En Sıcak Konular

Tatbikat ihmali 8 cana mal oldu

27 Mayıs 2009 11:12 tsi
514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında, yoğun bakımdaki 8 hasta yaşamını yitirdi.

Bir ay önce sadece raporlarda yer alması için tatbikat düzenlenen 514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında, yoğun bakımdaki 8 hasta yaşamını yitirdi. Ortaya şok iddialar atıldı...

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde sabaha karşı elektrik kontağından çıktığı iddia edilen yangında can pazarı yaşanırken, Yoğun Bakım Servisi'nde yatan 16 hastadan 8'i yaşamını yitirdi. Yetkililer soruşturmanın sürdüğünü açıklarken Tabipler Odası ve sendika, ortaya şok iddialar attı.

Dumanlarla birlikte panik başladı

Kentin merkez Yıldırım İlçesi'ndeki Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin A-2 zemin katında bulunan Tomografi Servisi'nde saat 02.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler kısa sürede katı sardı. Hastane personeli panik içinde hastaları dışarı çıkarmaya çalıştı. Sağlık Müdürlüğü de kentte bulunan tüm ambulansları, hastaların diğer sağlık kuruluşlarına sevki için Şevket Yılmaz Hastanesi'ne sevk etti.

Yoğun Bakım’da can pazarı

Yangın sırasında durumu ağır olmayan hastalar bahçeye çıkarılırken, hastanenin 3'üncü katındaki 16 hastanın bulunduğu Yoğun Bakım Servisi'nde tam bir facia yaşandı. Yangın sırasındaki panikte hastaların elektriklerin kesilmesi, fişlerin çekilmesi ve dumandan büyük oranda etkilenmeleri nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Bu bölümdeki diğer 8 hasta ise diğer hastanelere ulaştırıldı.

Ekipler anında müdahale etti

Hastane yangınında "Gülbey Şahin (80), Fatma Yalçındağ (74), İnciser Bulut (68), Hakkı Özdoğan (45), İsmail Uysal (46), Muhlis Karaağaç (79), İbrahim Turgut (54), Aliye Aktok isimli hastalar hayatını kaybetti. Ölen hastaların 2'sinin trafik kazası, 3'ünün solunum güçlüğü, 2'sinin de beyin kanaması ve beyin damarlarındaki tıkanıklık yüzünden tedavi gördükleri öğrenildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan Sivil Savunma ve Bursa Belediyesi İtfaiye Ekipleri, bir yandan yangına müdahale ederken, diğer yandan da üst katlarda mahsur kalan hasta ve yakınlarıyla personeli yangın merdiveniyle tahliye etti.

‘Faciaya ucuz kablo sebep oldu’ iddiası

Bursa Tabipler Odası Başkanı Bülent Aslanhan, 8 kişinin yaşamını yitirdiği hastanenin "akıllı hastane" olarak inşa edildiğini, ancak tahliye için gerekli donanıma sahip olmadığını söyledi. Aslanhan, taşeron hizmet alınmasının da facianın boyutunu büyüttüğünü savundu. Dr. Aslanhan hastane yangını ile ilgili şunları söyledi:

Hani başarılıydı!

"Bu olay böyle yaşanmayabilirdi. Sabah 04.00'te geldik. Ben 3 hastaya müdahale ettim; yoğun bakım hastalarıydı bunlar. Ancak birini kaybettim. Yoğun bakım desteğinden herhangi bir plan program olmadan çıkarılmış, organize olmayan bir kurtarma faaliyeti vardı.

Nisan ayında yapılan bir tatbikat var, başarılı dediler ama sonuçlarını gördük. Oysa daha sahici ve bu yaşanabilecekleri öngören yaklaşımlara ihtiyacımız vardı. Hastane kalite belgeleri alınıyor ama göstermelik. Yoğun bakımda solunum desteğinde aksamalar olmuş, bunlar ileri yaşta hastalar. Burada havalandırma sistemlerinin farklı olması gerekirdi. Yangının yoğun bakım ünitelerine kadar gitmemesi gerekirdi.

Pahalı olduğu için

Mevcut hastane kablolarının o dumanı çıkarmaması gereken özel maddeyle kaplı olması gerekirdi. Yangının başladığı Radyoloji merkezini taşeron olarak dışarıya ihale ettiler. Sırf karlılık amacıyla taşerona verildiği için yanınca duman çıkarmayan kablolar kullanılmıyor. Çünkü bu özel kablolar pahalı. Burada da sağlıkta piyasalaşmanın sonucunu yaşıyoruz."

Sağlık Emekçileri Sendikası Bursa Şube Başkanı Candan Coşkun da hastanedeki yangının taşeron firmanın baktığı bölgede çıkmasına dikkat çekerek, "Hastanelerimizde yangın kaza mı, bilinmeyen nedenle mi çıktı bilmiyoruz ama yangının çıktığı bölgenin hizmet alımı yapılan bir taşeron firma olması, sistemin oraya sonradan kurulması, havalandırma boşluğundan inen kablolar bizi açıkçası endişelendirmekte" dedi.

28 Nisan’da yangın tatbikatı yapılmış

Hastanenin resmi internet sitesinde de yer verilen, "2009 yılı yangın eğitim ve tatbikatı" kapsamında, İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan eğitim amiri Haydar Dikme tarafından 28 Nisan 2009'da hastanede "Yangınlardan Korunma Amacı ile Yangın Eğitimi ve Tatbikatı" yapıldı. Doktor ve diğer sağlık personeli ile hastane yöneticilerin de katıldığı tatbikatta bir el arabasında tahtalar tutuşturulup ardından yangın söndürme tüpüyle müdahale edilmişti. Bu göstermelik tatbikat, rutin bir şekilde raporlarda yer aldı.

Çalışanlar kendini RiSKE ATMIŞ

Olayın ardından hemen Bursa'ya giderek hastanede incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanedeki yangından en fazla yoğun bakım ünitesinin etkilendiğini belirterek sağlık çalışanlarının hayatlarını riske ederek hastaları kurtardıklarını söyledi. Akdağ, "Teftiş Kurulu Başkanımla beraber iki müfettiş de olaya derhal müdahale etmiş durumdalar. Bir taraftan savcılık soruşturması normal seyirde devam ediyor. Soruşturma için 10 kişilik ekip görevlendirildi" dedi.

Ölüm sebepleri belli değil

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise yaptığı açıklamada yangının çıkış nedenleri ile hastaların ölüm nedenlerinin araştırıldığını söyledi. "Binanın fiziki eksiği var mı, yapısında da olabilir, inşaatında da olabilir, bunun için oluşturduğumuz ekip çalışıyor” diyen Harput, “ Ölen vatandaşlardan tahlil için Adli Tıp'a göndermek için doku aldılar, sonucunu bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

bugün



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs