En Sıcak Konular

Karadeniz'de petrol sambası

22 Mayıs 2009 18:58 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TPAO ile Brezilya petrol şirketi Petrobras'ın Karadeniz'de petrol arayacağını belirterek, ön incelemelerden ümit verici sonuçlar alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınması için her iki tarafta da siyasi irade bulunduğunu ifade etti.

Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz İnacio Lula Da Silva ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya petrol şirketi Petrobras arasında Karadeniz'de petrol arama anlaşması imzalandı.Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısındaki konuşmasına, Da Silva ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Da Silva'nın Türkiye'yi ziyaret eden ilk Brezilya Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Gül, aslında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını, iki ülke arasında 1927 yılında Dostluk Anlaşması, Osmanlı ve Brezilya imparatorlukları döneminde de 1858 yılında Dostluk, Ticaret ve Seyrüsefer Anlaşması imzalandığını belirtti.

150 YILLIK ANLAŞMA METNİNİ TAKDİM ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, 150 yıl önce imzalanan anlaşmanın bir örneğini ve ilgili dokümanları Da Silva'ya takdim etti. Da Silva da Gül'e sarılarak, teşekkür etti.

İki ülke arasında samimi bir dostluk bulunduğunu dile getiren Gül, Da Silva'nın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacağını söyledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasında her alandaki ilişkileri ayrıntılarıyla ele aldıklarını anlatan Gül, ''Her iki taraf da ilişkileri daha ileriye taşımak için siyasi iradeye sahip'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında 2 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacminin çok düşük olduğunun altını çizen Gül, bu rakamın çok daha yüksek seviyelere çıkarılması için büyük potansiyel olduğunu belirtti.

Gül, THY'nin İstanbul-Sao Paulo direk uçuşlarının ilişkilere önemli katkı yapacağının altını çizerek, her iki şehrin de ait oldukları kıtaya açılan kapı olduklarını kaydetti.

Kültürel ilişkilere de önem verdiklerini dile getiren Gül, 2010 ve 2011 yıllarında her iki ülkede de Türkiye ve Brezilya'nın daha iyi tanınmasına yönelik faaliyetler yapılacağını açıkladı. Gül, ''Brezilya Türkiye'de futbolcularıyla çok iyi tanınıyor. Diğer alanlarda da tanınması için faaliyetleri yapmak gerekiyor'' dedi. ENERJİ İŞBİRLİĞİ Cumhurbaşkanı Gül, TPAO ile Petrobras'ın işbirliğinin çok önemli olduğuna ve 800 milyon dolara yakın yatırım yapılacağına işaret ederek, ''Bu işbirliği sayesinde önümüzdeki yıllarda Karadeniz'deki petrol kaynaklarının çıkarılması mümkün olacak'' diye konuştu.

Brezilya'nın çevre dostu yakıt üretiminde de önemli bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, otomotiv sektöründe yapılan bu örnek çalışmaları Türkiye'nin de değerlendirmesini istediklerini söyledi.
Gül, ticareti artırma konusundaki kararlılıklarını vurgularken, Güney Amerika Serbest Pazarı (MERCOSUL) ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamayı arzusunda olduklarını belirtti. Gül, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın da desteğiyle bu işbirliği yakın zamanda gerçekleşecek ve ticari ilişkiler güçlenecektir'' dedi.

Gül, Da Silva'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti de yinelerken, ''Sayın Cumhurbaşkanı sadece önemli bir ülkenin Cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda dünyanın en popüler ve en saygın devlet başkanlarından biridir'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, TPAO ile Petrobras işbirliği konusunda, bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Petrobras'ın denizlerin derinliklerinden petrol ve gaz çıkarmakta kendini kanıtlamış bir şirket olduğunu anlatan Gül, şunları söyledi:

''Türkiye coğrafi olarak tüm petrol yataklarının ortasında neredeyse. Kafkaslar, Ortadoğu... Buralar bize çok yakın. Hatta biz sorarız, 'nasıl çevremizde olur da bizde olmaz' diye. Bunlar Türkiye'de çok konuşulan konulardır. Petrobras ile TPAO Karadeniz'de petrol aramaya başlayacaklar. Ön incelemelerde ümit verici neticeler var. Şimdi araştırmalar geliştirilecektir. Sondajlar, daha ileri testler yapılacak. Zaten bir yere sondaj yaparken önce ön bilgileri alırsınız. Bunlar size yüzde 100 pozitif netice verecek diye bir şey yok. O zaman araştırmaya gerek olmaz. Ümit ederim ki netice çok başarılı olur.''

Gül, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın vefatıyla ilgili bir soruyu ise, ziyaretle ilgili soru sorulmasını isteyerek, yanıtlamadı.

aa



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,651 µs