En Sıcak Konular

Bakan Günay: Hiçbir bahane istemiyorum

23 Mayıs 2009 21:35 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, dünyadaki ekonomik kriz ve salgın hastalık belirtilerine rağmen Türk turizminin dimdik ayakta olduğunu belirtirken kazılar için talimat verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyadaki ekonomik kriz ve bir takım salgın hastalık belirtilerine rağmen Türk turizminin dimdik ayakta olduğunu belirterek, ''Nisan ayının göstergeleriyle turizmde geçen yılın ortalamasını yakalamış durumdayız'' dedi.

Günay, Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtinde bulunan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünü ziyaret etti. Ören yerlerindeki çalışmalarla ilgili bilgi alan Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, kültür ve turizmi iç içe, turizmin değerini artıracak bir anlayışla geliştirmeye ve sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Bu çerçevede bir hayli mesafe aldıklarını dile getiren Günay, ''Türkiye'nin ören yerlerine, müzelerine eskisinden daha fazla sahip çıkmaya çalışıyoruz'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 2000 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Alanı Aday Listesine Türkiye'den yeni bir ören yeri ya da tarihi mekan ilave edilmediğini hatırlatarak, bu yıl Antalya'daki Perge Antik Kenti ve Likya kalıntılarının arasında bulunduğu 5 dosya gösterdiklerini ve dosyaların tamamının kabul edildiğini kaydetti.

UNESCO Dünya Miras Alanı Kalıcı Listesi'nde daha önceden bulunan ve yeni kabul edilen ören yerleri ve tarihi mekanların karşılama yerlerini, gezi güzergahlarını ve güvenliklerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Günay, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmanın gereğini tam anlamıyla yerine getirdiklerini söyledi.

Bu çalışmalar neticesinde geçen yıl Türkiye'deki müzelerin ziyaretçi sayısında önemli bir artış olduğunu belirten Günay, 2007'nin sonunda 18 milyon olan müze ziyaretçi sayısının, geçen yılın sonunda 22 milyona yükseldiğini vurguladı.

Günay, şöyle devam etti:

''Bu yıl dünya bir kriz yaşıyor. Ekonomik bir daralma yaşıyoruz. Arkasından bir takım salgın hastalık belirtileri geldi ama şükürler olsun hem ekonomik krize, hem de sağlık krizine rağmen dimdik ayakta durmaya devam ediyoruz. Nisan ayının göstergeleriyle turizmde geçen yılın ortalamasını yakalamış durumdayız.''

-SAGALASSOS'TAKİ HEYKEL BAŞLARI-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetecinin, ''Burdur Müzesi'nde, Sagalassos Antik Kenti'nden çıkartılan ve uluslararası yankı uyandıran İmparator Hadrian ve İmparator Marcus Aurelius'un heykellerinin sergilenebilmesi için yer sıkıntısı var. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, Sagalassos Antik Kenti'nden emsalsiz yeni buluntular çıktığını ifade etti.

İmparator Marcus Aurelius heykel başının geçen yıl dünyanın en önemli 10 arkeolojik buluntusu arasında gösterildiğine dikkati çeken Günay, bunun çok sevindirici olduğunu kaydetti. 2010-2011 yılına kadar Türkiye çapında tamamlamaya çalıştıkları 7-8 yeni müze olduğunu dile getiren Günay, ayrıca bir depo-müze konsepti geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Günay, depo-müzelerde sergi alanıyla birlikte son tekniklerle geliştirilmiş bir depolama imkanı yaratılacağını belirtti.

İstanbul'da bunun için bir arazi bulduklarını ifade eden Bakan Günay, Antalya'da da arazi aradıklarını vurguladı. Günay, ''Burdur'da da o heykel başlarını sergileyebiliriz. Geçici bir dönem için onları Antalya'da, İstanbul'da, Ankara'da sergileyebiliriz. Bütün bunlar Anadolu toprağının zenginlikleri'' diye konuştu.

-''KAZILARA DEVAM EDİN''-

Bir gazetecinin, ''Kazı alanları geçtiğimiz yıl tartışmalara neden olmuştu'' sözleri üzerine Bakan Günay, kazılarla ilgili bu yıl sorun yaşanmayacağını vurguladı.

Bakan Günay, şunları söyledi:

''Geçen yıla göre çok daha iyi bir yerden başlıyoruz. Geçen yıl kazı için genel bütçedeki rakamlarımız çok düşüktü. Bu yıl da çok düşük, 500 bin TL civarında. Geçen yıl, bir önceki yıldan kalan ek kaynağımız yoktu. Bu yıl genel bütçedeki rakamın 10 katı fazla ek kaynakla başladık. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünden 6 milyon TL kaynak aktardık. Böylece 10 milyon TL'den fazla hazır kaynakla yola çıkıyoruz. Ama bunun iki katına ihtiyacımız var. Bunu da DÖSİM ve Maliye'den alacağımız ek kaynaklarla karşılayacağız. Çok güvenle söylüyorum, hocalarımız bu yıl çalışabildikleri kadar çalışsınlar. Kazılar için gereken kaynak neyse dişimizden tırnağımızdan keseceğiz, bunu karşılayacağız. Kimse 'para yok' diye az çalışmasın, erken kesmesin. Mazeret kabul etmem.''

Bir gazetecinin, ''Side Antik Kenti'nin girişine dökülen asfaltla ilgili memnuniyetsizliğiniz oldu mu?'' sorusu üzerine de Bakan Günay, ''Beğendiğimiz şeyler olduğu gibi kaygı duyduğumuz işler de var, ama arkadaşlarımızla her yeri teker teker inceliyoruz. Eksikler varsa giderilir'' dedi.

Bakan Günay'a ziyaretleri sırasında eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de eşlik etti.

aa



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs