En Sıcak Konular

Ciner Grubu'nun en çok 'sevdiği' Bakan!

27 Mayıs 2009 12:08 tsi
Ciner Grubu'nun en çok 'sevdiği' Bakan! Başbakan Erdoğan'ın yeni kabinesini açıklaması ile birlikte bir bakan Ciner Medya Grubu tarafından deyim yerinde ise markaja alındı. Hemen hergün o bakanın açıklamaları manşette.

Sözünü ettiğimiz Bakan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Taner Yıldız. Yıldız'ın Ciner Grubu televizyon, gazete ve internet siteleri tarafından manşete çekilmesinin de kuşkusuz tek bir nedeni var: Nükleer Santral projesi...

Bilindiği gibi Türkiye'nin yarım asrı geride bırakan Nükleer macerası önemli bir aşamayı geride bırakmış durumda.

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesinin dördüncü kez yapılan ihalesine Rus Atomstroyexport ve Inter Rao ile işadamı Turgay Ciner’in şirketi Park Teknik’in oluşturduğu grup teklif vermişti.

Atom Enerjisi Kurumu, eylüldeki ihaleye tek teklifi veren AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu (Rusya-Türkiye) ile ilgili incelemesini tamamladı. Enerji Bakanlığı çevreleri, fiyat ve teknik açıdan yeterli bulunan şirkete hükümetin de olur vereceği görüşünde. Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı. 13 firmanın şartname aldığı ihaleye, sadece 1 firma teklif vermiş, 5 şirket ise teşekkür mektubu sunmuştu.

Nükleer yarış konusundaki süreç devam ederken, Ciner Medya'sının grubun ortak olduğu bir ihalede Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı veya Yıldız'ın açıklamalırını öne çıkarması habercilik gayesinin dışında olsa gerek.

Ciner Grubu medyasında kısa süren bir arşiv taraması yaptığınızda karşınızda onlarca haber çıkara Taner Yıldız ile ilgili. Oysa bilindiği gibi Taner Yıldız da kabineni yeni isimlerinden biri. Yine kabinin başka isimlerini Ciner Medyası'ndan bu sıklıkta görmek ise söz konusu değil.

Ortaklık sonradan fiyat kırdı!

Bu arada Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığı elektrik fiyatını 21.16 sentten 15 sente çekti. Teklif bu kez kapalı değil açık sunuldu. Sabah'ın haberine göre Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığı 21.16 sent olan ortalama satış fiyatında, yüzde 28-30 aralığında indirim yaptı. Nükleer santralde üretilecek ve devlete satılacak birim elektrik fiyatı 14-15 sente çekildi. Teklif bu kez 'açık' sunuldu.

Yarışma Komisyonu'na baskı iddiası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bu teklifin kabul edilip edilmeyeceği sorusunu "Evrak, resmi işlem muamelesi gördü. Hukuken, bunun kabul edilip edilmeyeceği konusunu inceliyoruz" diye yanıtlamıştı. 

Bu arada Nükleer santralin tek teklif ve yüksek fiyat ile tartışma konusu olan yarışmasında Yarışma Komisyonu’nun, “Rusya’daki en pahalı benzerinin bile iki katı para istiyor” sonucuna vararak olumsuz karar verdiği ortaya çıkmıştı. Kararın 8 Nisan’da alınmasına karşın, olumsuz karar işleme sokulmayarak, kararın değiştirilmesi ve sonucun onaylanması için Yarışma Komisyonu’na baskı yapıldığı da yine gelen haberler arasındaydı.

Enerji Bakanlığı kaynakları, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ile pazarlığı tek bir koşula bağlıyor. Kaynaklar, Bakanlar Kurulu'nun bu konuda bir karar alması durumunda TETAŞ'ın, ortak girişim grubuyla pazarlık için masaya oturabileceğine dikkat çekiyor.

Kapalı teklif iade edilmişti

19 Ocak'ta, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortak girişim grubunun devlete 15 yıl süreyle elektrik satış fiyatına ilişkin teklifi açıldı. Ortaklık ortalama 21.16 sentten elektrik satma teklifinde bulundu. Rus-Ciner ortaklığı, aynı gün fiyatı düşürecek yeni bir teklif daha sundu. TETAŞ İhale Komisyonu, kapalı olarak sunulan bu teklifi açmadan girişim grubuna iade etti.

"NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Ciner Grubu'ndaki son açıklaması ise Habertür TV'deydi. Habertürk Birgün Programı'nda Habertürk Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek’in sorularını yanıtlayan Yıldız Ciner Grubu'nun en çok sevdiği konu olan Nükleer ile ilgili şunları açıklamış:

"Türkiye'nin yerli kaynaklarını ön plana alan bir stratejisi olduğunu anlatan Yıldız,  ancak bunun yeterli olmadığı durumda birincil enerji kaynakları konusunda uzun vadeli yatırımlar yapılmasının da şart olduğunu söyledi. Yıldız konuyla ilgili olarak şu tespitlerde bulundu: "Türkiye’yi enerjide kimseye muhatap etmeyecek anlaşmalar ve planlar yapmak zorundayız. Nükleer enerji konusu da bu bahsettiğim paketin içinde. Nükleer kararlığımız başından beri var. Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’nin büyüme hızına yetse onunla yetiniriz. Ancak Türkiye’nin büyüme hızı bundan 30 yıl önceki gibi değil. O açıdan sadece yerli kaynakların yetmediği dönemde biz Türkiye’de birinci enerji kaynakları ile ilgili de yatırım yapacağız. Nükleer enerji yatırımları da bunlardan biri."

"TEDAŞ'ın raporunu bekliyoruz"

Nükleer Santral ile ilgili son durumu ise yine Bakan Yıldız açıklamıştı. Nükleer santralle ilgili TEDAS‘tan değerlendirme beklediklerini söyledi. Yıldız, "Bu bir süreç. Bir kısım farklı detayların TEDAŞ tarafından Bakanlığımıza aktarılmasını bekliyoruz. Bundan sonra sanıyorum önümüzdeki haftalarda konuyu Bakanlar Kurulu‘na getireceğiz. Çünkü yurtdışına gidiş-gelişlerimiz ister istemez bu takvimi etkiliyor" şeklinde konuşmuştu.


Rotahaber



Bu haber 1,553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,671 µs