En Sıcak Konular

Mayınlı bölgelerde petrol aranacak!

27 Mayıs 2009 13:35 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerde de petrol çıkarılan yerlerin olduğunu belirterek, arama çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, Bağdat'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Bağdat'ta yarın yapılacak Türkiye, Irak, İran ve Suriye'yi kapsayan bölgesel enerji/elektrik bakanları toplantısına katılacağını belirtti.

Bu toplantıda gerek 4 ülkeyi ilgilendiren konuların ele alınacağını gerekse ikili görüşmelerin yapılacağını ifade eden Yıldız, Irak ile elektrik alım satımı, Irak'a verilen su, petrol ve doğal gaz konuları, TPAO ve BOTAŞ ile ilgili konuların da gündemlerinde olduğunu söyledi.

Yıldız, ''Kerkük-Yumurtalık boru hattının tam kapasite ile çalıştırılması ile ilgili görüşmelerimiz olacak'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, ''Nabucco Projesi'ne Irak'ın da dahil edilmesi konusu ele alınacak mı?'' sorusu üzerine, ''Mutlaka o da konulardan bir tanesi olacak. Geçtiğimiz hafta içerisinde Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada 8 milyar metreküp civarında bir bağlantı yapıldığından bahsedilmişti. Bununla alakalı da bir görüşmemiz olacak'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, Irak ziyareti sırasında ''Kuzey Irak'ta petrol arayan özel şirketlerle ilgili konuların ele alınıp alınmayacağına'' ilişkin bir soruya da, ''Özel şirketlerle ilgili işbirliği konuları da görüşülecek. Orada hidrokarbon yasasının çıkmamasından dolayı bir kısım aksaklıklar yaşanıyor. Bu tür yasal düzenlemelerle ilgili görüşmelerimiz de olacak'' karşılığını verdi.

MAYINLI ARAZİNİN TEMİZLENMESİ VE PETROL YATAKLARI

Bir gazetecinin, ''Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerin temizlenmesi gündeme geldi. Bu bölgede zengin petrol kaynakları olduğu ileri sürülüyor. Enerji Bakanlığı olarak sizin bu bölgeye müdahaleniz olacak mı? Bu bölge sadece tarıma mı açılacak?'' sorusu üzerine Taner Yıldız, şunları söyledi:

''Şu anda da mayınlı bölgenin içerisinde ve yakınında TPAO'nun ruhsatlı yerleri var ve şu anda petrol çıkarılıyor. Üç tane noktada ve mayınlı bölgenin içerisinde de bir noktada petrol çıkarılıyor. Servis yolu dediğimiz bölgede şu anda 2000 varil/gün civarında petrol çıkan bölgelerimiz var.''

Yıldız, ''Bu bölgede zengin yataklar var mı?'' sorusu üzerine, araştırmaların yıllardır devam ettiğini, bunun 3-5 günlük araştırmalar olmadığını belirterek şöyle devam etti:

''Yalnız kamuoyuna yansıyan bir konu var bunu bu vesileyle düzeltmek istiyorum; (buradaki arazi tarım yapacak kişiye mi, firmaya mı geçiyor?) diye bir tartışma var. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki ruhsatı alınmamış herhangi bir noktada bütün mallar devletindir. Toprağın bir metre altı devletindir. Sizin kendinize ait özel arazinizde dahi diyelim bor (bor üzerine de çok spekülasyon yapıldı) çıksa bile o devletindir. O yüzden, böyle kamuya ait arazilerin üzerinde böyle bir spekülasyon yapmak doğru değildir. Türkiye Petrolleri'nin halihazırda 510 kilometrelik sınır içinde değişik bölgelerde petrol arama faaliyetleri vardır ve devam etmektedir. Şu an petrol çıkardığı yer de vardır, o yüzden böyle bir sıkıntı söz konusu değildir.''

Bakan Yıldız, bu arazide petrol arama çalışmalarının devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine de, ''Çalışmalarımız devam ediyor. Mayınlı alanda da devam ediyor. Mayınlı arazi, yekpare mayınlı bir arazi değil. Mayınlı alanda servis noktalarında dahi petrol aramaya devam ediyoruz'' dedi.

Tarım arazilerinin işletilmesi ve petrol kaynaklarının çıkarılmasının birbirini kesen konular olmadığını ifade eden Yıldız, ''Binlerce kilometrekarelik yerde tabii ki petrol çıkarılan yerler vardır ve orada da o çalışmalar devam edecektir. Türkiye'nin bütün kaynaklarını harekete geçirmemiz doğal olanıdır. Ulaşımda, sağlıkta, tarımda, enerjide ve bütün sektörlerde harekete geçirmek doğru olandır'' diye konuştu.

''Mayınlı arazinin temizlenmesi karşılığında 44 yıllığına devredilmesini nasıl karşılıyorsunuz? Bu konudaki yasa tasarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de Yıldız, ''O konu başka bir konu. Zaten kamuoyunda görüşülüyor, ilgili bakan arkadaşımız görüşlerini açıklıyor. Ben enerji konusunda görüşlerimi belirttim'' dedi.

Bakan Yıldız ve beraberindeki heyetin 29 Mayıs Cuma günü Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

aa



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs