En Sıcak Konular

Mahir Kaynak: Bir operasyon var

23 Mayıs 2009 09:21 tsi
Mahir Kaynak: Bir operasyon var Son günlerde yaşananlar tesadüf olabilir mi?

Mahir Kaynak / Star

Örtme operasyonları 

Pakistan devlet başkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan güvenlik güçlerinin 2001 yılında Usame Bin Ladin’i Afganistan’da yakaladığını, ancak ABD askerlerinin onu kaybettiğini öne sürdü ve serbest bırakıldığını ima etti. Burada iki ihtimal söz konusudur ve ikisi de birbirinden önemli sonuçlara gebedir. Eğer Usame Bin Ladin’i ABD koruyorsa bu İkiz Kulelerle yapılan saldırının failinin o olmadığı anlamına gelir. Olayın ilk gününden itibaren söz konusu saldırının bir terör örgütünün işi olmadığını, dünya ölçeğinde büyük bir mücadelenin ateşlenen fitili olduğunu ve büyük bir güç odağı tarafından gerçekleştiğini söyledim. Sözlerim bir komplo teorisi olarak algılandı.

Benzeri olaylarda iki operasyon birlikte yapılır. Bunlardan birincisi eylemin kendisidir diğeri örtme operasyonudur. Eylemi yapanların izini kaybettirmek ve eylemin istenen biçimde algılanmasını sağlamak için bir örtme operasyonu düzenlenir. Söz konusu olay için şöyle bir senaryo yazabiliriz; Siyasi bir güç odağı, mesela ABD yönetimi, dünyanın bir bölgesine müdahale etmek için gerekçe hazırlamak ister ve bu bölgeye uygun bir grubun eylem yapmış görünmesine karar verir. Eylemi planlayanlar iyi yetişmiş kişilerdir. Bunların çarpan uçağın içinde olmaları gerekmez. Yani intihar etmezler. Olayın sorumluluğunu yükleyecekleri kişileri uçağa bindirir ve uçağın çarpmasını sağlarlar. Bana göre uçaklar uzaktan kumanda ile yönlendirilmişlerdir. Ölen kişiler eylemci değil kurbandırlar ve örtme operasyonun da kullanılmaktadırlar.

Örtme operasyonunda kullanılanlar ya da eylemi yaptığı iddia edilenler bu eylem bahane edilerek yapılacak operasyona uygun kişilerden seçilir. Müslüman bir ülkede operasyon yapılacaksa örtme operasyonlarında Müslümanlar kullanılır.

Zerdari, Usame Bin Ladin’in yaşadığına inanmadığını söylemiş. Yaşasa bile ulaşılamayız dese daha gerçekçi olurdu.

Örtme operasyonunda kullanılanlar genellikle bir terör örgütünün üyelerinden seçilir. Böylece yakalandıklarında sorumluluğu söz konusu terör örgütüne yüklemek mümkün olur. Burada söylemek istediğimiz eylemin sorumlusunun siyasi bir odak olduğudur.

Zerdari ABD’yi töhmet altında bırakmak için böyle bir şey söylüyorsa onun kimlerle ortak hareket ettiğinin araştırılması gerekir. Çünkü Pakistan’ın tek başına ABD ile çatışması mümkün değildir ayrıca böyle bir çatışmaya gerek de yoktur. Eşi Benazir Butto’nun öldürülmesi de henüz aydınlanamamıştır. Eğer Zerdari ABD ile mücadele ediyorsa hangi güç onu desteklemektedir, bölge için nasıl bir gelecek öngörmektedirler, bu mücadeleyi kazanacak güçleri var mı gibi soruların cevaplandırılması gerekir.

Ülkemizde çok sayıda örtme operasyonu yapılmıştır. PKK’ya mal edilen birçok eylem onun hedeflerine ulaşmasına değil zarar görmesine neden olmuştur. Mesela son günlerde bir barış ortamına girilirken PKK’ya atfedilen eylemlerin gerçek failinin varılan uzlaşmayı baltalamak isteyen güç odakları olabileceğini hesaba katmak gerekir.



Bu haber 1,781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs