iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Sessizlik bozuldu: Erivan komik!

27 Mayıs 2009 15:36 tsi
Sessizlik bozuldu: Erivan komik! Davutoğlu, kızım sana söylüyorum gelinim sen anla dedi iyibilgi Ankara

Dışişleri Bakanı Ahmed Davudoğlu, Azerbaycan ziyareti sırasında Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili bir açıklama yaptı. Bu açıklama Türkiye’de çok yankılanmadı ama gerçek şu ki, son zamanlarda iki ülke arasındaki en limoni sözlerdi bunlar.

Azeri kaynaklara göre Bakü gezisi sırasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile görüşen Davutoğlu, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ konusunda izlediği politikayı komediye benzetti.

Aslında bu kadarı bile diplomasi dilinde hayli ağır. Tabii Dışişleri Bakanı Davudoğlu, “bu komediye Ermenistan’ın son vermesi gerektiğini” de söyledi.

İkili görüşmenin ardından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Azarbaycan’a yönelik hassasiyetini yansıtır biçimdeydi. Yani Başbakan Erdoğan’ın gezisinde söylediklerinin bir benzeri denebilir…

 “Azerbaycanlı kardeşlerimizin şu konuda emin olmasını isterim ki; Dağlık Karabağ sorunu ve Azerbaycan’ın işgal altında bulunan toprakları konusu Türkiye için çok önemli bir konudur. Kimsenin bu konuda herhangi bir şüphesi olmasın”.

Fakat “komedi” sözüne değinmese de Davutoğlu bir noktaya daha işaret etti; 
“Bölgede çözülmesi ertelenen problemlern patlamaya hazır birer bomba gibi.  Bu yüzden problemlerin çözülmesi için gerekli çalışmalara devam edilmesi şart. Bu konuda Minsk Çalışnma Grubu’nun uluslararası desteği arkasına alarak daha aktif bir şekilde çalışması lazım.”

İşte bu mini paragrafı, Ermenistan’a yönelik “eleştiriye” eklemek gerekiyor mu? Bu önemli bir soru çünkü, Minsk Grubu ABD, Rusya ve Fransa’dan oluşuyor. ABD ve Fransa’nın meseleye bakışı belli.

Ancak Rusya’nın, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasından ne denli mutlu sayılabileceği şüpheli. Bu yüzden “komedi” ve “Minsk Grubu’nun pasif kalması” yorumları birleştiğinde, Erivan’ın Rusya’ya bakarak Karabağ sorununu komediye çevirdiği inancı, Türkiye’nin düşünceleri içinde olabilir!

Tabii şunu ekleyelim: uzun zamandır Ankara ile Erivan arasındaki yumuşamayı engelleyecek her türlü spekülasyonun önüne geçmek için, diplomatik bir ketumlur ağır biçimde uygularıyordu.

Ama Davutoğlu söylemi ile rutin değişti. Komik lafının gerçek yönü ve hedefi, yakınlaşmanın hevesini kursakta bırakabilir mi diye sorulması gerekiyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs