En Sıcak Konular

Kırgızistan ve Türkiye'nin ortak çalışma azmi

27 Mayıs 2009 13:10 tsi
Cumhurbaşkanı Gül ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan ile ikili ve çok taraflı ilişkilerde istişare içinde ortak çalışma azmi içinde olduklarını söyledi.

Gül, baş başa ve heyetler arasında saygılı görüşmeler yaptıklarını belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri kapsayan pek çok konunun ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

''Ata yurdumuz Kırgızistan'ı ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum'' diyen Gül, Türk halkının Kırgız kardeşlerine sevgilerini iletti.

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin geniş biçimde ele alındığını anlatan Gül, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi gittiğini, uluslararası platformlarda iki ülkenin birbirine destek verdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin bölgesel ve uluslararası konularda aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Gerek ikili ilişkilerimizde gerek çok taraflı ilişkilerimizde istişare içinde ortak çalışma azmi içinde olduğumuzu tespit ettik. Özellikle Afganistan'ın istikrarına çok önem verdiğimizi ve bu konuda her türlü yardımı yapmamız gerektiği kanaatini paylaştık'' dedi.

Görüşmelerde ekonomik konuların da gündeme geldiğini ve bu alandaki ilişkilerin güçlendirilmesi arzusunun dile getirildiğini anlatan Gül, ekonomik ilişkilerin ileriye götürülmesine ilişkin detaylar üzerinde durduklarını kaydetti.

Gül, Türk iş adamlarının Kırgızistan'da yatırım yapma konusunda istekli olduklarını Bakiyev'e aktardığını ifade ederek, özellikle enerji, elektrik üretimi, küçük ve orta büyüklükteki santral inşaatı konusunda çok büyük potansiyel olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Eğitimdeki iş birliğine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Gül, özellikle Kırgızistan'daki orta ve yükseköğretime Türk okullarının yapabileceği katkıları değerlendirdiklerini belirtti. Gül, Manas Üniversitesinde teknopark kurulması konusunu da görüştüklerini söyledi.

Kültür alanındaki iş birliğinin önemine de dikkati çeken Gül, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un sadece Kırgızistan'ın değil, bütün Türk dünyasının çok değerli bir yazarı olduğunu vurguladı. Gül, ziyareti sırasında Aytmatov'un mezarını ziyaret edeceğini de bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu ziyaretimiz iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak, yeni bir hız verecek. İlişkiler her konuda daha iyi noktalara ulaşacak'' diye konuştu.

Kırgızistan'da temmuz ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Gül, ''Seçimlerin başarılı olmasını diliyorum. Seçimlerin Kırgız demokrasisinin olgunluğunu gösterecek şekilde gerçekleşeceğinden kuşkum yok'' dedi.

-BAKİYEV'İN KONUŞMASI-

Bakiyev de görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar esasında gelişmesinin değerlendirmesini yaptıklarını ifade etti.

İkili ilişkilerin yanı sıra Afganistan başta olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası konuda hemfikir olduklarını kaydeden Bakiyev, imzalanan belgelerin, iş birliğinin verimli bir örneği olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile ortak bildiri imzaladıklarını da belirten Bakiyev, bu çerçevede iki ülkenin el ele vererek geliştireceği etkinliklerin teyit edildiğini dile getirdi.

Küresel ekonomik krize de değinen Bakiyev, krize rağmen küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

İki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğuna işaret eden Bakiyev, Kırgızistan'daki projelere ilgi gösterecek ve burada yatırım yapacak Türk firmalarını beklediklerini ifade etti.

İki ülke arasında eğitim, kültür ve bilim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine de önem verdiklerini anlatan Bakiyev, bu çerçevede Türkiye'de bu yıl Kırgız Cumhuriyeti Kültür Günleri, 2010'da da Kırgızistan'da Türkiye Cumhuriyeti Kültür Günleri düzenleneceğini kaydetti.

Bakiyev, ''Kırgızistan, kardeş Türkiye'de meydana gelen olaylar karşısında her zaman bilgi sahibidir. Türkiye'nin ekonomide ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları memnuniyetle izliyoruz. Türkiye'nin uluslararası siyaset alanındaki başarıları ve diğer uluslararası alanlardaki çalışmalarını takdirle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Bakiyev, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekilerle gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gül'ün ziyaretinin iki ülke ve halkları arasında mevcut olan yakın ve dostane bağları güçlendireceğini belirtti.

Bu arada, ortak basın toplantısı öncesinde Gül ve Bakiyev'in huzurunda, iki ülke hükümetleri arasında çevre koruma alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün imza koydu.

GÜL, TÜRKİYE'NİN BİŞKEK BÜYÜKELÇİLİĞİ YENİ HİZMET BİNASININ TEMELİNİ ATTI

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yeni hizmet binasının temelini attı.

Gül'ü, Büyükelçiliğe gelişinde Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Serpil Alpman karşıladı. Elçilikte çalışan bir görevlinin kız çocuğu da Gül'e çiçek takdim etti.

Daha sonra inşaatın yapılacağı alana geçen Cumhurbaşkanı Gül'e, yapılacak bina ve inşaat çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, kurulan düzenekteki butona basarak, büyükelçiliğin yeni hizmet binasının temelini attı.

Gül, Alpman ve bazı heyet üyeleri, inşaatın temeline madeni Kırgız paraları atarak, inşaatın hayırlı olmasını diledi.

Temel atma töreninin ardından Büyükelçi Serpil Alpman, Cumhurbaşkanı Gül onuruna Büyükelçilik Rezidansı'nda öğle yemeği verdi.


aa



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,713 µs