En Sıcak Konular

BM, Gazze'de soruşturma yapmaya kararlı

22 Mayıs 2009 10:45 tsi
Birleşmiş Milletler, Gazze'de savaş suçları işlenip işlenmediğine dair soruşturmanın İsrail kendileriyle iş birliği yapmaması durumunda da yürütüleceğini açıkladı.

Soruşturmayı yürütecek ekibin başında yer alan Richard Goldstone, İsrail'in kendileriyle işbirliği yapmayacak olması durumunda bunun kendileri için hayal kırıklığı olacağını dile getirdi. Goldstone, İsrail'in kendilerine vize vermemesi halinde de ekibinin Gazze'ye Mısır üzerinden giriş yapacağını bildirdi.

BM, İsrail ve Hamas'ın Ocak ayındaki Gazze operasyonları sırasında savaş suçu işleyip işlemediklerini araştırmak istiyor. İsrail tarafı ise BM'nin kendilerine karşı taraflı davranmakla itham ediyor. İsrail yalnızca BM'yi değil neredeyse tüm dünyadaki insan hakları örgütlerini kendilerine karşı olmakla da suçluyor.

İsrail özellikle BM İnsan Hakları Konseyi'nin, kurumun diğer organlarından daha az güvenilir olduğunu ileri sürülüyor. İnsan Hakları Konseyi'nin Yahudi olan ve Güney Afrika'da savaş suçları savcılığı yapan Goldstone'un getirilmesini dahi içine sindirebilmiş değil.

Richard Goldstone, New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'nde kurumun Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la görüşmesinin ardından, soruşturma ekibinin bir dizi açık duruşma yapmayı hedeflediğini ifade etti.

Bu duruşmaların Orta Doğu'da yapılmasını umduklarını, ancak bunun mümkün olmaması durumunda Cenevre'de yapılacağını ve tanıkların video bağlantılarıyla ifadelerinin dinleneceğini söyledi.

İsrail soruşturma ekibine henüz resmi bir yanıt vermedi. Ancak diplomasi çevresi İsrail'in soruşturma ekibiyle iş birliği yapmayacağını öngörüyor.

İsrail'in 22 gün süren Gazze operasyonu sırasında uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmaların bazıları sonuçlanmaya başladı. Ban Ki-moon, İsrail'in Gazze'deki BM mülklerine verilen zararın tazmin edilmesi için 11 milyon dolar ödemesini daha önce talep etmişti. BM tarafından daha önce yapılan bir soruşturmada İsrail'in sivillerin sığındığı noktaları hedef aldığı belirlenmişti.

Ocak ayındaki Gazze işgali sırasında çoğunluğu kadın ve çocukların olduğu 1300 Filistinli hayatını kaybetmişti.

cihan



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs