'dur' demek için dev buluşma | " /> 'dur' demek için dev buluşma | "/>

En Sıcak Konular

İşsizliğe 'dur' demek için dev buluşma

24 Mayıs 2009 10:07 tsi
İşsizliğe 'dur' demek için dev buluşma

TÜSİAD’ın ağır topları ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile buluşan Erdoğan, gerginliği ve işsizliği azaltmak, büyümeye geçmek için izlenecek yol haritasını konuştu...

Erdoğan, 5 bakanıyla Rahmi Koç’un 20 kişilik yemeğine katılıp, dostluk tazeledi.

Başbakan ve ekonomi kurmaylarından 5 bakan ile ülkenin önde gelen 13 işadamı ve bir işveren sendikası başkanının bir araya gelip, 3 saat birlikte yemek yedikleri Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi’nde, tarihe önemli bir not düşüldü.

Rahmi Koç, Feyyaz Berker, Bülent Eczacıbaşı, Güler Sabancı gibi TÜSİAD’ın ağır toplarını içine alan ve “İş Çevresi Grubu” olarak nitelenen bu grup, kritik zamanlarda böyle toplantılar yapıyor ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile TİSK Başkanı Tuğrul Kudatkobilig’i de içine alıyor.

Basına kapalı olan iş yemeğinden önemli ayrıntılara ulaştım. Aldığım bilgilere göre Rahmi Koç’un davetiyle gerçekleşen yemekte çok önemli konular ele alınmış. Öncelikle, seçim sonrasında gelinen süreçte artık “gerginlik ve kamplaşmaların azaltılması” için neler yapılması yönünde görüş alışverişleri yapılmış.

İŞSİZLİK İÇİN YOL HARİTASI

İşadamları, Erdoğan’dan ekonominin ön plana çıkmasını ve siyasi gelişmelerin fazla büyütülmeden muhalefet liderleriyle diyalog yoluyla çözümünü istemişler. Yine sürekli gündemde olan “işsizliğin azaltılması” için de hem hükümet hem patronlar cephesinde nasıl bir “yol haritası” oluşturulacağı konuşulmuş. Görüştüğüm işadamları, Türkiye ekonomisinin küresel krize rağmen, yeniden büyümeye geçebilmesi için Erdoğan’a alınması gereken tedbirlerin geciktirilmeden yürürlüğü konulması uyarısında bulunduklarını da söylediler.

KAMPANYA İÇİN SİNERJİ

 Yine yemekte, TOBB ile işçi ve işveren sendikalarının bir platform olarak başlattıkları, “Kriz Varsa, Çaresi de Var” kampanyası da bolca konuşulmuş. Başkan Hisarcıklığlu, TÜSİAD üyesi iş insanlarına, 5 haftalık kampanyanın ayrıntılarını anlatmış. Bilindiği gibi kampanyaya TÜSİAD da destek veriyor.

Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ, yurt dışında olduğu için onu Başkan yardımcılarından Ali Kibar temsil etti. İş yemeğiyle ilgili bilgi vermekte ‘ketum’ davranan bazı işadamları, toplantının çok sıcak bir atmosferde ve keyifli geçtiğini belirtirken, “Aman, nazar değmesin. Başbakan ve bakanlarla epey zamandır böyle uyumlu bir buluşma yapmamıştık. Karşılıklı anlayış içinde geçti. Bu ülkede hepimiz aynı gemideyiz, bu tip yemeklerin daha sık yapılması için çaba sarfetmeliyiz” dediler.

KOÇ VE TÜSİAD'LA BUZLAR ERİDİ

Erdoğan’ın Rahmi Koç’un davetini kabul ederek işadamlarıyla buluşması, aradaki buzları eritti. Koç’un bir söyleşide söylediği, “Firmamda çalışanların sakallı-bıyıklı olmasından hoşlanmam” sözlerine Erdoğan’ın sürpriz biçimde tepki gösterince ikili aralarına mesafe koymuştu. Koç, yeni kurulan Global İlişkiler Forumu (GİF) başta olmak üzere birkaç kez Erdoğan’a özel ziyaretler yaptı. Ford Otosan’ın ABD pazarına ihraç ettiği “Transit Connect” lerin gemiye yüklenmesi törenine katılan Erdoğan, aynı günün akşamındaki yemekle Koç Ailesi ile ilişkileri düzeltti. Erdoğan, bunun yanında TÜSİAD’la da yeni bir diyalog sürecine girdi.

Bilindiği gibi TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile YİK Başkanı Mustafa Koç’un, Erdoğan’ı ve ekonomi bakanlarını küresel krizin etkilerine karşı tedbir almamak ve IMF ile anlaşma yapılmaması konusunda eleştirmeleri, ilişkileri uzlaşmaz noktaya getirmişti.

BAHAR HAVASI

 Erdoğan’ın 29 Mart yerel seçimlerinin ardından, ekonomi bakanlarını değiştirip, koordinasyonu Ali Babacan’a vermesi, vergi indirimleri ve krize yönelik paketler, Patronlar Kulübü’nce çok olumlu bulunmuş, ondan sonra da ilişkilerde yumuşama dönemine girilmişti. Bu yemekle de ilişkiler olumlu bir havaya girdi.

İŞTE ZİRVEYE KATILANLAR

Başbakan Tayyip Erdoğan
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan
Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan
Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç
Tekfen Grubu Kurucu Ortağı Feyyaz Berker
Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı
Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın
Akkök Grubu Başkanı Ömer Dinçkök
Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ
TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik
Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç
Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar
Eski İSO Başkanı Hüsamettin Kavi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

bugün

 



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs