GÖZDAĞI

Bu arada Kuzey Kore, Güney Kore'nin ABD öncülüğündeki Nükleer Yayılmaya Karşı Güvenlik Girişimi'ne (PSI) katılması karşılığında, Seul yönetimine karşı sert askeri önlemler alacağı tehdidinde bulundu.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin geçen gün nükleer deneme yapmasından bir gün sonra (26 Mayıs) PSI'ye katıldığını açıklamıştı. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Seul'un bunu yapmakla Kore yarımadasındaki koşulları 'savaş haline dönüştürdüğü' ve buna karşı Kuzey Kore Halk Ordusu'nun önlem alacağı bildirisine yer verdi.

Bildiride ayrıca, Güney Kore'nin PSI kapsamında Kuzey Kore'ye ait herhangi bir gemiyi durdurarak araması halinde Pyongyang yönetiminin buna 'anında ve güçlü askeri önlemler'le karşılık vereceği vurgulandı. PSI, üye ülkelere şüpheli yük taşıyan gemileri durdurup arama yetkisi veriyor.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin PSI'ya katılmasının Kore Savaşı'nı sona erdiren 1953 tarihli ateşkes anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini, bu yüzden ateşkes anlaşmasına bağlı kalmayacağını da açıkladı.

ABD: "KUZEY KORE BÜYÜK BEDEL ÖDEYECEK"

Kuzey Kore'nin uluslararası itirazları göz ardı ederek nükleer yer altı denemesi yapması ve kısa menzilli füzeleri fırlatmaya devam etmesi, en çok ABD'yi kızdırıyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Susan Rice, Kuzey Kore'nin uluslararası topluma meydan okuyan füze ve nükleer denemeleri için ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.

Rice, ABD medyasına yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin sert ve güçlü bir karar tasarısı üzerinde çalıştığını ifade etti.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Obama yönetimini, selefi George W. Bush'un Pyongyang'ı silah gücüyle boğmak isteyen politikalarını devam ettirmekle suçladı.

cihan



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,530 µs