En Sıcak Konular

Evren ve Özkök'ü nasıl bilir siniz?

27 Mayıs 2009 14:44 tsi
Evren ve Özkök'ü nasıl bilir siniz? İkisi de Manisalı ve ikisi de Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Fakat onları birbirinden ayrına en keskin çizgi darbeci ve darbe karşıtı olmaları. Hemşehrileri ne diyor peki?

12 Eylül 1980’de döneminin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan Darbe ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı bakın Kenan Evreni nasıl ölümsüz kıldı.

Manisa’nın Alaşehir ilçesi doğumlu olan Eski Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bu görevlerinden daha çok 12 Eylül 1980 darbesi ile akla geliyor. Önce İzmir Daha sonra Muğla İl Genel Meclislerinde alınan kararlar ile Kenan Evren’in ismi okullardan ve caddelerden kaldırılsın kampanyası başlatılmıştı. Kendi memleketi olan Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Orgeneral Kenan Evren Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Manisa Kenan Evren Sanayi Sitesi ve birçok sokak ve caddede ismi ölümsüz kılındı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in günlükleriyle ortaya çıkan Ergenekon yapılanmasının ikinci Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinde Levent Ersöz’e ait klasörden çıkan bir ihbar mektubunda 2003–2004 yıllarındaki darbe planlarının neden başarısız olduğu anlatılıyor ve başarısızlığının nedeni olarak ise dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök gösteriliyor. Yani dönemin Genelkurmay başkanı Hilmi Özkök darbe planlarının hepsine engel olmuş ve bunun ortaya çıkması ile tüm Türkiye’nin memleketi olan Manisa’nın Turgutlu ilçesinin guru kaynağı olmuştu.

Manisa’nın Turgutlu İlçesinde son günlerde gündemi meşgul eden konu ise 12 Eylül 1980 darbesi ile Demokrasiyi adeta baltalayan Kenan Evren’in ismi okullarda, caddelerde yaşatılırken,4 Darbeye  (Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven) engel olan ve Hilmi Özkök’ün isminin ne bir okula nede bir caddeye verilmemesi hemşerilerini rahatsız ediyor.

Turgutlulu yerel yöneticilerden ve sivil toplum örgütlerinden harekete geçmelerini bekleyen vatandaşlar Haber7.com muhabiri Özhan Haluk Satır’ın sorularını yanıtladılar.

Soru–12 Eylül 1980 Darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in İsmi Okullara ve Caddelere verilirken 4 darbeye engel olan Hilmi Özkök’ün isminin hiç yerde olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz.

Önce Kenan Evren’in memleketi Alaşehir’deyiz...

ASIL ÖZKÖK'ÜN İSMİ ÖLÜMSÜZLEŞMELİ

Ahmet Kaynak (Esnaf) – Kenan Evren Paşamız zamanın yapmış olduğu darbe ile yanlış yaptığı anlamıştır belki ama böyle bir hem şehrimiz olmasından dolayı mutluyuz. Hilmi Özkök paşa gibi darbelere engel olsa daha güzel olurdu. Onunda isminin ölümsüzleştirilmesi gerekir.

Figen Şen (Ev Hanımı) – Kenan evren ilçemizin guru kaynağıdır, darbe gerekli olduğu içim yapmıştır. fakat artık o geçmişte kaldı fazla konuşmamak lazım.Hilmi Özkök’te değerli bir insan ismini uygu görülen yerlere vermek güzel olur.

Selçuk Yaşar (Ünv. Öğrencisi) – Ben burada misafir olarak bulunuyorum ama darbenin iyi bişey olmadığın biliyorum. Bence Kenan Evren’den çok Hilmi Özkök paşamızın isminin yaşatılması lazım çünkü demokrasi zedelendikçe darbeler artacaktır. Hilmi Paşa gibi kişiler artarsa darbeler tarih olacaktır.

GÜL BIRAKIRSA CUMHURBAŞKANI OLMALI

Kemal Akar (Şoför) – İşim gereği ben Alaşehir’de bulunuyorum fakat darbe yıllarını çok iyi hatırlıyorum. Kendi ülkemizde yabancılık yaşadık ve çok kötü günler geçirdik, okuduğumuz kitaplarımıza el koydular aklıma geldiğinde bile içim ürperiyor. Bence Hilmi Özkök eğer Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığını bırakırsa Cumhurbaşkanı olmalı. Keşke Her Paşa Hilmi paşa gibi olsada bizde huzurla yaşasak, Darbeyi yaşayan bilir. Hilmi Özkök ismini güzel yerlere vermek lazım.

Mehmet Yılmaztürk  – Kenan Evren 12 Eylül darbesi olması hakikaten hatırlayan olmayacak çünkü bizler anne babalarımızın darbe yapıldığında yaşadıklarını anlatmaları ile büyüdük. Kimse bize Kenan Evren Şuraya şunu yaptı demedi Darbe dışında ama ben Turgutlulu Hilmi Özkök’ün darbelere engel olduğu için isminin yaşatılması taraftarıyım keşke buradaki bir okul veya caddeye isimi verilse de herkes Paşa gibi Paşa görse.

Şimdi de Hilmi Özkök’ün Memleketi Turgutludayız...

BAŞKAN HİLMİ PAŞA'NIN İSMİNİ VERSİN

Kenan Özyiğit (Esnaf) -  Kenan Evren ismi her yerde var ama çocuklarımızın geleceğine katkısı olan Hilmi Özkök’ün isminin bir yerde olmaması üzücü. Turgutlu'da güzel şeyler yapılıyor umuyorum ki Belediye Başkanımız M.Serhat Orhan yapılan bu yerlerden birine paşamızın ismini verecektir.

Varlık Çıkmaz (Memur) – Hilmi Özkök çok değerli bir insan daha önceleri kendisini sadece Turgutlulu olarak bilirdik ama önlemiş olduğu darbeler sayesin tüm Türkiye’nin hemşerisi olduğunu kanıtladı. Onunla guru duyuyorum.İsmi Kenan Evren’den çok verilmesi lazım belli yerlere.

O BİZİM GURUR KAYNAĞIMIZ

Ayşe Parlak (Ünv. Öğrencisi) – Hilmi Özkök darbeleri önledi ve herkesin kalbinde yer sahibi oldu paşamızın nüfus cüzdanında doğum yeri Turgutlu yazıyor, benimkinde de Turgutlu yazıyor ve bununla guru duyuyorum, Paşamız Turgutlulu olmayı gurur kaynağı yapan nedenlerden bir tanesi bence parklarda caddelerde ve okullarda ismi olmalı.

Arif Tarınç (Müteahhit) – Hilmi Özkök isminin yaşatılması için yerel yöneticilerimizin bir şeyler yapması lazım eğer o olmasa idi şu günlerde belki kaçıncı darbeyi yaşamıştık ve o karanlık günleri atlatamazdık.

Fırat Korkmaz (İşçi) -  Paşamızın ismi Turgutlunun en güzel yerine verilmeli umuyorum ki belediye başkanımız öncülük yaparak bunu gerçekleştirecektir.

(Haber 7)

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,747 µs