Facianın raporu... | " /> Facianın raporu... | "/>

En Sıcak Konular

Facianın raporu...

26 Mayıs 2009 19:50 tsi
Facianın raporu... Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde yaşanan faciayla ilgili Bakan Akdağ kritik tespitler içeren ön raporu açıkladı... Konuyla ilgili bakan Atalay da bir açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde çıkan yangınla ilgili olarak, "Bir an önce ölüm sebeplerinin ortaya konulması açısından Adli Tıp Kurumu da elinden gelen gayreti göstereceğini söylediler' dedi.

Bakan Akdağ, Valilik binasında yaptığı açıklamada, yangınla ilgili basının gösterdiği hassasiyeti çok haklı ve yerinde bulduğunu, ancak karar verirken ve vermeden önce mutlaka teknik olarak meselenin çözülmesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Aksi halde ön yargılı suçlamalarla bir yere varılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:

"Mesela hizmet alımıyla ilgili bazı suçlamalar var. Oysa hizmet alımıyla ilgili, yangının bununla ilgili olduğu konusunda hiç kimse bir şey bilmiyor. Yoksa bu hususta teknik heyetin ortaya koyduğu bir gerçek mi var da birileri çıkıp hizmet alımı yoluyla sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini tenkit etmeye yöneliyorlar. Böyle bir şeyi ne hakla yapıyorlar, neye dayanarak bunu konuşabiliyorlar. Gerçekten çok merak ediyorum. Varsa kusur soruşturmalar ortaya çıkarır. Ama yoksa da yok demektir. Hepimiz beklemek zorundayız. Bu hassasiyete binaen Adli Tıp Kurumu'nun başkanını arayarak kendisinden istirham ettim. Kendisinden ricada bulundum. Bir an önce ölüm sebeplerinin ortaya konulması açısından Adli Tıp Kurumu da elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi. Bu olayın özel bir durumu var, toplum vicdanı açısından. Cuma gününe kadar bütün patolojik incelemeler dahil bir sonuç verebileceklerini bana ifade ettiler. Ümit ediyorum o zamana kadar bir sonuç oluşmuş olur."

Sağlık Bakanı Akdağ, müfettişler ve teknik heyetin sunduğu ön raporu okudu.

Raporda, şöyle denildi:

"Bursa Şevket Yılmaz Hastanesinde gece meydana gelen yangın sonrası bakan ve bakanlık üst düzey yetkililerin talimatıyla saat 08.15'te olay yerine intikal edilmiştir. Sayın Bakan'ın talimatlarıyla tarafımızdan yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hastanede saat 02.00 civarında yangın başlamıştır ve tespit üzerine itfaiye aranmış ve 2 dakika sonra ekiplerin olay yerine intikali anlaşılmıştır. Hastane bünyesinde bulunan 2 ambulans olaya müdahil olmuş, müteakiben 112 komuta kontrol merkezi koordinasyonunda 15 ambulans, 2 adet ulusal medikal kurtarma ekibi ve 5 adet özel ambulans olmak üzere 25 ambulansla olaya müdahale edilmiştir.

Yangından en fazla etkilenen üçüncü kat genel yoğun bakımda bulunan toplam 16 erişkin ve 13 yeni doğan hasta toplam 15 dakika içinde diğer hastanelere nakledilmiştir. Yoğun dumandan daha az etkilenen diğer hastalar da tedbiren diğer hastanelere sevk edilmiştir. Yangından etkilenmeyen hastalar hastane bahçesine çıkarılmış, söndürülmesini müteakip servislere yerleştirilmiştir. Yangından etkilenmeyen servislerde yatan 372 hastanın tedavisi sürdürülmüştür. Taburcu işlemleri sonucunda şu anda 172 hasta yatarak tedavi görmektedir. Halen görüntüleme, genel yoğun bakım, diyaliz ve ameliyat hariç diğer hizmetler devam etmektedir. Hizmetlerin aksamaması için Bursa genelinde kamu ve özel tüm hastanelerle gerekli koordinasyon sağlanmış, sağlık hizmetlerinde aksama olmadığı görülmüştür.

Hastanenin afet ve felaket durumlarına karşı 2008 yılında yapılmış, 2009 yılında revize edilmiş güncel hastane afet yönetim planı bulunmaktadır. Tahliye esnasında hastane personelinin fedakarca çalıştığı, itfaiyenin yerinde ve zamanında müdahale ettiği belirlenmiştir. Yangın tüpleri, periyodik bakım ve kontrolleri yapılmış olup olay esnasında kullanılmıştır.

Yangın alanı ve asansörler ayrı yerde bulunmaktadır. Dolayısıyla bazı hastalar asansörlerle tahliye edilmiştir. Yoğun bakımdaki hastalar sağlık çalışanları ve itfaiye tarafından tahliye edilmiştir. Diğer tahliyeler yangın merdivenlerinden hastane personeli yönlendirmeleriyle yapılmıştır.

Hastanede yasal mevzuat ile çerçevesi belirlenmiş şekilde hizmet alımıyla ileri teknoloji görüntüleme hizmeti verilmektedir. Mimar ve mühendis odaları iş birliğiyle mimar, inşaat, makine, elektrik ve kimya mühendislerinden oluşturulan teknik ekip, hastanede incelemelere başlamış olup en kısa sürede değerlendirme sonucu bakanlığımız ekibiyle paylaşılacaktır.

Konuyla ilgili cumhuriyet savcılığında adli soruşturma sürdürülmektedir. Başlatılan inceleme ve soruşturma devam ediyor olup en kısa sürede tamamlanıp konuyla ilgili ayrıntılı rapor sunulacaktır."

Bir gazetecinin "Size gelen bilgilere göre olayda şok ölüm mü karbonmonoksit zehirlenmesi mi var?" yönündeki sorusu üzerine Bakan Akdağ, "Hiçbir şey söyleyemiyorum. Çünkü dokuların incelenmesiyle bu sonuç ortaya çıkacak. Cuma gününe kadar yoğun çalışılarak sonuç vermeye çalışacaklarını söylediler. Normalde daha uzun sürede sonuç veriyorlar" dedi.

"Şok ölüm çıkarsa bir şeyler değişecek mi? Ne değişecek?" sorusunu ise Akdağ "Yani burada idari soruşturmayı yürütecek müfettişler. Burada eksik oldu mu tespite çalışıyorlar. Başsavcılığımız da adli yönden eksik varsa bunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Neyin değişip değişmeyeceğine de bu soruşturmacılar karar verecekler" diye yanıtladı.

Atalay'ın açıklaması

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 8 hastanın ölümüyle sonuçlanan Bursa'daki Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde meydana gelen yangına ilişkin "Çok erken müdahaleyle olayın büyümesine engel olundu" dedi.

Bursa'da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde meydana gelen yangının çıkış nedeninin araştırıldığını belirten Atalay, yangına çok kısa sürede müdahale edildiğini bildirdi.

Kendisinin de olaydan kısa süre sonra haberdar olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a olayla ilgili bilgi verdiğini kaydeden Atalay, "Valimiz işin başında. Çok erken müdahaleyle olayın büyümesine engel olundu. Benim gece, telefonum baş ucumda. Bu olay sabaha karşı haber verildi ve hemen gerek ilde gerekse bakanlığımızda olaya çok erken müdahale edilmiştir" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay, 44 kişinin öldürüldüğü Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki olayla ilgili soruları da cevaplandırdı.

Atalay, Mardin katliamında kullanılan silahların koruculara ait olmadığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine; "Ben böyle bir şey söylemedim. Henüz silahların balistik sonuçları çıkmadı. Kriminal çalışmalar sürüyor. Biz de çıkan sonuçları öğreneceğiz" dedi.

Mardin'de belli bir düzenin bozulduğunu, çocuklarla ilgili ciddi kayıpların olduğunu söyleyen Atalay, "Her şeyin telafisi var. Çocukların anne babaları öldü; bunun telafisi yok. Onun dışında her şey halledilir. Sivil toplum örgütleri ilgili kurum ve kuruluşlar gerekeni yapıyor. Okullar açıldı" diye konuştu.

Atalay, her ülkede beklenmedik olayların yaşandığına dikkati çekerek, "Önemli olan erken müdahale ve organize olmak" dedi.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs