-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

İşte Türk Silahlı Kuvvetleri! -Video

27 Mayıs 2009 10:38 tsi
İşte Türk Silahlı Kuvvetleri! -Video Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un da izlediği Efes 2009 tatbikatı müthiş bir başarı oranı ile tamamlandı. İşte o tatbikattan görüntüler:

Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un da izlediği Efes 2009 tatbikatına bu yıl ilk defa davet edilen şehit aileleri ve gaziler, manevraları izlerken büyük heyecan yaşadı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) planlı tatbikatlarından Efes 2009'u bu yıl ilk kez şehit aileleri ile gaziler de izledi. İzmir Doğanbey Körfezi'nde gerçekleştirilen tatbikata 5 Kore ve Kıbrıs gazisi ile 10 şehit yakını katıldı. Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları ile 31 ülkeden 35 askeri gözlemcinin izlediği Efes 2009 tatbikatında 6 bin 605 personel görev aldı. 'Çelik' ve 'Demir' adlı ülkeler arasındaki sorunların barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginliği konu alan senaryonun uygulandığı tatbikata ilk kez şehit yakınları ve gaziler de davet edildi. Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyonda şehit olan Kobra helikopteri pilotu üsteğmen Gürcan Ulucan'ın babası tatbikat sırasında Kobra helikopterlerinin manevralarını izlerken duygulu dakikalar yaşadı. Eşi Yüzbaşı Çetin Ünsal'ı, geçen 23 Nisan'da, Şırnak'ta mayına basınca şehit veren Serap Ünsal da "Eşimi daha çok yeni şehit verdim. Acım gerçekten çok büyük. Ancak bu ortamlarda, eşimin meslektaşlarının yanında kendimi çok daha huzurlu hissediyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü ve başarısını da görünce çok gurur duyuyorum" dedi. Kıbrıs Gazisi Feti Temizi ise, Kıbrıs Barış Harekatı'nda hava indirme görevini yaptığını anlatırken, yıllardan sonra ilk defa bir tatbikata davet edildiğini söyledi. "Tatbikatlar savaş antrenmanıdır" diyen 58 yaşındaki Temiz, geçmişi yad etti.

BAŞBUĞ: DÜŞMAN ENDİŞE DUYSUN
Org. Başbuğ, tatbikatın ardından yaptığı açıklamada "TSK'nın, müşterek harekat planlama ve icra yeteneği mükemmel seviyededir. TSK'nın erişmiş olduğu ateş gücü, imkan, kabiliyeti ve gece imkan kabiliyetini izleyen ve gören Türkiye'nin dostları mutlu olur, düşmanları ise derin bir düşünceye girmek mecburiyetindedir. Türkiye'nin dostları mutlu olsun, dostluk niyeti taşımayanlar da endişe duysun" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın ise, gerçek mühimmatlarla icra edilen tatbikatı izlerken heyecanlı dakikalar yaşadı. Erdoğan, ilk kez Efes 2009 Tatbikatı'nda yapılan düşman üzerine hava indirme harekâtını takip edebilmek için sık sık yerinden kalkıp atışları dürbünle ayakta izledi.

'Önce vatan' diyerek bombaları bıraktılar
* Hedeflerin imhası sırasında, savaş uçağı pilotlarının kendi aralarındaki telsiz konuşmalarında, 'önce vatan' diyerek atış yaptıkları duyuldu.
* Tatbikata katılan uçaklar, bir birliğin ancak bir yılda yapacağı toplam 241 sorti gerçekleştirdi. Tatbikata Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan uçakların yaklaşık yüzde 25'i katıldı. Tatbikatta kızılötesi güdümlü havadan yere Maverick AGM 65 B bombası iki adet de GBU1 lazer güdümlü biner kiloluk bombalar kullanıldı.
* Tatbikatta ilk kez obüsler Sikorsky helikopterlerle havadan karaya indirildi.
* Gemilerden botlarla karaya çıkarılan özel keşif takımı ilk kez gece dalış koşullarında çıkarma yaptı.

 



Bu haber 1,729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,504 µs