En Sıcak Konular

Yarım asır sonra yaşanan sevinç...

27 Mayıs 2009 09:46 tsi
1966'daki 6.9'luk Varto depreminde evsiz kalan ailelerden 64'ü kurayla evlerine kavuştu. 400 hak sahibi hâlâ bekliyor

Muş'un Varto ilçesinde, 19 Ağustos 1966 tarihindeki depremde evleri yıkılanlardan 64 hak sahibine konutları 43 yıl sonra teslim edildi. Yıllarca hükümetlerin söz vermesine rağmen bir türlü yapılamayan konutları beklerken kuşaklar değişti.

Depremzedelerin birçoğunun ömrü kendilerine yaptırılan konutları görmeye yetmedi, yerlerine mirasçıları kura çekti.

6.9 büyüklüğündeki depremde 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetmiş, binlerce aile evsiz kalmıştı. Ancak hasar tespit işlemlerinin sağlıklı yapılamaması nedeniyle mağduriyetler bir türlü giderilemedi. 1986'da dönemin başbakanı Turgut Özal, bölgeye yeni bir heyet göndererek yeniden tespit yaptırdı, 8 bin ailenin evinin hasar gördüğü belirlendi.

Konutlar yaptırılmaya başlandı. Bu süreç 2002 yılına kadar çok yavaş işledi. 2002'de hızlanan süreçte yaklaşık 7 bin 600 konut tamamlanarak teslim edildi. Yaklaşık 400 hak sahibi halen bekliyor.

YARIM ASIR SONRA

En son sevinenler Karapınar köylüleri oldu. Depremden sonra Muş merkeze göç eden 64 hak sahibi, Zafer mahallesinde yaptırılan konutlarına dün kurayla kavuştu. Törende konuşan Bayındırlık ve İskan İl Müdür Yardımcısı Cahit Seviş, konutların satılamayacağı uyarısı yaptı.

Konutların ihalesinin 2007, geçici kabulünün ise 2008 sonunda yapıldığını belirten Seviş, "Zorunlu deprem sigortası yaptıralım. 2 yıl para ödemeyeceksiniz. 2 yılı takiben 18 yıl boyunca borçlanma bedeli eşit taksitlere bölünecek ve siz bu bedeli ödedikten sonra kendi tapunuzu alabileceksiniz" dedi. Cahit Seviş, ipotek konulan konutların toplam maliyetinin 2.4 milyon TL olduğunu da kaydetti.

30 hükümet, 16 başbakan değişti

Muş'taki deprem konutları tam 43 yıl sonra hak sahiplerine dağıtıldı. Bu sürede 30 hükümet değişti. 1966 yılında deprem yaşandığında 30. hükümetin Başbakan koltuğunda Süleyman Demirel oturuyordu. Geçen sürede 16 değişik isim başbakanlık yaptı.

Aradan geçen sürede Süleyman Demirel 7, Bülent Ecevit 5, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller 3'er, Nihat Erim ve Turgut Özal ise 2'şer kez başbakanlık koltuğuna oturdu. Bekleyişin mutlu sonla noktalanması Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 2. başbakanlık dönemine kaldı.

43 yıldır bekleyen hak sahipleri, "Darısı diğerlerinin başına" dedi.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs