diken üstünde: Futbolun azizliği | " /> diken üstünde: Futbolun azizliği | "/>

En Sıcak Konular

Rusya diken üstünde: Futbolun azizliği

26 Mayıs 2009 13:40 tsi
Rusya diken üstünde: Futbolun  azizliği Ukrayna Devlet Başkanı Yuşçenko, UEFA kupası finalini seyretmek için geldiği Türkiye'de Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan süpriz bir istekte bulundu. Basit gibi gözükmesine rağmen, uzun vadede hiç beklenmekdik jeopolitik sonuçlara yol açabilir

UEFA Kupası finalini izlemek için İstanbul'a gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan Ukrayna'da temsilcilik niteliğinde bir kilise açmasını istediği öğrenildi. Fener Rum Patriği'nin bu isteme net yanıt vermediği belirtilirken, Yuşçenko'nun bu teklifi Lozan Barış Antlaşması ilkelerine aykırılık taşıyor. Antlaşma hükümlerine göre, İstanbul Valiliği'ne bağlı olan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin yurt dışında temsilcilik açma yetkisi yok.

Ankara, bu teklifin geçersiz olduğunu düşünüyor. Diplomatik kaynaklar talebin, Ukrayna'nın kiliseyi 'ekümenik' kabul etmesinden kaynaklandığını belirtirken, böyle bir duruma izin verilemeyeceği görüşünde. AKŞAM'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Yuşçenko, İstanbul temasları sırasında Patrik Bartholomeos ile de bir araya geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde görüşmenin içeriğine ilişkin verilen bilgiye göre, Yuşçenko 'Ekümenik olarak nitelenen Bartholomeos'tan Ukrayna'da temsilcilik açmasını' istedi. Ancak net bir yanıt alamadı.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ukrayna'nın söz konusu girişiminin yasal dayanaklardan uzak olduğunu dile getirirken, patrikhanenin Türkiye'nin izni olmaksızın böyle bir teklifi kabul edemeyeceğine dikkat çekiyor. Bartholomeos'un memur statüsünde olduğu, herhangi bir ülkeye atama yapma yetkisinin bulunmadığı vurgulanıyor.

PATRİK İMAM GİBİ
AZINLIKLARA verilen haklar Lozan Antlaşması'nın 37-45. maddelerinde düzenleniyor. 'Fener Rum Patrikhanesi' ifadesi anlaşmada doğrudan yer almıyor. Ancak, İngiltere ve Yunanistan'ın Lozan görüşmesi tutanaklarında yer alan ortak taahhütleri ile Patrikhane'nin 'Türkiye'nin bir kamu kurumu olduğu ve Ankara tarafından belirlenecek yasal statüye uyması gerektiği' vurgulanıyor. Lozan müzakereleri tutanaklarına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin reisi olan Patriğin, Türk hükümeti tarafından atanan bir memur statüsünde olması öngörülüyor. Bu nedenle Patriğin Türkiye'den izin almaksızın temsilcilik açma yetkisi yok. 'Ekümeniklik' vasfı taşımayan Patrikhanenin tüzel bir kişiliği de yok. Patriğin bir cami imamından statü olarak bir farkı bulunmuyor.

KİEV'DEKİ KUTLAMALARDA BİRLİK ÇAĞRISI YAPMIŞTI
Patrik Bartholomeos, 25 Temmuz 2008'de Kiev'de Hıristiyanlığın kabulünün 1020. yılı etkinliklerine katılmış, Ukrayna Devlet Başkanı Yuşçenko tarafından karşılanmıştı. Bartholomeos, Ukrayna'daki Ortodoks kiliselerine birlik çağrısı yapmıştı. Ukrayna, Moskova'nın etkisinden kurtulmak için kendi kilisesini açmak istiyor. Yuşçenko, Bartholomeos'tan, ülkede üçe bölünmüş durumdaki Ortodoks kiliselerini tek çatı altında birleştirerek yerel bir kilise oluşturulması için destek istemişti.

'Azınlık' sözleri ertesinde 5 yıl sonra Yunanistan'da
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan 5 yıl aradan sonra Yunanistan'a gidiyor. Ziyaretin gerekçesi, tadilatı biten Akropolis'in açılışı. Erdoğan'ın Atina'da Yunan meslektaşı Kostas Karamanlis ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti 20 Haziran'da başlayacak. Başbakan, Akropolis'in açılış törenine katılacak. Kıbrıs'ta barış için devam eden müzakerelerde gelinen aşamanın da ziyarette değerlendirileceği ifade ediliyor.

Başbakan en son 2004 yılında Atina'ya gitmişti. Türk azınlığın yaşadığı Batı Trakya'yı da ziyaret etmişti. Erdoğan, geçtiğimiz cumartesi günü Düzce'de partisinin kongresinde yaptığı konuşmada 'Farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu' demişti.

Akşam



Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,802 µs