Yeraltındaki nükleer test korkuttu | " /> Yeraltındaki nükleer test korkuttu | "/>

En Sıcak Konular

Yeraltındaki nükleer test korkuttu

25 Mayıs 2009 09:17 tsi
Yeraltındaki nükleer test korkuttu Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirildi.

Duyuruda, “Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır” iddialarına yer verildi.

KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.

Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.

Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, “Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız” diye konuştu.

Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.

A.A.



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,792 µs