En Sıcak Konular

Amerika gizlice izleme yapmış !

22 Mayıs 2009 23:14 tsi
Amerikan askeri uydusu Sri Lanka'da ordunun Tamil gerillalarıyla savaştığı bölgeleri uydudan gizlice izlemiş.

The Times dergisinde yer alan bilgilere göre, Amerikalı yetkililer uydu görüntülerini inceleyerek, Sri Lanka ordusunun savaş suçu işlediği ihtimalini araştıracak.

Amerikan askeri uydusunun sağladığı çok net görüntüler gelecek hafta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde (BM - İHK) görüşülecek. Uzmanların açıklamalarına göre, görüntülerde ordunun sivillere zarar verildiği tespit edilirse, Sri Lanka'ya Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin yolu açılabilir.

Görüntüler, Amerikan Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Jeo- Uzay İstihbarat Birimi (NGA) tarafından çekildi. NGA sözcüsü Marshall Hudson, kurumlarının Sri Lanka'da çatışma bölgelerini izlediğini ve görüntüleri Dışişleri Bakanlığı ve Nisan ayında bazı medya kuruluşlarına verdiklerini açıkladı. Amerikalı yetkililere göre Sri Lanka hakkında soruşturma başlatan Savaş Suçları Mahkemesi için bu görüntüler çok büyük önem taşıyor. Sri Lanka hükümeti Nisan'da görüntülerin medyaya dağıtılması üzerine BM'yi casuslukla suçlamıştı.

İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon defalarca Sri Lanka Hükümeti ve Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları Örgütü'nün savaş suçu işleme ihtimalinin araştırılmasını dile getirmişti.

47 üyeli Insan Hakları Konseyi'nde AB, Sri Lanka aleyhinde defalarca girişimde bulunmasına rağmen Çin ve Rusya tarafından engellenmişti.

Savaş bölgelerine uluslararası yardım kuruluşlarının ve gazetecilerin girmesini engelleyen Sri Lanka için uydu görüntüleri hayati önem taşıyor. Nisan'da medyaya dağıtılan görüntülerde 100 bin sivilin sahil boylarında iki ateş arasında sıkıştıkları açıkça gözüküyordu.

Amerika'nın uydu görüntülerini daha önce Burma, Zimbabve, Çad ve Darfur'daki insan hakları ihlallerini araştırmak için kullanılmıştı.

Cihan'a konuşan Sri Lankalılar ise Amerika'nın uydu görüntülerinin Irak ve Afganistan gibi yerlerdeki insan hakları ihlalleri için de kullanılmasını istiyor.

cihan

 

 

 

 



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs