En Sıcak Konular

Kan gövdeyi götürürken borsa gene...

26 Mayıs 2009 09:07 tsi
Kan gövdeyi götürürken borsa gene... Borsada ‘En kötü günde alan kazanır’ öngörüsü yine doğru çıktı. Uluslararası krizin zirve yaptığı, İMKB’nin yılın en düşük düzeyini gördüğü mart ayı başında hisse yatırımı yapan parasını katladı.

KÜRESEL krizde dünya borsalarında yaşanan toz dumanda yatırımcıların toplam zararı trilyon dolarları aşarken, son dönemde başlayan toparlanma işaretlerinden en fazla İMKB yatırımcısı faydalandı. ABD ve İngiltere borsalarının tatil olduğu dün İMKB endeksi yüzde 1.12 yükselişle bu yılın en yüksek seviyesi olan 35 bin 407 puana yükseldi. Borsa endeksi böylece 5 Mart’ta 23 bin 35 puanla gördüğü yılın en düşük seviyesinden başlattığı çıkışta dünyadaki rakipleri kıskandıran getiriyi yakaladı. Endeks 2.5 aylık sürede yüzde 53.7 yükselirken borsada 1’e 6 veren hisseler oldu. Martta başlayan borsa rallisinde bazı şirket hisseleri endeksin çok üzerinde getiri sağladı. 2.5 aylık süre içerisinde endeksten fazla getiri sağlayan hisse sayısı 118’e ulaşırken, yatırımcısını en çok sevindiren hisse Beşiktaş oldu. Turkcell Süper Lig’in bitimine bir hafta kalırken şampiyonluğun en büyük adayı haline gelerek yeşil sahalarda taraftarını sevince boğan Beşiktaş, borsada da 2.5 ayda yüzde 600 değer artışıyla yatırımcısını zengin etti.

KARTAL GETİRİDE DE ŞAMPİYON

BORSADA rallinin başladığı 5 Mart’tan bu yana en çok kazandıran hisseler sıralamasında Beşiktaş’ı, yüzde 205 getiriyle Akın Tekstil ve yüzde 187 getiriyle Yataş izledi. Borsada son 2.5 aylık sürede yaşanan yükselişte hükümetin uyguladığı ÖTV ve KDV indirimi gibi ekonomik tedbir paketleri, kabine revizyonu, IMF görüşmelerine yönelik beklentiler itici güç oldu. Sanayi üretimi ve kapasite kullanımı gibi ekonomik verilerin de Türkiye’de krizin dibini gördüğü sinyallerini vermesi, enflasyondaki düşüş trendi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi borsadaki yükselişi destekleyen başlıca etmenler oldu. Bu dönemde bono faizlerinin de yüzde 12’nin altına düşerek tarihi dip yapması borsada moralleri yükseltti.

Dünyanın en değerli şirketi artık bir Çinli

ÇİN’İN kamuya ait petrol şirketi PetroChina, piyasa değeri açısından ABD’li Exxon Mobil’i geçerek dünyanın en değerli şirketi haline geldi. Cuma günü itibariyle, PetroChina’nın piyasa değeri 336 milyar 400 milyon dolara yükselirken, Exxon Mobil’in piyasa değeri 335 milyar 900 milyon dolarda kaldı. PetroChina hissesi, Çin’in canlandırma paketi sayesinde yakıt tüketiminin artmasına bağlı olarak, bu yıl yüde 30 değer kazandı. Büyük Buhran’dan bu yana en derin resesyonu yaşayan ABD’de ve Avrupa’da yakıt talebi azalırken, Çin’de hálá artmaya devam ediyor. Bu durum enerji şirketlerinin hisselerine de olumlu yansıyor. Şanghay Borsası 586 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketinin de desteğiyle bu yıl yüzde 43 yükseldi.



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs