En Sıcak Konular

Etiler cinayetinde son gelişme !

25 Mayıs 2009 11:41 tsi
Polis, Münevver Karabulut cinayeti katil zanlısı Cem Garipoğlu’nu yakalamak için aileye ulaşmaya çalışıyor.

Cem’in annesi ve kardeşleri için Mavi Bülten çıkartılıyor.

Garipoğlu’nun annesi ve kardeşleri hakkında Mavi Bülten çıkarılmasına karar verildi. Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’ne Cem Garipoğlu’nun Belçika’da olduğuna dair bir ihbar mektubu gönderildi.

Münevver Karabulut’un parçalanmış cesedi 3 Mart’ta Etiler’de bir çöp konteynerinde bulundu. Aradan 2.5 ay geçti. Katil zanlısı Cem Garipoğlu hala yakalanamadı. 17 yaşındaki Münevver Karabulut’un başının kesilerek öldürülmesi ile ilgili olarak aranan Cem Garipoğlu’nun yakalanması için yurt içinde Asayiş Daire Başkanlığı yurt dışında ise Türk İnterpolü çalışmalarını sürdürüyor. Cem Garipoğlu’nun yakalanması için Kırmızı Bülten çıkarılmasına rağmen Türk İnterpolü, Garipoğlu’nun ailesi hakkında da “Mavi Bülten” çıkarılmasına karar verdi. Mavi Bülten, bir uluslararası suçlunun bulunduğu yeri belirlemek maksadıyla hazırlanıyor.

Cem Garipoğlu’nun annesi Tülay Makbule, kardeşi Sakine ve Moskova’da yaşayan ağabeyi Levent için mavi bülten çıkarılması kararı yaklaşık iki aylık sürecin sonunda gerçekleşti. Yapılan incelemelerde Cem Garipoğlu’nun Rusya’da bulunan annesi ve kardeşlerinin Schengen vizelerinin bulunduğu, Rusya’dan başka ülkelere de rahatça gidip gelebilecekleri belirlendi.

Cem Garipoğlu ile görüşebilecekleri ve ona yardımcı olabilecekleri ihtimali üzerine Türk İnterpol Daire Başkanlığı annesi ve kardeşlerinin izlenmesine karar verdi. Bu nedenle Asayiş Daire Başkanlığı’ndan Cem Garipoğlu’nun annesi ve kardeşleri hakkında bilgi istendi. Elde edilen bilgilerden sonra haklarında Mavi Bülten çıkarılmasına karar verildi. Türk İnterpolü’nün gerek duyulması durumunda katil zanlısının diğer yakınları hakkında da Mavi Bülten çıkarılabileceği da açıklandı.

Soruşturma genişliyor

Bu arada Adli Tıp Kurumu’nun, Münevver Karabulut’un cesedi üzerinde yaptığı incelemede, birden fazla kişiye ait doku örneği bulmasının ardından, cinayete ilişkin soruşturma genişliyor. Son olarak, firari şüpheli Cem Garipoğlu’nun 3 arkadaşının kan ve doku örneklerinin alınmasına karar verildi. Testler sonuçlanıncaya kadar 3’ü de her gün ikamet ettikleri yerdeki polis merkezine giderek, adli kontrol defterine imza atacak.

BABA TUTUKLU, ANNE YURTDIŞINDA

Tüyler ürpertici cinayetin ardından Cem Garipoğlu’nun anne ve babası gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından baba Ahmet Garipoğlu tutuklanmış, anne Makbule Garipoğlu ise kızıyla birlikte yurtdışına çıkmıştı.

Katil zanlısı Belçika’da iddiası

Cem Garipoğlu’nun Moskova’da görüldüğü şeklinde haberlerin çıkması üzerine 20 Mart 2009 tarihinde Rus İnterpolü’ne “Çok Acil” ibareli mesaj gönderildi. 4 gün sonra Rusya’dan “İncelemelerde öyle birine rastlanmadı ancak, bize daha detaylı bilgiler ve fotoğraflar gönderin” cevabı geldi.

10 Nisan 2009 tarihinde ise Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’ne bir ihbar yapıldı. İhbarda Türkiye’nin bütün dünyada aradığı Cem Garipoğlu’nun görüldüğü belirtiliyor ve önemli detaylara yer veriliyordu. İhbardaki bilgilerin çok ciddi olduğunu değerlendiren Büyükelçilik, konuyu hiç zaman kaybetmeden Dışişleri Bakanlığı’na iletti. Dosya İçişleri Bakanlığı kanalıyla Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırıldı. Başta Türk İnterpol Dairesi olmak üzere tüm ilgili birimlere bilgi verildi.

Uluslararası Difüzyon kararı çıkarıldı

Bu ihbar üzerine Türk İnterpolü “Çok Acil” ibareli mesajı da Belçika’ya gönderdi. Daha etkin bir mücadele olabilmesi için 17 Nisan’da ise Uluslararası Düzeyde Difüzyon kararı çıkarıldı. 30 Nisan 2009 tarihinde ise katil zanlısı hakkında “Kırmızı Bülten” çıkarıldı.

Çıkan karardan sonra Türk İnterpolü hemen devreye girdi. Zaman kaybetmeden İnterpol Genel Sekreterliği ile temasa geçti. Cem Garipoğlu’nun dosyası Genel Sekreterliğin Fransa’nın Lion kentindeki merkezine gönderildi. İnterpol’e üye olan 180 ülkeye de hemen dağıtımı sağlandı.

İnterpol’de 7 bülten

İnterpol tarafından yayımlanan 7 çeşit bülten bulunuyor:

KIRMIZI BÜLTEN: Bir hükümlü veya sanığın iadesi maksadıyla görüldüğü yerde tutuklanması için yayınlanan bültendir. Kişisel bilgiler yanında hakkında çıkartılan Tevkif Müzekkeresi ve işlenen suçla ilgili bilgileri ihtiva eder.

MAVİ BÜLTEN: Bir uluslararası suçlunun bulunduğu yeri belirlemek maksadıyla hazırlanan bültendir.

YEŞİL BÜLTEN: Daha önceden bir çok sabıkası bulunan uluslararası bir suçlu ile ilgili bilgiler vererek bulunduğu ülkeleri hareketlerinin kontrol altına alınması yönünde uyarmak maksadıyla hazırlanan bültendir.

SARI BÜLTEN: Kayıp çocuk ve yetişkin şahısların bulunabilmesi amacıyla çıkartılan bültendir.

SİYAH BÜLTEN: Kimliği teşhis edilemeyen cesetlerin teşhisini temin maksadıyla hazırlanan ve çıkartılan bültendir.

ÇALINTI SANAT VE TARİHİ ESER BÜLTENİ: Çeşitli tarihlerde değişik ülkelerden çalınan sanat eserlerinin İnterpol’e üye ülkeler nezdinde arattırılması maksadıyla doldurulan ve dağıtımı yapılan bir bültendir.Bülten, çalıntı sanat eserinin resim ve özelliklerini içerir.

MODÜS OPERANDİ: İlginç ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bir bültendir. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlamak amacı ile hazırlanır.

Adalet Bakanı : Sabretmek lazım

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin Münevver Karabulut cinayetine ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin katil zanlısı Cem Garipoğlu’nun yurt dışına çıkıp çıkmadığına ilişkin sorusu üzerine, Bakan Ergin, bu konuda kendisine ulaşan bir bilgi olmadığını, ancak ilgili birimlere ulaşmış olabileceğini söyledi. Zanlının yakalanması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ergin, bir gazetecinin Adalet Bakanlığına konuya ilişkin bir itiraf mektubu gönderilip gönderilmediğini sorması üzerine şöyle konuştu:

“Şu anda tahkikat devam ediyor. İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerimiz bu konuda büyük çaba sarf ediyor. Konu tahkikat aşamasında, biraz sabretmek lazım. Bütün güvenlik güçlerimiz, görevlilerimiz zanlıyı yakalamaya çalışıyor. Dolayısıyla açıklamalar, tahkikat aşamasına zarar verebilir. Tahkikat sonucunun beklemekte yarar var.”

İhbar mektubu yalanı

Katil zanlısı Cem Garipoğlu’nu Rusya’ya TIR’la kaçırdığını ileri süren bir kişinin savcılığa ihbar mektubu gönderdiği ileri sürüldü. Ancak bu iddia İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından yalanlandı.

BazI gazetelerde gündeme getirilen “Cem’i Rusya’ya TIR’la götürdüm” ifadelerinin yer aldığı ihbar mektubunun hiç olmadığı ortaya çıktı. Gazetelerde yer alan, “Vicdanımın sesini dinliyorum” sözleriyle başlayan mektup şöyleydi:

“Bahçeşehir’den Cem’i bir TIR’a bindirdim. Oradan Çanakkale’ye gittik. Çanakkale’den gemiye binerek Rusya’ya kaçtık. Bizi Novorosisk Limanı’nda, Rusya’da lüks hayat süren bir kişi karşıladı. Cem, daha sonra Moskova’ya ulaştırıldı. Cem’i teyzesi K.A.’ya teslim ettim. Rusya’ya ulaştığımda K.A’yı arayıp, ‘Elimde bir kaz var. 200 bin dolara veririm’ diye şifreli mesaj gönderdim. Cem şu anda K.A.’nın yanında. Haberleri okuyunca vicdan azabı çektim. Onun için mektubu yazıyorum. Cem’i Türkiye’de aramayın.” Ancak bu mektubun varlığı polis tarafından yalanlandı. İstanbul Emniyeti’ndeki üst düzey bir polis müdürü, “Ne savcılıkta, ne de emniyette böyle bir ihbar mektubu yok. Şoförün kaçtığı, ortadan kaybolduğu da doğru değildir” dedi.

VATAN




Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,782 µs