'yeni vizyon' çağrısı | " /> 'yeni vizyon' çağrısı | "/>

En Sıcak Konular

İslam ülkelerine 'yeni vizyon' çağrısı

24 Mayıs 2009 09:03 tsi
İslam ülkelerine 'yeni vizyon' çağrısı

Şam'daki İslam Konferansı 36. Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İslam ülkelerine tarihi bir çağrıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 36. Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, "Eskisinden daha fazla barışa, karşılıklı diyaloğa, iletişime ve istikrara ihtiyacımız var" dedi.

İslam dünyasında yeni bir yapının ortaya çıktığına dikkat çeken Davutoğlu, "Şu bir gerçek ki, İslam dünyasında jeo stratejik, jeo politik ve jeo ekonomik bir kültür ortaya çıkıyor. Zamanımızın beklentilerine, geleneklerine ve değerlerimize göre, yeni vizyon belirlememiz gerekiyor" diye konuştu.

-"İSRAİL, BARIŞIN SAĞLANMASI YÖNÜNDEKİ ÇABALARA KATKI VERMELİ"-

Konuşmasında bölgesel meselelere değinen Davutoğlu, "Filistin sorunun iki devlet prensibine dayalı olarak çözülmesi gerektiğini" belirterek, "İsrail derhal iki devlet prensibine dayalı çözüm için ciddi bir adım atmalı ve barışın sağlanması yönündeki çabalara katkı vermeli" dedi. 

Irak;ın kalkınması için Türkiye;nin desteklerini sürdürdüğünü kaydeden Davutoğlu, Afganistan;daki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Davutoğlu, Afganistan;taki gelişmelerin Pakistan;ın güvenliğini etkilediğini kaydederek, "Türkiye, Pakistan;ın terörizme ve ekonomik sorunlarına karşı ekonomik, sosyal ve politik anlamda desteklenmesi gerektiğine inanıyor" şeklinde konuştu.

-"BATI TRAKYA TÜRKLERİ MAĞDURİYET YAŞIYOR"-

Konuşmasında, Batı Trakya Türkleri;nin yaşadıkları sorunları da gündeme getiren Davutoğlu, "Batı Trakya Türkleri azınlık hakları konusunda ciddi mağduriyetler yaşıyor" dedi.

Orta Doğu;nun yanı sıra Kosova ve Dağlık Karabağ meselelerine de değinen Davutoğlu,  Türkiye;nin bazı OECD ülkelerinin Kosova;yı tanımasından dolayı son derece memnun olduğunu kaydetti.

 İKT;nin, devlet yapılanması konusunda Kosova;ya desteklerini sürdürmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, aynı tavrın Bosna Hersek;e de gösterilmesi çağrısında bulundu.

Davutoğlu, Dağlık Karabağ sorununu ise Kafkasya;nın çözülememiş ciddi bir sorunu olarak değerlendirerek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 20 yıldır bu sorun çözüm bekliyor. Ermenistan;ın işgal edilmiş Azerbaycan;dan, Azerbaycan;ın toprak bütünlüğünün korunması şartıyla çekilmesi gerekiyor."

-İKİLİ GÖRÜŞMELER-

İKT toplantısına katılan üye ülke dışişleri bakanları ile bir araya gelen Davutoğlu, yeni görevinden dolayı meslektaşlarının tebriklerini kabul etti.

Görüşmelerde, bölgesel meselelerin de değerlendirildiği belirtilirken, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa;nın, Arap Birliği üyesi ülkelerde Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için büyük istek duyulduğunu aktardığı kaydedildi. Davutoğlu;nun, Amr Musa;ya, Orta Doğu sorunlarının çözümü konusunda Türkiye;nin bölgesel hareket edilmesinden yana olduğunu bildirdiği belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Davutoğlu;nun İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra Afganistan ve Pakistan;da yaşanan sorunlar da gündeme taşındı. Irak;taki siyasi gelişmelerin yanı sıra İran;daki seçim süreci de görüşmede konuşulan konular arasında yer aldı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Irak;taki seçim sürecini değerlendirdiği öğrenilen Davutoğlu, Iraklı mevkidaşı ile su sorununu da konuştu.

Davutoğlu;nun Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile Filistin meselesini konuştuğu belirtilirken, "Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma sağlanmadan Orta Doğu;da barış çabalarının etkin olamayacağı" vurgusu yapıldığı kaydedildi.

aa



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,119 µs