ABD'yi çok kızdırdı | " /> ABD'yi çok kızdırdı | "/>

En Sıcak Konular

K.Kore, Rusya ve ABD'yi çok kızdırdı

25 Mayıs 2009 11:08 tsi
K.Kore, Rusya ve ABD'yi çok kızdırdı Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde çok güçlü bir nükleer deneme yapması dünyayı ayağa kaldırdı. Nükleer denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğu belirtilirken sert tepkiler var:

OBAMA: NÜKLEER DENEME, TÜM ÜLKELER İÇİN ÇOK ENDİŞE VERİCİ BİR SORUN

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi.

Obama, yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. Kuzey Kore'nin tutumu, gerilimi artırıyor ve kuzey doğu Asya'da istikrarı baltalıyor" dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI: ENDİŞELİYİZ

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı haberlerinden endişe duyduklarını söyledi.

İnterfaks ajansının haberine göre Lavrov, Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin bir nükleer patlama gerçekleştirdiği haberlerinden endişe duyduk" dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı, daha sonra da bir de kısa menzilli füze denediği bildirilmişti.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: DENEME 10 İLA 20 KİLOTONLUK BİR GÜÇTEYDİ

Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde bir nükleer denemede bulunduğunu ilk doğrulayan Rusya, denemenin gücünün 10 ila 20 kiloton olduğunu bildirdi.

Rus Savunma Bakanlığı açıklamasında, nükleer denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğu ifade edilirken, Fransa Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasını kınadı.

FRANSA KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Abu Dabi'de denizcilik konulu bir konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Kuzey Kore'den gelen haberin iyi haber olmadığını, teknik ve stratejik açıdan daha fazla bilgi beklerken bu denemeyi kınadıklarını" ifade etti.

Kuzey Kore resmi ajansı KCNA, başarılı bir nükleer deneme yapıldığını açıklamış, nükleer deneme ilk olarak Rusya tarafından doğrulanmıştı.

ABD VE AB ENDİŞELİ

ABD ve AB ise bu durumun endişe verici olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Çok endişeliyiz, verileri inceliyoruz" derken, ABD'nin müttefikleri ve BM Güvenlik Konseyi ile hem durumu, hem de bundan sonraki adımları ele aldıklarını kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen sözcü, "Kuzey Kore'nin iddiası bizi derin endişeye düşürdü. Verileri inceliyoruz. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, denemeye denk düşen bir sismik olay tespit etti" dedi.

Sözcü, "Bundan sonra atılacak adımlar konusunda Altılı Grup ve BM Güvenlik Konseyi ile danışmalarda bulunuyoruz" diye konuştu.

İki Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD'den oluşan Altılı Grup görüşmelerinde, Kuzey Kore 2005 yılında bütün nükleer programlarını sona erdirme sözü vermişti.

Avrupa Birliği de, Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğu haberinden büyük sıkıntı duyulduğunu açıkladı.

AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout, AB'nin bu haberi büyük bir sıkıntıyla karşıladığını belirttiği açıklamasında, bilginin doğrulanması halinde Kuzey Kore'nin kınanacağını kaydetti.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirilmişti.

RUSYA, KUZEY KORE'NİN NÜKLEER DENEMEDE BULUNDUĞUNU DOĞRULADI

Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğu Rusya tarafından doğrulandı.

Rus İnterfaks ajansına göre Savunma Bakanlığından bir yetkili, Kuzey Kore'nin gerçekten nükleer denemede bulunduğunu söyledi.


Etiketler: kuzey kore nükleer deneme abd rusya tepki abd başkanı barack obama rusya dışişleri bakanı sergey lavrov

AA

 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs