En Sıcak Konular

'Türkiye'yi çevreleme politikamız iflas etti!'

27 Mayıs 2009 11:38 tsi
'Türkiye'yi çevreleme politikamız iflas etti!'
Le Monde, Yunanistan'ın Türkiye'yi düşman komşularla çevreleme stratejisinin iflas ettiğini söyledi.

Le Monde'un haberine göre, Türkiye-Ermenistan müzakereleri bölgedeki denklemi bozdu. Ünlü Yunanlı yazar Takis Mihas, "Türkiye'nin, Orta Doğu'daki girişimleri, Suriye ile ilişkilerinin güçlenmesi, Irak Kürtlerine yakınlaşması ve bugün Ermenistan ile ilişkilerin düzelmesi yönünde sergilenen çabalar bir kez daha komşumuz ülkenin inanılmaz büyüklükteki jeostratejik ağırlığını kanıtlıyor" diye yazdı.

Fransız aylık gazete Le Monde Diplomatique'in Türkçe versiyonunda yayınlanan yorumda "Son günlerdeki Türkiye-Ermenistan yakınlaşması, Güney Kafkasya'daki en önemli gelişmelerden birisidir ve bölgede geniş jeopolitik düzenlenmelere yol açmaktadır" denildi.

Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının bölge denklemlerinde ne gibi değişikliklere sebeb olacağının irdelendiği yorum analizde şu görüşlere yer verildi:

"Bu yakınlaşma Türkiye'nin çıkarlarına da hizmet ediyor. Her şeyden önce Ermeni diasporasının, son yıllarda Türkiye'ye ciddi diplomatik sorunlar yaratan soykırım konusundaki tepkilerinin azalmasına yol açacak. Ermenistan artık ilişkilerin düzelmesi için soykırımın tanımasını bir şart olarak görmüyor, tam aksine ilişkilerin düzelmesiyle oluşacak olumlu bir ortamda başlatılacak bir ortak tarih araştırmasının, Türkiye'nin ileride soykırımı tanımasına yol açabileceğine inanıyor.

Yunanistan'a gelince; bu gelişmeler bir kez daha geçmişte izlenen ve Türkiye'nin Ermenistan'dan Suriye'ye kadar düşman ülkelerle çevrelenmesi vizyonuna dayanan politikaların ne kadar saçma ve yüzeysel olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin, Orta Doğu'daki girişimleri, Suriye ile ilişkilerinin güçlenmesi, Irak Kürtlerine yakınlaşması ve bugün Ermenistan ile ilişkilerin düzelmesi yönünde sergilenen çabalar bir kez daha komşumuz ülkenin inanılmaz büyüklükteki jeostratejik ağırlığını kanıtlıyor. Düşünülecek olursa Türkiye'nin bu önemi Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında da ortaya kondu.

Diğer yandan, Türkiye'nin örneğin Arap ülkeleriyle çıkarları doğrultusunda kültürel başlığını (yani Müslümanlığı) kullanması, ancak Müslümanlığın diplomatik girişimlerini (örneğin Ermenistan ile yakınlaşma gibi) zorlaştırmasına izin vermemesi de son derece etkileyicidir. Türkiye'nin "kuşatılmasına" dair düşüncelere sahip olanların bugün Yunanistan'ın dış politikasını yönlendirmedikleri ortadadır. Ancak televizyonlardan, tamamıyla iflas etmiş düşünceleriyle hepimizin başını ağrıtmayı sürdürüyorlar."

dunyabulteni




Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs