'Şeytanın avukatı' Türkiye'de | " /> 'Şeytanın avukatı' Türkiye'de | "/>

En Sıcak Konular

'Şeytanın avukatı' Türkiye'de

27 Mayıs 2009 16:39 tsi

'Şeytanın avukatı' Türkiye'de Asala militanları, Çakal Carlos, Miloseviç gibi isimleri savunmuştu.

Asala militanlarını da savunan ünlü ceza avukatı Jacgues Verges:
"Türkler zaten benim o an suçu değil, suçu işlediği isnat edilen kişiyi savunduğumu biliyorlardı"

Daha önce Çakal Carlos, Baader Meinhof, Sırp lider Miloseviç, Asala terör örgütü militanları gibi zanlıları savunan ünlü ceza avukatı Fransız Jacgues Verges, Hukukçular Derneği Savunma Konferansları kapsamında Türkiye'ye geldi. Lakabı "Şeytanın Avukatı" olan Verges, daha önce Hitler'in Lyon Şefi Klaus Barbie, 2 milyon Kamboçyalı'yı öldüren Pol Pot'un suç ortağı Khieu Samphan, terörist Çakal Carlos, Filistin Kurtuluş Örgütü, Paris'teki Orly katliamından sorumlu tutulan Asala tarör örgütü militanları, Sırp Lider Slobodan Miloşeviç ve Alaattin Çakıcı gibi isimleri savunmasıyla tanınıyor. Jacques Verges, Asala terör örgütünü savunmasıyla ilgili bir soruya karşılık ''Türkler zaten benim o an suçu değil, suçu işlediği isnat edilen kişiyi savunduğumu biliyorlardı'' yanıtını verdi.

Avukatlık hayatı boyunca terörist, savaş suçlusu ve militan olarak yargılanan sanıkları savunan ve çeşitli çevrelerin hedefi olan 84 yaşındaki dünyaca ünlü ceza avukatı Jacques Verges, Hukukçular Derneği'nin davetlisi olarak İstanbul'daki bir konferans için Türkiye'ye geldi. Vergès, yarın İstanbul'da Cemal Reşit Rey Konser salonunda halka açık bir konferans verecek. Vergès, Türkiye'nin tanınmış avukatları ile "savunma sanatı"nı konuşacak.

Hukukçular Derneği'nin davetlisi olarak Air France uçağıyla saat 14:40'da Paris'ten İstanbul'a gelen Verges, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı ve derneğe bağlı diğer avukatlar tarafından karşılandı. Verges, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan mutluluk ve onur duyduğunu kaydetti. Jacques Verges, Türkiye'deki etkinliklerde fikir alış verişinde bulunacaklarını ve ortak bir çalışma yapacaklarını dile getirdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Verges, ''Ünlü bir ceza avukatı olarak Türkiye'ye gelişinde vurgulamak istediğiniz konu nedir?'' sorusuna ''Meslektaşlarımla avukatların ortak meselelerini konuşmaya geldim'' yanıtını verdi.

Verges, ''Günümüz dünyasında dünyada ve Türkiye'de savunmasını üstlenmek istediği bir kişi var mı?'' sorusuna karşılık, şu anda buna cevap vermek istemediğini söyledi.

''Türk adalet ve hukuk sistemini, avukatlık müessesesini çalışma yöntemlerini nasıl buluyorsunuz, gözlemleriniz nedir?'' sorusu üzerine de Verges, ''Meslektaşlarımla yeni el sıkışmışken Türkiye'nin yargı sistemiyle ilgili herhangi bir söz söylemek istemiyorum'' dedi.

Jacques Verges, ''Türk insanının çok acılar çektiği Asala terör örgütünü neden savundunuz? Bu konuda neler söyleyeceksiniz? Geçmişte Türklerden çok tepki aldınız mı?'' sorusuna karşılık ''Hayır. Türkler zaten benim o an suçu değil, suçu işlediği isnat edilen kişiyi savunduğumu biliyorlardı'' yanıtını verdi.

ASALA MİLİTANLARINI DA SAVUNDU

"Bana 'Hitler'i savunur muydunuz?' diye sordular. Ben de onlara 'Suçlu olduğunu kabul ettikten sonra Bush'u bile savunurum' dedim" ifadelerinin sahibi Verges, empati temelinde oluşturduğu "Kopuş Teorisi" ile biliniyor. 1955 yılından bu yana aldığı her davada adından söz ettiren Verges'in müvekkilleri arasında diktatörlerden, katillere kadar birçok isim bulunuyor.

Adını ilk kez Fransa'da görülen Cezayir Kurtuluş Cephesi (FLN) üyeleri davasında duyuran Verges, 300 sanıklı ve 200 idam talebi olan davada, tüm sanıkları idamdan kurtarmıştı. Verges`in savunduğu diğer ünlüler arasında, terörist "Çakal Carlos", Paris'teki Orly katliamından sorumlu tutulan Asala militanları, Lyon Kasabı olarak bilinen Nazi suçlusu Klaus Barbie, Kamboçya'daki Kızıl Kımerler'in eski lideri Khieu Samphan, Slobodan Milosevic, seri katil Charles Sobhraj ve Alaattin Çakıcı bulunuyor.

Verges, Saddam Hüseyin'in de avukatı olmak istedi ama Saddam bu talebini reddetti. Verges, 1987 yılında yaptığı savunma da 1942-44 yılları arasında Fransa'nın Lyon şehrinde 4 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Klaus Barbi'yi "Cezayir ve Indoçin'de katliam yapan Fransa'nın Barbi'yi yargılamaya hakkı yoktur" sözleriyle savunmuştu. Ancak dava sonunda Barbi, ömür boyu hapis ceasına çarptırılmış, bundan kısa bir süre sonra da intihar etmişti.

LAKABI "ŞEYTANIN AVUKATI"

Hayatı 2007 yılında Fransız yönetmen Barbet Shroeder tarafından "Terörün Avukatı" adlı filmle belgeselleştirilen Verges'in "Savunma Saldırıyor" adıyla Türkçe'ye çevrilen bir kitabı var. Katalan asıllı Fransız vatandaşı bir baba ve Vietnamlı öğretmen bir annenin oğlu olarak 1925 yılında dünyaya gelen Vergès'i New York Post gazetesi, bir fotoğrafını yayınlayarak "Şeytanın Avukatı" ibaresini kullandı. ''Verges'ın Nazilerin, seri katillerin, diktatörlerin ve teroristlerin avukatlığını üstlendiği'' de yazıldı.

SAVUNDUĞU MÜVEKKİLİ İLE EVLENDİ

Cezayir savaşının başlamasının ardından Fransa'ya karşı savaşan Cezayirliler'in tarafını tutan Verges, Cemile Buhired isimli 20 yaşındaki bir Cezayirli kızın davasını üstlenmişti. Avrupalılar'ın gittiği bir kafeye bomba koymakla suçlanan kızın, dünya çapında üne kavuşmasına sağlayan ve onu ölüm cezasından kurtaran Verges, daha sonra 1962 yılında Buhired'le evlendi. Verges, Buhired'in savunmak için Cezayir'e yerleşerek ve evlenebilmek için Müslüman olmuştu.
 
habertürk



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs