En Sıcak Konular

25 Mayıs 2009 11:35 tsi
Vitrin yanıltmasın: Batıya karşı mı Batıyla birlikte mi?

iyibilgi Ankara

Dünya alem biliyor ki, yeni Amerikan yönetiminin elindeki up-uzun “yapılacaklar” listesinin birinci sırasında “AFPAK” buluruyor!

Yani Afganistan ve Pakistan meseleleri. Bush yönetimi için Irak ne ise (önem açısından) Obama yönetemini için AFPAK aynı ağırlığa sahip.

Ama sorun o kadar büyük ve o denli karışık ki, içinden nasıl ve ne zaman çıkabileceğine ilişkin somut bilgi olmadığı gibi, gerçekten çıkılıp çıkılamayacağı da bilinmiyor.

Zaten yine aynı derecede malum olan ilgili diğer konu ise, ABD’nin bu sorunların çözümü için mümkün olan herkesten mümkün olan her yardımı alabilmek.

Örneğin Afganistan konusunda Türkiye’den muharip asker isteme iddiaları gibi. Afganistan’ın aşırı fakir durumu, hayli alacalı etnik ve özellikle dini yapı, Taliban’ın durdurulmasını önlüyor.

Ama keşke sorun bu kadar olsa. Pakistan-Afganistan arasındaki özel ilişkiler bazı “sınır”lar da işi hayli sıkıntıya sürüklüyor.

Keza, Pakistan’da özellikle istihbarat camiası ve ordunun içinde yerleşik Amerikan karşıtı unsurların bulunması, Washington’un bu ülkeleri kendi barışını getirmesi hayli müşkil kılıyor.

Bu iki ülke üzerinde etkili bir diğer güç ise-“en azından coğrafi yakınlık bağlamında”-İran!

Kuşkusuz Tahran’ın bu iki ülkeye yakınlığı, sadece “yapışık” coğrafyası ile de sınırlı değil.  Hem kendine has ilişkileri var hem de kimi ekonomik, enerjik temasları.

Enerji yeniden "oradaysa"?

Ama en başta tabi bu iki ülkeye ulaşmakta coğrafi konumlanması bulunuyor. Esasen bu durum son zamanlarda “sanki” yakınlaşıyorlarmış gibi duran ABD-İran ilişkileri bağlamında da önemli bir konu.

İşte tüm bu zamanlama ve dengelerin ortasında, dün, pek de basının incelikli olarak üzerinde durmadığı bir gelişme yaşandı.

İran doğalgazını Pakistan'dan Hindistan'a ulaştıracak ''Barış Boru Hattı'' projesine ilişkin anlaşma imzalandı

Anlaşmaya, bölgesel güvenlik ve işbirliği konularını görüşmek üzere Tahran'da bulunan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad imza koydu.

Bu hat, 2 bin 700 kilometre olacak, 1100 kilometresini İran, 1000 kilometresini Pakistan ve anlaşma sağlanması halinde 600 kilometresini de Hindistan yapacak.

Projenin hayata geçirilmesiyle günlük olarak Pakistan'a 90 milyon ve Hindistan'a 60 milyon metre küp doğalgaz verilecek. Yani önemli ama asıl önemi politik etkisinde olacak.

Çünkü bu anlaşmanın gerçekleştiğine ilişkin bilgi tek-tük satırlar halinde duyuruldu ama anlaşma aynı çatı altında gerçekleşen bir başka faaliyetin içindeydi!

İran, Pakistan ve Afganistan liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''üçlü güvenlik zirve''nin!

Makyaj akana kadar...

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ev sahipliğinde Tahran'da yapılan zirveye Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai katıldı.

Buraya mim koyalım: Ortak bildiride, terörizme, radikal akımlara ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelenin birlikte ve kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi!

İkinci mimi buraya koyalım: “Ahmedinejad zirvenin açılış konuşmasında, uzaktan ve yakından baskı altında olan bu bölgede böyle bir oturum gerçekleşmesinin önemine işaretle, bölgedeki güvenlik sorunlarının temelinde aşırılığın ve dış müdahalelerin etkili olduğunu savundu.”

Hamid Karzai ise bölgedeki aşırılığın ortadan kaldırılması ve ekonomik işbirliği yapılması olmak üzere Afanistan tüm alanlarda İran ve Pakistan ile işbirlği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Şimdi soru şu: Bu ittifak hangi ittifak? Batı’ya karşı bir ittifak mı? Batıyla birlikte bir ittifak mı? Vitrin ve örneğin İran liderinin artık alışıldık söyleminin ayrılmaz parçası olan “batı karşıtı” tonları sıyırdığınızda geriye kalanlar ne?

Haziran ayında İran’da yapılacak seçimler, aynı zamanlama ile Obama’nın Mısır’da yapacağı İslam dünyasına hitabı, İsrail-Filistin meselesindeki gelişmeler bu ittifakın göründüğü gibi olmadığına işaret eder mi?

Yoksa Hindistan’ın da oyunda bulunmasını iyice farklı bir yere mi yontmalıyız?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs