42 yıllık sırrı | " /> 42 yıllık sırrı | "/>

En Sıcak Konular

Derin devletin 42 yıllık sırrı

26 Mayıs 2009 09:38 tsi
Derin devletin 42 yıllık sırrı 1967’de Batı Almanya’nın siyasi iklimini sertleştiren, Kızıl Ordu Fraksiyonu’nu yeraltına iten cinayeti bir Doğu Alman casusunun işlediği ortaya çıktı

Berlin’de 40 yıl önce Benno Ohnesorg isimli bir üniversite öğrencisinin polis tarafından öldürülmesi, Almanya ve Avrupa’yı 10 yıl sürecek olan büyük bir şiddet sarmalının içine itti.

20 yıl önce birleşen Almanya’da geçmişle ilgili yürütülen araştırmalar, tarihin o karanlık dönemlerini ve sırlarını da gün yüzüne çıkarıyor. Arşivlere göre 68 hareketinin radikalleşmesine yol açan 2 Haziran 1967’deki Benno Ohnesorg cinayeti Doğu Alman İstihbarat örgütü Satasi’nin bir operasyonu.

Tetiği çeken Batı Alman Polis Karl-Heinz Kurras ise Satasi hesabına bir casus.

1967’de meydana gelen olaylarla ilgili yeni belgeleri gündeme getiren Alman İkinci Televizyonu ZDF ve “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, iddialarını Doğu Alman istihbaratıyla ilgili belgeleri araştıran uzmanlara dayandırdı.

Araştırmacıların ortaya çıkardığı son belgelere göre Karl-Heinz Kurras, 1955’ten itibaren Stasi olarak bilinen Doğu Alman Kamu Güvenliği Bakanlığı hesabına çalışmaya başladı. Kurras, Doğu’ya Berlin polisi hakkında bilgi aktarmakla görevliydi.

Stasi: Faaliyet durdurulsun
Ohnesorg’un ölümünden sonra Stasi’nin Kurras’a şu notu geçtiği öğrenildi:

“Dökümanlar derhal imha edilsin. Faaliyet şimdilik durdurulsun. Olay çok vahim bir kaza olarak değerlendirilmektedir.”

Stasi belgelerinin araştırılmasından sorumlu kurumun bir uzmanı, Alman Televizyonu ZDF’nin sorularını yanıtladı.

Görevli, “Olay anında polis memuru olarak görevli Kurras’ın Ohnesorg’u öldürme talimatı aldığına dair somut bir belge yok” dedi.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” ise olaydan kısa bir süre sonra Karl-Heinz Kurras’ın Stasi’deki personel dosyasının imha edildiğini, 2 Haziran 1967 tarihinden sonra da dosyaya erişilemediğini kaydetti.


Berlin, 2 Haziran 1967. Şah Rıza Pehlevi’nin ziyaretini protesto eden öğrencilerden Benno Ohnesorg polis kurşunuyla can verdi.

Sivil kıyafetiyle göstericilerin arasına karışan polis Kurras,  Ohnesorg’un birbuçuk metre arkasından ateş ederek öldürdü.

DÖNÜM NOKTASI OHNESORG CİNAYETİ
2 Haziran 1967’de İran Şahı Rıza Pehlevi’nin Almanya gezisini protesto etmek için toplanmış yüzlerce öğrenciden biriydi Benno Ohnesorg. Sıradan bir Alman Dili ve Edebiyatı öğrencisiydi.

Onun sesi de “Şah Şah Şarlatan” diye bağıran binlerin sesine karışmıştı, ta ki sırtından bir kurşun girene kadar. Öldüğü gün Almanya’da iklim sertleşmişti adeta.

Adını o günden alan 2 Haziran Hareketi kurulmuş, Baader Meinhof olarak da anılan Kızılordu Fraksiyonu’nun (RAF) yeraltına inmelerini sağlamıştı.

Bugün 27 yaşında öldüğü yerde Göstericinin Ölümü adlı Alfred Hrdlicka’nın yapıtı insanlığı selamlıyor, doğduğu Hannover’de ise adına bir köprü var, şehrinden geçen Ihme nehri ise hâlâ onun için ağlıyor.


Karanlık bir dönemi başlattı
Benno Ohnesorg’u tek kurşunla öldüren polis memuru Karl-Heinz Kurras’ın Doğu ajanı çıkması aslında birçoklarını şaşırtmadı.

1991’den sonra bir olan, ancak yıllarca ikiye bölünmüş Almanya’da Duvar’ın iki yakası daha önce defalarca ateşe benzin dökmeyi tercih etmişti. Alışılagelmiş bir ajan-provakatör olan Kurras, Doğu Alman Devlet Güvenlik Bakanlığı (Stasi) üyesiydi.

Her ne kadar Demokratik Almanya’daki sosyalizmin ateşli savunucusu olsa da, Şah Pehlevi’ye karşı toplanan binlerce sol görüşlü öğrencilerden birini öldürerek, Batı Almanya’nın en karanlık dönemecine girmesine neden olmuştu.

Gençlik böyle yeraltına indi
Alman gençliğinin patlamasına neden olan 2 Haziran 1967’deki Benno Onhesorg’un katli, döneminin Zeitgeist‘ına uygun olarak dünyanın çeşitli coğrafyalarında filizlenen Kızılordu Fraksiyonlarından Almanya ayağını da doğurmuştu.

Çekirdek kadrodan Andreas Baader ile Ulrike Meinhof’un soyadları ile de anılan RAF, 1970’lerde fırtına gibi esecekti. Almanya‘nın en saygın entelektüellerinden biri olarak görülen gazeteci Meinhof’un birikimiyle Andreas Baader’in buluşması Almanya’da iklimi değiştirmişti.

Filistin’de eğitildikten sonra Batı Almanya’ya geçişte Doğu’dan yardım alan militanlar sayısız eyleme imza atmıştı. 1972’de tutuklananlardan Holger Meins, açlık grevi nedeniyle ölürken Andreas Baader ile Jan Carl Raspe’nin yazgısı beraber çizilecekti.

Yargılama sürecinde Ulrike Meinhof 9 Mayıs 1976’da Stammheim’da tecrit edildiği hücresinde intihar ederken çok değil birkaç yıl öncesine kadar yazdıklarının ateşli savunucusu olan birçok Alman aydını ona sırtını çevirmişti.

28 Nisan 1977’de militanlar ömürboyu hapse çarptırıldığında Almanya yepyeni bir dönemece girmişti. Bir Alman Sonbaharı olarak adlandırılan dönemde neredeyse her gün bir olay patlak vermişti, 18 Ekim 1977’e dek.

Militanların serbest bırakılması için kaçırılan Lufthansa uçağına dalan Grentzschutgruppe (Alman anti-terör birimi) hava korsanlarını etkisiz hale getirir...

Bundan sonrasıysa hâlâ bilinmiyor. Tek bilinen üç ölü, bir yaralı. Baader 719 numaralı hücresinde ensesinden 7,65’lik tabanca ile vurulmuş bulunur. 716 numarada Raspe 9 mm.’lik tabancasına davranmıştır.

Baader’in sevgilisi Gudrun Ensslin hoparlörün kablosunu kullanır, Irmgard Möller ise kendisini bıçaklar. Raspe ve Möller hastaneye kaldırılırsa da, bir Möller kurtulur.

Taraf



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs