En Sıcak Konular

Petrol son 6 ayın zirvesine çıktı!

27 Mayıs 2009 15:22 tsi
ABD'de tüketici güven endeksinin yükselmesinin, ABD'nin resesyondan çıkmaya başladığı yönündeki iyimserliği artırmasından ötürü petrol son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol fiyatı, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de tüketici güven endeksinin yükselmesinin, ABD'nin resesyondan çıkmaya başladığı yönündeki iyimserliği artırmasından ötürü son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı temmuz ayı teslimi bugün 67 sent artarak 63,12 dolara çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı bir ara 63,45 dolara çıkarak, geçen yıl kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 79 sent artışla 62,03 dolar oldu.

Geçen yıl temmuz ayında 147 doların üzerine çıkan ABD ham petrolünün varil fiyatı, küresel ekonomik krizle birlikte bu yıl mart ayında 35 doların altını görmüştü.

Bazı ekonomistler, petrol fiyatındaki hızlı düzelmenin benzin fiyatını artırmasından ve tüketici talebini düşürmesinden endişe ediyorlar.

Bank of America Merrill Lynch'in raporuna göre, petrol fiyatının 70 ila 80 dolar olması gelişmiş ülkelerin büyümesine, 90 ila 100 dolar olması ise gelişmekte olan ülkelerin büyümesine zarar verecek.

Bu arada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yarın yapacağı toplantı için Viyana'da bulunan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi, gazetecilere yaptığı açıklamada, petrol fiyatının yükselişini sürdüreceğini söyledi.

El Naimi, küresel ekonominin, petrolün fiyatının 75-80 dolar olmasıyla başedebilecek kadar güçlendiğini belirterek, ''Düzelme filizleri görüyoruz. Talep, özellikle Asya'da olmak üzere toparlanıyor. Asya'da büyüyen talebin desteğiyle petrol fiyatı muhtemelen yıl sonuna kadar 75 dolara ulaşacak'' dedi.

El Naimi ayrıca, OPEC'in petrol üretimini azaltmasına ihtiyaç olmadığını ifade ederek, örgütün yarınki toplantıda üretimi kısmayacağının işaretini verdi.

OPEC, küresel ekonomik krizle birlikte talebin düşmesi yüzünden geçen yıl eylül ayından bu yana günlük petrol üretimini 4,2 milyon varil azaltmış bulunuyor.

AA

 



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs